fredag 1 augusti 2014

Nya växthuset


Vi har två små växthus på tomten, båda är designade och byggda av min man. Det senaste byggdes i våras och ligger i anslutning till parkeringen och dammen (ursäkta diverse redskap, säckar, plankor o dylikt på bilderna - vi är inte riktigt klara här än, så en del saker ligger framme fortfarande).

Denna bilden är tagen vid övre infarten till tomten. Parkeringen till vänster, vårt hus rakt fram och växthuset till höger i bild.


Om man går in genom grinden kommer man ner till området framför växthuset.


Den gamla grindstolpen i sten till höger i bild fanns på tomten när vi flyttade hit, allt annat har min man gjort nu i sommar.


Så här ser det ut om man vänder sig om och tittar upp mot parkeringen


Ytterligare en grind går ut mot stigen utanför staketet. Praktiskt om man skall använda skottkärran eller snöslungan (som kommer få bo i växthuset på vintern)


Till vänster om växthuset gjorde vi en rabatt för att bryta av lite bland all sten. Här är allt förhållandevis nyplanterat (rabatten gjordes i juni) och växterna har inte riktigt hunnit växa till sig än.


En dörr i staketet leder ner till gaveln på gästhuset där vi just nu håller på att bygga planteringslådor som jag berättade om i inlägget för ett par dagar sedan (kan läsas här)


Om man går genom dörren och tittar till vänster ser man trädäcket vid dammen. Den stora Schersminen flyttades hit förra året med hjälp av grävmaskin. Jag var mycket skeptisk till om den skulle klara flytten, men det har gått utmärkt. Här skall det fyllas på mera jord och planteras ytterligare.


Om man går tillbaka in genom dörren och tittar direkt till höger finns en liten planteringsyta där det just nu står solrosor. Här kommer det så småningom planteras någon klätterväxt. (Fönstret i staketet bakom solrosorna köpte vi förra året, den historien kan du läsa här)


Själva växthuset har praktiska skjutdörrar, och planteringslådor på båda sidor om mittgången.


På vänstra sidan om gången odlar vi vindruvor, paprika och gurka. På högra sidan odlas squash och physalis.


Om man går genom växthuset kommer man till dammen som vi påbörjade förra hösten. Trädäcket runt dammen är byggt i år. Vi har satt ut lite växter i och runt dammen, men det behövs mera för att det skall bli snyggt. I bakgrunden syns de gamla staketen (gråare i färgen) samt tillbyggnader som är nya.


Från andra håller ser det ut så här


Taket till vänster i bild är taket på vår gäststuga och ger en uppfattning om hur brant vår tomt är.

Som synes så lutar nästan hela taket på växthuset åt samma håll och det finns en anledning till det. När det regnar (vilket det inte gör ofta tyvärr) rinner vattnet ner i takrännan och vidare ner i stupröret....


....som fortsätter ner i ett rör som leder vattnet ner i dammen.


Skulle det bli för mycket vatten i dammen leds överskottet vidare genom ett annat rör och ner till de nya planteringslådorna som snart är klara. När man bor i ett regnfattigt område med risk för vattenbrist i brunnen gäller det att ta tillvara så mycket regnvatten som möjligt så man inte behöver använda vatten från brunnen till att vattna med.


Se där - det var en visning av vårt nyaste växthus och området runt det. Själva konstruktionen och det praktiska om hur allt har byggts har maken lovat att skriva ett inlägg om så småningom.

Till sist en bild  som visar hur området såg ut i april 2013, innan hela projektet med damm, växthus och parkering påbörjades (tagen från ungefär samma plats som första bilden i inlägget). Då hade vi tänkt bygga en förvaringsplats för båten där dammen och växthuset står nu. Behöver jag säga att jag är nöjd med att vi tänkte om i den frågan? :-)

9 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Så fantastiskt fint ni har fått det! Ni har verkligen använt er av nivåskillnaderna och gjort något riktigt bra av det. Det ser spännande ut med växthuset, dammen och bryggan bredvid. Smart också att utnyttja överskottsvattnet på det där sättet. Förstår att du är nöjd/ Kram Titti

Gunborg Uhno sa...

Himmel vilket jobb din man har gjort.Och så snyggt det blev.Många fiffiga lösningar har ni kommit på .Ha en fin helg.

Karin - Mina Rum sa...

Men jösses! Vilket jobb, både med de fina bygget av växthus, staket och damm men även med nivåskillnaderna. Det är verkligen en dubbel utmaning.

Växthuset är verkligen robust och fint byggt. Jag förstår att du är jättenöjd.

Kram!

Susie på Stjärnarve sa...

Wow! Så otroligt tjusigt och vilken fantastisk tomt ni har!!
Eftersom jag mer eller mindre spenderat alla mina somrar i området - eller rättare sagt i havet där *fniss* - så känner jag också en otrolig nostalgi när jag tänker tillbaka på alla lyckliga stunder.
KRAM
Susie

Anja sa...

Helt fantastiskt! Så himla fint!
Vad ni jobbar på och är driftiga och duktiga. Jag kan få för mig att här är det ingen som klagar på ryggen ;-)!
Du "glömde" en sak: Hur stora är de respektive växthusen? Är de byggda i samma stuk och material? Jag e' bara sååå nyfiken ;-)))! /Anja

Marit Sønstebø sa...

Din mann er utrolig dyktig til å snekre, og det har jo blitt kjempefint hos dere!

Ha en fin helg!

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Blir så imponert. Dette er kjempefint og originalt. Dyktig mann du har. Inspirerende å lese og se. God helg! Anne

Turid sa...

Dere har gjort en imponerende jobb. Du verden, det ligger mange timer bak dette, Nora :)
Applaus til dere.

Charlotta sa...

Härligt inlägg som visar förändringen. Så vackert och snyggt anpassat till tomten. Nästa sommar blir det bara till att njuta stilla?