måndag 10 mars 2014

Äntligen blommar det


Att bo granne med havet har sina för- och nackdelar. Nackdelarna är lätträknade, men en av dem är att våren kommer senare hit än vad den gör bara någon kilometer härifrån. Så medans andra bloggare i Stockholm med omnejd har visat underbara bilder på vårblommor ett tag nu så har jag förgäves spanat efter blommor i mina rabatter. Idag dök de så äntligen upp - de första utslagna vårblommorna!

Iris reticula 'Halkis' är ny för året. Knölarna köpte jag av Pia på Torvan i höstas.


Jag är så nöjd med dessa -  till hösten måste jag komma ihåg att köpa massor med våriris. Jag köpte bara 15 av dessa i höstas, hur tänkte jag den dagen tro?

Julrosen, Helleborus niger, har också börjat blomma idag. Jag berättade ju att rådjuren hade ätit upp en hel planta av dessa, som tur är har jag en planta till som de inte har hittat (inte än åtminstone - peppar, peppar!)14 kommentarer:

Hagen i Vest sa...

Så vakkert det blomstrer hos deg! Både julerose og Iris er av de vakreste vårblomstrene i mine øyner. Jeg kjøpte mine 3 første våriris nå i vår og jeg skal ha flere,,,,mange flere :)
Fin ny uke ønskes fra Tone

Marta Ronyai sa...

Fantastisk våriris! Men att rådjuren äter julros, trodde jag inte, den ska ju vara giftig. Har du tur fick han/hon en rejäl magsjuka och aldrig kommer tillbaka.
Kram
Marta

Susie på Stjärnarve sa...

Här på ön mitt ute i havet är våren också lite senare än i Stockholm. Man får trösta sig med att höstarna däremot är betydligt varmare!
Jag älskar också våriris och har satt massor av dom, men tyvärr så försvann dom flesta när vi var tvungna att dränera om huset. Där ser man en våda av att plantera saker och ting utmed husgrunden.....

hagen vår sa...

Hei! Iris er vakre. Din har en nydelig blåfarge. Våre har ikke dukket opp ennå. Ha det godt! Anne

Pilgrim sa...

Otroligt vacker! Jag måste också skaffa mig våririsar! Vi har inte alls mycket som blommar..bara krokus :-)
Kram Hélena

Tittis trädgård sa...

Det är underbart med de små våririsarna! Jag har George som kommer troget, men Katherine Hodgkin gav upp efter 2 år. Halkis var väldigt fin/ Kram Titti

Turid sa...

Så vakker :) Å hurra for at rådyrene overså ei julerose.

Karin - Mina Rum sa...

Så kul att det börjat blomma hos dig också nu. Irisen är verkligen fin och jag förstår att du vill ha fler. Här är det inte rådjuren som mumsar i sig julrosorna, utan möss/sork.

Kram!

Marta Ronyai sa...

Hej igen! Jag återkommer med anledning av din fråga om hosta i kruka. Jag lärde mig av ägaren av Bohus Perenner & Växter att hosta är fullständigt härdig. Det enda man behöver göra är att lägga krukan på sidan och ställa den under en vintergrön buske eller takutsprång. Inget regn i krukan vintertid alltså. Sedan ställer man fram dem på våren när man tycker. Mina har klarat de senaste 3-4 vintrarna och de var inte nådiga. Helt utan täckning och juks. Det enda jag ångrar är att jag inte satte vårlökar runt hostan i samma kruka, tänk så fint hade blivit.
Jag skulle tro att även dagliljor och iris funkar bra i kruka, men det har jag bara testat på liten skala.
Ha det bra, kram
Marta

Jannibele sa...

Så nydelige iriser og juleroser. Det kjennes godt når vårtegnene kommer.

Susie på Stjärnarve sa...

Var tvungen att leta runt efter att ha sett bilden på din våriris. Och till min glädje hittade jag några enstaka på två ställen som överlevt uppgrävningen!

Rost och rädisor sa...

Härlig iris! Jag ska också satsa rejält på iris till nästa säsong. Just nu står de bara i kruka.

Allt gott
/Anette

Helens trädgård sa...

Alltid något speciellt med vårens första blommor.
Gillar din Iris och Julros. Hoppas nu bara att rådjuren inte gör det också.

Ha det gott!

Veronica sa...

De är ju verkligen helt fantastiska iriserna! Och kul att dina blommor oxå kom till slut ;)
Nu får de dock gömma sig lite eftersom vintern kommer tillbaka ett par dagar i nästa vecka. Men snart är den här för att stanna.

Tack för dina fina ord på min blogg sist! Den kommentaren blev jag väldigt glad för <3

Kram