tisdag 27 januari 2015

Första sådderna


Under julledigheten har händige maken städat och gjort i ordning i vårt kombinerade vedförråd/växtrum i källaren. Det är ett rum utan fönster och med berg i dagen och är därmed inte så användbart till annat än att förvara ved och sådder i - för en "sånörd" är det rena rena lyckan att ha tillgång till ett sånt rum!

Tidigare år har jag sått både perenner och ätbart, men i år har jag beslutat att inte så några perenner. Jag har för mycket kvar från tidigare år som jag vill ta hand om innan jag sår mer. Vad gäller det ätbara så brukar maken bestämma vad som skall sås (men jag får givetvis tycka till), eftersom det är han som står för det mesta av matlagningen känns det helt logiskt. Vi tyckte båda att vi inte beställde så mycket, men det blev ändå 21 olika fröpåsar, 6 sorters sommarblommor/ettåriga gräs och 15 sorters olika grönsaker.


I år slog vi dessutom till och testar att så några av sorterna i Root Riot (info om Root Riot finns bland annat här). Det ska bli spännande att se hur det går!


I dag var det så dags för premiärsådd och i jorden kom följande:

5 olika sorters Chili ('Naga Jolokia', 'Sweet Banana', 'Vampire', 'Habanero', 'Tabasco')
Körsbärstomat F1 'Heartbreaker'
Paprika av okänt sort (vi köpte paprika på en växtmarknad förra året och har sparat fröer från dem)
Stor Blomstertobak 'Grandiflora'
Brasiliansk Klocktobak 'Lemon Tree'
Pärlhirs F1 'Jade Princess'

Blomstertobaken sådde vi i såjord på vanligt sätt. De fröerna är alldeles för små för att så i något annat. Gamla glassburkar passar perfekt till att så i tycker jag!


Och här står de nu alla sådderna,  under belysning i en hylla i växtrummet.


Och imorgon är det dags att så igen. Det visade sig nämligen att Ricin-fröerna skulle ligga i blöt ett dygn innan sådd så de får vänta tills imorgon. Jag har aldrig sått Ricin tidigare och blev överraskad över hur fröerna såg ut - visst är de läckra?


9 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Så flitiga ni är! Det blir mycket gott från dom där påsarna.

Lycka till med sådderna!

Kram!

Rost och rädisor sa...

Vilken lycka att ha ett sånt bra rum. Ricinfröna vackra.
Allt gott
Anette

hagen vår sa...

Hei! Nå får jeg nesten vårfølelse. Det er så deilig at vi har kommet såpass langt at det er tid for å så.
Har såvidt begynt, men til helgen skal det sås. Må bestille resten av det jeg mangler. Har ikke evnen til å begrense meg når det gjelder frø.
Ha det godt! Anne

Turid sa...

Herlig å være igang med såinga igjen :) Planterom er stor lykke for hagegale :) Det gir så uendelig mange flere muligheter. Ha en finfin onsdag.

Tittis trädgård sa...

Härligt och lovande det ser ut med alla fröpåsar. Ricinfrön är verkligen vackra! Jag sådde dem alltid varje sommar när vi bodde i Skåne. Fantastiskt så stora de kan bli, nästan som små träd. Trevlig kväll/ Titti

Karin - Mina Rum sa...

Visst är det härligt när de första fröerna rasslar ner i brevlådan. Det känns liksom hoppingivande. Själv har jag inte petat ner de första fröerna ännu. Tänkte vänta till februari.

Kram!

Marit Sønstebø sa...

Så flinke dere er! Vampire sådde jeg i fjor, og den er utrolig flott å se på som plante. Lilla blader, lilla frukter før de blir modne, og den er heller ikke så sterk. En perfekt plante :)

Lykke til med sådden!

Klem!

Ulrika sa...

Visst är det underbart att äntligen kunna börja. Trots vädret ute!
Kram Ulrika

an angel at my table sa...

Härligt med vår sådd. Ni kommer att få mycket härligt från dessa påsar. Själv har jag börjat lite gran. Petat ner vitlöken i landet och idag blir det bondbönor.Inne har jag bara hunnit med verbenan ännu.