lördag 15 mars 2014

Det kanske inte är så svårt trots allt....


När jag "blev med trädgård" för ungefär sju år sedan läste jag på så mycket jag bara kunde för att lära mig så mycket som möjligt. Den första boken jag köpte var "Vår Trädgårdsbok" av Christel Kvant och Inger Palmstierna. Den var länge min "bibel" och jag fick många nyttiga tips och idèer från den boken.  Nu var det länge sedan jag bläddrade i den, men jag har den kvar.

En av sakerna jag läste i "Vår Trädgårdsbok" och som verkligen har etsat sig fast i minnet är att Bergvallmo, Meconopsis, är bland det svåraste man kan ge sig på att odla i trädgården. Första gången jag läste om Meconopsis i en trädgårdsblogg blev jag därför imponerad - tänk att lyckas med något så svårt! Sedan har jag läst ganska många blogginlägg om Meconopsis och tänkt att så vansinnigt svårt kan det väl ändå inte vara när så många lyckas?

Förra året testade jag därför att så Meconopsis 'Lingholm'. Jag sådde på vintern och lät krukan stå ute och när våren kom kom det även massor med spiror. I somras skolade jag om de små plantorna och alla som en växte på bra. Jag gav bort en del av plantorna till trädgårdsvänner och i höstas planterade jag tolv stycken på lite olika platser i den egna trädgården.

Och nu tittar de fram en efter en i rabatterna, håriga och fina:-)


Och för den som undrar; så här står det om Meconopsis i avsnittet "Lätta och svåra" i Vår Trädgårdsbok.

"Andra perenner är i gengäld oerhört svårflirtade, och kräver mycken omsorgsfull särbehandling för att göra skäl för titeln perenn. Den underbart vackra blå bergvallmon är en av de allra värsta, och blir därför trädgårdens största utmaning för många trädgårdsodlare"

Nu skall jag väl kanske inte "ropa hej" än, jag har ju bara lyckats få mina frösådder att spira och överleva den första vintern. Men någon "omsorgsfull särbehandling" har de då inte fått så jag är glad att jag testade och nu hoppas jag på vacker blomning till sommaren! Och eftersom första sådden gav mersmak så har jag även sått  Meconopsis bayleyi alba nu i vinter. Återstår att se om det är så lätt som jag tror att så och odla Meconopsis eller om jag bara hade nybörjartur förra året:-)

11 kommentarer:

Marit sa...

Så bra at dine frøplanter har overlevd! Meconopsis er ikke av de enkleste nei, og her jeg bor er de ikke så ofte å se. Her kan det bli temmelig varmt om sommeren, og det liker de ikke har jeg lest. I Nord Norge trives de veldig godt. Så de er sikkert litt sære ;-)

Klem!Rost och rädisor sa...

Spännande att dra upp från frö, en extra utmaning!
Hoppas vi får se fina bilder på dina bergvallmo så småningom...

Önskar dig en fortsatt skön helg
/Anette

Gunilla Teckenberg sa...

Jag läste också massor när jag började med trädgård, köpte det mesta i bokverk som jag hittade. Ända tills jag lärde mig så mycket att jag insåg hur mycket dåliga trädgårdsböcker det faktiskt finns.

Många gamla skrönor lever glatt vidare när författarna inte tar till sig nya rön utan bara publicerar gamla "sanningar" om och om igen.

Första bergsvallmon jag planterade läste jag att man skulle nypa bort blommorna för att den skulle överleva. Det gjorde jag men den försvann ändå.

Lycka till med dina skönheter, de är inte svårodlade!

Kram!

Susie på Stjärnarve... sa...

Likadant här, jag läste också att blå bergvallmo skulle vara ENORMT SVÅR och att man skulle klippa bort blommorna första året så att plantan fick växa till sig ordentligt till nästa säsong! Men när jag för 5-6 år sen fick 2 plantor av en trädgårdsvän här på ön hade jag inte hjärta att göra det. Den ena plantan dog direkt, men den andra har blommat varje år sen dess. Så det är nog som Gunilla skriver, en gammal skröna.....

Carita och Bertel sa...

Vi köpte en planta i början av vår trädgårdsresa som vi hade i många år och den blev bara större tills den började gå tillbaka ock försvann. Nu hav vi några nya olika , lite klena tycker jag men jag hoppas dom tar sig. Jag har också frösådder i bänkarna som ser ut att bli något så jag hoppas på det. Lycka till med dina sådder. Ha en fin dag/CArita

ellan sa...

Jag var nog den mest oförberedda trädgårdsägare som någonsin funnits när jag blev med egen grönska... Kunde ingenting utan improviserade mig fram. :-)
Jag har lärt mig den hårda vägen vad som funkar eller inte funkar, men det känns ok.
Men hur det än var med mina förberedelser (eller brist på dem) så älskade jag trädgårdspysslet från första stund!
Ha en härlig vecka!

Tittis trädgård sa...

Det är en härlig känsla när man lyckas med något som är "lite kinkigt". Hoppas det går bra med dina sådder./ Kram Titti

Anjas Hill sa...

Hos mig är de nyckfulla. Har slutat att bestämma var de ska växa - de väljer platserna själv och gärna BAKOM något skrymmande så att man "slipper" att se dem ;-(!
/Anja

Anjas Hill sa...

ps
Vet inte hur det går att odla rönnsumak i kruka (kanske jättebra -de lär vara invasiva) men den jag odlar i kruka hemma är alltså rönnspirea.
ds

Anjas Hill sa...

ps
Vet inte hur det går att odla rönnsumak i kruka (kanske jättebra -de lär vara invasiva) men den jag odlar i kruka hemma är alltså rönnspirea.
ds

Veronica sa...

Ehh! är det så att någon planta sprider sig så kan den flytta till mig!
För här är den svårflirtad ;)

kram