måndag 11 augusti 2014

Bästa sättet att få inspiration


Böcker, bloggar, tidningar och tv-program om trädgård i all ära - det överlägset bästa sättet att skaffa inspiration på är att besöka andras trädgårdar tycker jag. Igår passade vi på att åka till Flen och besöka två privata trädgårdar som hade öppet. Vi blev inte besvikna!

Den första trädgården vi besökte var Mobys trädgård . En underbar trädgård med ett stort berg som man hade utnyttjat till max. Vi gick varv efter varv i trädgården och upptäckte hela tiden nya små installationer eller växter. Frågorna blev många och alla besvarades av ett mycket trevligt värdpar.
Jag gillar verkligen samlarträdgårdar! Här får man uppleva sann odlarglädje och entusiasm. Inga rabatter som följer de vanliga (i mitt tycke lite tråkiga) råden om att plantera i grupper om tre, fem eller sju utan här planterar man växter man gillar på de platserna växterna tycker om att växa på. Det brukar sägas att om man inte planterar tre/fem/sju och har upprepningar i rabatterna kan intrycket bli rörigt. Visst kan det väl ligga något i det ibland, men i trädgårdar som denna upplever jag det bara som spännande - inte alls rörigt eller stressigt för ögat. Smaken är som baken som bekant - men jag "tokgillar" trädgårdar som detta!

13 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Härligt att ni tog er tid att besöka denna vackra trädgård. Visst är det underbart att se trädgårdar där ägarna vågat kasta ut alla traditionella rabatter och växter och vågat skapa något så levande och njutningsfullt.

Kram!

Den lykkelige Hagen sa...

Ja, og jeg tror en av årsakene til at det fungerer bra her, er at det er mest grønne vekster. Da blir det ikke så "rotete" uansett (synes jeg).

Marit Sønstebø sa...

Det var en fin hage! Det er spennende med samlerhager! Det er inspirerende å se sånne hager ja, takk for titten :-)

Klem!

Rost och rädisor sa...

Alltid givande att besöka trädgårdar. Man ser både det man gillar och inte. Rummet med dagbädden tycker jag ser underbart ut.
Allt gott
Anette

Tant Otteskrufv sa...

Åh, varför visste jag inte om den när jag var i närheten igår?! Hoppas det ges tillfälle fler gånger. Men jag njuter av dina fina bilder, den ser fantastisk ut :)

hagen vår sa...

Hei! Skjønner godt at du ble inspirert av dette. Det er tydelig at denne hagen må man ta seg god tid fordi man hele tiden finner nye og spennende ting. Ha en fin kveld! Anne

Veronica sa...

Jag fattar precis! Detta var verkligen en trädgård som jag gillar. Är det en bloggare?
Jag tycker det är roligt när man leker lite i trädgården och garvade när jag såg att de har en avbruten spade i en rabatt precis som vi :)


KRamar

Anja sa...

Vilket inspirerande inlägg Nora!
Jag håller med dig om att trädgårdar som följer någon slags mall som andra har dikterat är inte hälften så kul som trädgårdar där den egna smaken bestämmer. Dessutom: Ibland tror jag att folk som besöker andras privata trädgårdar glömmer att det är just en privat trädgård. Där gör folk så att de trivs själva och inte för någon stor allmänhet.
Jag tänker ofta på det när jag låtar hemma. Jag ser saker som den tillfälliga besökaren inte ser. Jag har skapat allt för mina ögon. Om någon annan gillar det också är det bara roligt - men inte nödvändigt.
Samtidigt har jag blivit "snål". Har tappat alldeles lusten att visa trädgården. Orkar inte helt enkelt med den spänningsnivå som det blir automatiskt: Vad tycker de om min trädgård? Nähä. Ingenting, tydligen. För trots att jag gör allt för min egen skull blir det förväntningar när man släpper in någon annan. Det värsta jag vet är när det inte sägs något, vilket händer. Jag vet inte om det beror på mig eller på min ointressanta trädgård eller både och.
Ens trädgård är lite som ens barn: Man vill gärna att folk skall se hur fantastisk hon är!

/Anja

Anja sa...

ps
Plåtar och inte "låtar"
ds

Eirin og Lars sa...

Ingen tvil. Vi må legge en tur til hager i ditt nærområde neste år!!
Lars og Eirin

Carita och Bertel sa...

Visst är det härliga trädgårdar, jag ser att en del har ändrat sen vi var där senast så det är väl dags för ett besök snart igen. Ha det fint.Carita

Tittis trädgård sa...

Vilken härlig trädgård! Även om jag inte har en samlarträdgård själv tycker jag det är kul att besöka den här typen av trädgård. Man får så mycket inspiration och massor av nya idéer. Tack för att du bjöd oss med på besöket genom dina fina bilder/ Kram Titti

Marta Ronyai sa...

Vilken spännande diskussion du skapat med detta inlägg. Ens trädgård är ju ett litet fönster djupt in i ens själ, en del av ens personlighet. Designträdgård med modeväxter eller samlarträdgård? Var hör man hemma? Hm. Hur vill man uppfattas? Vill man uppfattas över huvudtaget?
Det tål att funderas på.
Kram
Marta