lördag 3 januari 2015

Rosen 'Awakening'


2014 var året då vi för första gången köpte rosor. Den allra första var klätterrosen 'Awakening' som maken kom hem med i maj. Den började blomma i andra halvan av juli och är riktigt snygg med sin blekrosa färg.
Rosen placerades hörnet vid den nybyggda portiken/spaljen vid övre parkeringen.


'Awakening' är en tjeckisk klätterros och är en hybrid av den kända 'New Dawn'. Den är härdig till zon 5 och kan bli upp mot 4 meter hög och 3 meter bred och tanken är att den så småningom skall täcka spaljen, men inte fönstret. Vi får väl se hur det blir och hur lång tid det tar innan vi är där.

Rosenspaljen kom till i våras och är en fortsättning på portalen vid ingången till trädgården från övre parkeringen. Tidigare såg det ut så här på samma plats (bild från 7:e januari 2014). Jag är jättenöjd med resultatet, men har tyvärr ingen bild som visar hela rabatten som den ser ut nu. Jag får återkomma med det till våren/sommaren helt enkelt:-)14 kommentarer:

Ranten sa...

Nydelig rose :-)) Kanskje 2015 blir året jeg kjøper min første rose?! Det ser veldig flott ut hos dere! God helg :-))

Marit Sønstebø sa...

Jeg syntes den lignet på New Dawn,ja! Den er jo veldig robust rose som klarer seg fint her. Den du viser har jeg ikke sett før :)

Klem!

Sabelhagens Olivlund sa...

Den är så söt! Jag hade den för flera år sedan, men tyvärr klarade den inte vargavintern 2010.
Lycka till med din
Kram Maria

hagen vår sa...

Hei! Det blir så fint hos dere. Prøver å titte inn mellom treverket for å se hva som er innenfor. Det ser så spennende ut. Portalen med vinduet er lekkert.
Må ikke glemme rosa, nydelig. Hvis den har samme egenskaper som New Dawn, vil den nå høyt i sesongen som kommer.
Klem Anne

Parkvegens Hageglede sa...

Lykke til med Awakening, den er en voksevillig og robust rose. Her hos oss blomstrer den helt til frosten kommer. Det ser veldig spemnnende ut med pergolaer, steinlegging osv i din hage. Gleder meg til å se flere bilder etter hvert!

Annika Christensen sa...

Det var en söt en. VAd duktiga ni verkar på att bygga.Blir nyfiken på växthuset eller uterummet. Får ta en sväng i bloggen och se om man kan se mera av det. Kan vara så att jag har dåligt minne. Inte ovanligt nuförtiden.
Min hylla var också en julklapp.
Ha en skön kväll
Annika

Annika Christensen sa...

Nu har jag tittat runt lite och himmel och pannkaka vad duktiga ni är!
Bra jobbat.
Annika

Carita och Bertel sa...

Så fin ros, den du visar. Vi har inte många, rosor är inte det vi gillar mest i vår trädgård. Det blir mer spännande med olika trädgårdar att titta på Ha det fint. Carita

Turid sa...

For ei vakker rose :) Jeg kjøpte mange roser i fjor kom jeg på nå..... iallefall 20. Hmmmm, alle plantet etter ledighetsprinsppet, ledig plass = plass til rose. Hmmm, lurer på hvordan det hele vil ende.
Ha ei strålende jamuaruke.

Jannibele sa...

Så fin en rose. Aldri hørt om denne utgaven av 'New Dawn'. Håper den er like voksevillig. Utrolig flott prosjekt du har fått i havn. Litt av en jobb dere har gjort. Gleder meg til å se hele bedet:)

Gyldenlakk - hage og pusterom sa...

Så lekker inngang, portal og espalier! Mange fine inspirasjonsbilder.
Roser er jo noen lunefulle planter, veldig fine når de slår til og trives og får gode vintre. Du får sikkert mye glede av rosen som har fått en flott plassering! Godt nytt år, og takk for hyggelig kommentar hos meg.

Inger sa...

Lycka till med Awakening, tycker den är finare än New Dawn.
Kram

Veronica sa...

Vad det hänt saker hos dig!
Jag ser verkligen fram emot våren så jag kan komma och se på riktigt :)

Jag köpte en Awakening hos Rappne i våras men den är jag tveksam till. Verkar inte må så bra i varje fall. Fullt med svartfläckssjuka och dessutom extremt känslig för regn när den har knopp. Rosorna blev alldeles förkrymta och brunfläckiga...

Men jag håller tummarna!

Kram

Anja sa...

Förra året måste ha varit ett mastodontår med trädgården för er.
En klätterros är aldrig fel - speciellt om man lyckas att få den frodig och fin. Själv har jag en favvo 'Ilse Krohn Superior' som jag aldrig lycksa med. Men, jag gör ett försök till i år.*Awakening' känner jag inte till men den ser fin ut.

Nora!
Från det en till det andra: Ska vi göra ett försök till i Trädgårdsriket? Nu, när jag har nästa glömt bort varför jag blev sur i våras saknar jag så jättemycket ett trädgårdsforum att umgås i!

/Anja