måndag 31 mars 2014

Tror att jag har bestämt mig nu....


....för vad som skall få växa på de två nedersta "hyllorna" i den här slänten.


Slänten ligger längst ner på vår branta tomt och den ligger rakt i öster vilket innebär halvskuggigt på gränsen till skuggigt läge. Jorden är lera som jag har blandat upp med trädgårdskompost, löv, grov torv och planteringsjord. Det är viktigt att jorden täcks av växter här - att klättra upp i rabatterna och rensa ogräs vill jag helst undvika. Dels för att inte trampa runt i lerjorden men också för att jag inte vill belasta torvblocken som terrasseringen är bygd av.


Just nu lutar det åt Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, längst ner och Japanskt starr, Carex morrowii 'Ice Dance' på hyllan ovanför. Båda har jag gott om och just nu känns det som en prioritet att få något planterat här så det kan se lite mer vårdat ut än det gör just nu.

Det innebär i så fall flytt av mina Carex morrowii 'Ice Dance' och det är inte ett alltför lätt beslut att ta. Jag tycker de är jättefina där de står just nu och de tillför mycket i den här rabatten under tiden jag väntar på att alla Hostor här skall spira. (Jag har även ett par andra plantor i en annan rabatt, men de känns det mer OK att flytta på)Men en av orsakerna till att jag nog bör flytta dem är denna


Carex morrowii 'Ice Dance' förökar sig flitigt och måste hållas efter så att den inte tar över. Då känns det tryggare att ha dem på en begränsad yta där de inte kan ställa till med något, utan förhoppningsvis bilda en tät och fin matta.

På de två översta hyllorna satte jag förra hösten några Bergvallmo, Meconopsis 'Lingholm, några Dvärgrönnar, Sorbus reducta, en okänd Hortensia (stickling från  in mors förra trädgård) och en Pärlrönn, Sorbus koehneana. Några tomma ytor finns det där fortfarande, men jag har inte tänkt så långt som till vad jag skall sätta där än.

Mer om hur den här slänten har sett ut tidigare och hur det gick till när vi gjorde om den kan du läsa här.

11 kommentarer:

Ranten sa...

Spennende! Gleder meg til å se bedene med beplantning :-)) Flere som bor i nedoverbakke ser jeg?! Eller oppover.. God ny uke!

Charlotta sa...

Jag har också merparten av mina rabatter i stark lutning och lerjord. Mina räddare i lutningsnöden är lungört, nävor, spetsmössa och bergormrot som fyller ut och håller jorden på plats. När jag ser hur du har byggt terasser får jag lite idéer om hur jag kanske kan förbättra mina odlingar.
Ha en fin vårvecka!

Susie på Stjärnarve sa...

Det blir säkert jättesnyggt och väljer du daggkåpa och gräs så är säkert ytorna täckta snabbt och inget ogräs kommer kan växa där! Låter vettigt!!

Marta Ronyai sa...

Vilka möjligheter! Och vilket jobb det måste ha varit att bygga den här terassen!
Jag tänkte just att marowii är riskabelt att ha i blandad rabatt, men så såg jag att det även är din erfarenhet. Flocknäva är lätt att föröka och klarar alla lägen, inte vintergrön, men nästan. Och dagkåpan kommer att böja sig läckert över kanterna! Det blir alla tiders.
Kram
Marta

Gunborg Uhno sa...

Bra val.Kommer att bli snyggt.
Kram

Gunilla Teckenberg sa...

Jag förstår hur du tänker men vill ändå sända en varning ang. `Ice dance´ den är ohyggligt invasiv och torvblocken kan förmodligen inte hejda den på sikt. Växer den in i och mellan torvblock blir det knepigt att få bort den utan att skada blocken.

Jag vågar inte ha den i en rabatt ens utan har grävt ner den utanför rabatten i en bottenlös kruka. Jo, den kryper utanför krukan också men där kommer jag åt att beskära utan att skada något annat.

Kram!

Eirin og Lars sa...

Det bli spennende å følge. Torvblokker er lettere å jobbe med enn stein !
Vi festet våre med bambuspinner ( så det i botanisk hage i Gøteborg )
Lykke til !!
Eirin

Marit Sønstebø sa...

Det ser spennende ut! Kan tenke meg at det blir kjempefint når du får beplantet der. Ice Dance har jeg også, og den er hakket litt for villig ja, men jeg synes samtidig at den er fin også :-)

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Den skråningen kommer til å bli kjempefin. Det må ha vært en utrolig jobb å lage disse terrassene - en hengende hage. Ha det godt! Anne

Anja sa...

Åh kära nån vilket jobb ni har gjort! Och så fint det blev. Verkligen supersnyggt.

/Anja

Mia sa...

Ice dance är nog en bra planta att fylla ut med, den sprider sig varje sommar och orginalet vissnar bort med åren. Det är ett gräs som jag gillar, om det bara får hålla sig på platsen sin, härligt vintergrönt. Oansett vad du gör är jag säker på att det blir en fin skränt :)