onsdag 7 januari 2015

Läckra knoppar på Rhododendron 'Tibet'


Rhododendron har jag fått upp ögonen för på på allvar de senaste åren, främst efter att ha besökt trädgårdar och plantskolor som har mer än bara den "vanliga" Parkrhododendronen. Det finns så otroligt många fina Rhododendron och variationen är enorm både i bladform, bladfärg, storlek, blomfärg, växtsätt och i vissa fall även doft.

Vi köpte några nya Rhododendron i 2014 och en av dem är Rh. 'Tibet'. Den blir ca 50-80 cm hög, är härdig till zon 3 och blommar i april-maj med vitrosa blommor. Eftersom vi köpte vårt exemplar i somras har vi inte sett några blommor än, men knopparna går inte av för hackor de heller - titta bara hur fina de är!Lite "ledsen" såg den ut när det var som kallast för ett par veckor sedan, men den röda färgen på knopparna syns fint ändå genom rimfrosten.


Som jag har nämnt många gånger tidigare så försöker vi utveckla vår trädgård så den skall vara fin även under vinterhalvåret. Lätt är det inte, men vi tar små steg hela tiden och att köpa Rh. 'Tibet' var definitivt ett steg i rätt riktning.

13 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Det var en liten söt buske och som du säger knopparna är super fina.
Allt gott
Annika

Sabelhagens Olivlund sa...

Jättesöta knoppar!
Kram Maria

Marit Sønstebø sa...

Så flott den er! Det er en utfordring å ha en fin hage om vinteren også. Heldige deg som har H3 sone. Jeg har en plante som er H3 her, og det er en parykkbusk. Den står rett bak en hekk, og får sikkert litt le pga. den, og den har overlevd så langt. Den rhodoen din skulle jeg gjerne ha prøvd her ;) Her er det H4, men jeg vil gjerne prøve flere H3 planter ;)

Klem

Berit sa...

Oj så fin!!! Ja jag har också upptäckt roddisar och azaleor men tyvärr såå finns det inte så många som går här uppe i norr och inte de jag vill ska gå:)
Ha en underbar dag!!

Gunilla Teckenberg sa...

Den är vacker, jag noterade den när vi var hos er i somras men så glömde jag bort sortnamnet så tack för påminnelsen, nu är namnet uppskrivet.

Kram!

Tant Otteskrufv sa...

Verkligen fina! På vintern behöver man verkligen också något att njuta av i trädgården:)

Tittis trädgård sa...

Så fina knoppar! Jag har mer och mer börjat inse vikten av att ha växter som är fina året om. Kanske kan man uppskatta vintern bättre då.

Inger sa...

Underbara knoppar! Jag har endast en rododendron och den är jag mycket rädd om, inköpt på Lost Gardens of Heligan, en sort som bara finns där. Har ännu inte blommat men jag hoppas att det blir.
Kram

Maria N sa...

Den så fin ut! Kjempefine bilder :)

Anja sa...

Rhododendron tillför trädgården året om jättemycke. Dina 'Tibet'- knoppar är fantastiskt fina. Men, har du så mycket snö???
/Anja

ps
Saknar dig på TR!
ds

Stein sa...

Skikkelig vakker liten busk! Den trenger jo nesten ikke blomstre med så vakre knopper. :-)
Håper du legger ut noen bilder av den når den er i fullt flor.
Ha en fortsatt fin dag.
Stein

Rost och rädisor sa...

Urläckra knoppar. visst är det viktigt att ha en njutbar trädgård även på vintern.

Trevlig helg
Anette

Anja sa...

Nora!
Det har väl inte hänt något tråkigt? Du är väl i Norge och "roar dig" och kan inte hålla kontakt med oss på TR eller bloggen?

/Anja