onsdag 29 april 2015

Tomma ytor


Bit för bit tar vi bort gräsmattor, sly och ogräsområden och skapar rabatter istället - många rabatter! Alldeles för många tycker säkert vissa och undrar hur vi ska orka sköta om allt. Precis lagom många tycker jag och sörjer inte för en sekund att vi numera inte äger någon gräsklippare - de få kvadratmeterna med gräs vi har kvar klipper vi snabbt med kantklipparen. Om jag får välja mellan att klippa gräsmattor eller rensa rabatter väljer jag nämligen det senaste, alla gånger!

Nya rabatter innebär också till en början tomma ytor som ska fyllas upp. Som jag skrev i förra inlägget så är jag inte typen som ritar upp rabatterna på förhand, de kommer till efter hand och blir ofta ett resultat av tankar som snurrar och ältas fram och tillbaka.

Senast i raden som tar upp mina tankar nu är tre nya rabatter längs med tomtgränsen mot sydost. På andra sidan staketet är det en allmän stig och bakom det igen är det skog.

I helgen rensade jag alla tre rabatterna för ogräs så nu var det "bara" att plantera :-) Detta är den översta av de tre rabatterna och busken mitt i rabatten är en gammal Doftschersmin. Det står dessutom en Snöbollsbuske, Viburnum opulus, ca en meter till höger för jordsäcken till vänster i bild. Busken är än så länge bara knappt en meter hög och syns knappt på bilden.


Här är även de två nedersta terrasserna. På den nedersta planterade vi förra året en Pagodkornell, Cornus controversa.


I måndags började jag plantera. Först ut var området under Schersminen. Här är det rätt så skuggigt och eftersom Schersminens grenar hänger ner och man inte kan gå där var jag bara ute efter att täcka marken. Det blev Jättedaggkåpor, Alchemilla mollis, och Brunnävor, Geranium phaeum 'Samobor' som planterades lite "huller om buller". Båda dessa trivs i så gott som alla lägen och bör inte ha några problem med att växa i skugga. De bildar dessutom fina gröna kuddar tidigt på våren. Nackdelen är givetvis att båda sprider sig något alldeles enormt med frön, så det gäller att vara snabb med att klippa ner dem när de har blommat. Alla plantorna på bilden är frösådder i trädgården som jag har tagit vara på.


Jag funderar även på att flytta hit några Storrams, Polygonatum multiflorum, för att få lite höjd och avvikande bladformer bland alla kuddarna.

I de andra två terrasserna har jag idag planterat träd och buskar som maken kom hem med i måndags.

Det blev en Acer palmatum 'Katsura'


En Mahonia aquifolium 'Smaragd'


Och en Acer palmatum 'Dissectum Viridis'


De två första satte jag i den mellersta smala terrassen och den sista i den nedersta. Det är knappt att de syns på bilderna, det får bli flera bilder så småningom när löven är utslagna.


Kvar är som synes ganska stora, tomma ytor att fylla. Jag återkommer så småningom med flera bilder efterhand som projektet fortskrider :-)

8 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Visst är det väl lyxigt att ha tomma ytor att plantera i när våren kommer.

Ser fram emot fortsättningen och lönnarna är så fina, verkliga önskeväxter i trädgården.

Kram!

Marit Sønstebø sa...

Tomme bed er ren luksus! Jeg har nettopp lage et nytt bed, men jammen ble det fullt med en gang ;))
Det er moro å fylle opp tomme bed!

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Å ha store tomme flater er en lykkefølelse. Har laget et nytt, ganske stort bed som vi skal bruke som nursery. Utrolig hvor fort det fylles.
Ser veldig spennede ut med terrassebedene. Gressplen er ut.
God natt! Anne

Tittis trädgård sa...

Det måste vara ett tungt jobb att lägga alla stora stenar på plats. Men så fint det kommer att bli med alla planteringar så småningom. Fina små träd du har planterat. Det är ett smart drag att börja med träden så man får lite höjd i planteringen. Önskar dig en skön och solig helg/ Titti

Anja sa...

Det måste vara något vansinnigt vackert om några år när allt är uppvuxet ;-)! Du som är småbarnsmamma och ändå orkar och hinner med allt detta: Du får all min beundran!

/Anja

Rost och rädisor sa...

Oj, vad du har jobbat. Nu återstår bara det roligaste att fylla på med grönska. Storrams skulle bli jättefint bland kuddarna. Ska bli kkul att se fler bilder framöver.
Trevlig Valborg
Anette

Berit sa...

ÅÅ vilka lyxytor du har :) Där växer många möjligheter på fina växter..
Ha en underbar dag!!

Anonym sa...

Nu förstår jag att du också har fullt upp med plantering av träd och perenner! Vad fint det är och kommer att bli. Och jag kan bara hålla med om gräsklippning och rensning.
Kram Kristina