onsdag 8 april 2015

Trångt

Innan jag träffade min man bodde jag i lägenhet och hade inte någon trädgård. På den tiden var krukväxter ett stort intresse. Jag hade många och skötte dem noggrant. Efter att jag träffade min man och vi flyttade till hus med trädgård har det inte funnits plats för krukväxter i mitt liv. Numera är det växterna i trädgården som är det stora intresset och utan att jag kan förklara varför har intresset för krukväxter försvunnit helt. Vi har fortfarande några, men de är av sorten som tål att glömmas bort en tid utan att dö.

Ibland kan jag tycka att det blir lite tomt och trist i ett hus med många fönster och väldigt få krukväxter men just så här års är det faktiskt en fördel. För när det extrabelysta plantrummet i källaren är fullt får de omskolade och största plantorna flytta upp till fönsterbrädorna i vardagsrummet och köket istället.

Chili, tomater, gurka, blomstertobak och fikon (övervintras i källaren) i vardagsrummet.


Riciner i köket och blomstertobak i vardagsrummet


 Mera tobak i köket


Och till sist tobak, chili och tomat.


Vi har som tur är några fönsterbrädor som fortfarande är tomma för snart är det dags att flytta upp nästa gäng från källaren.

De allra flesta av krukorna står i balkonglådor med självbevattning. Hur det fungerar återkommer jag med i ett senare inlägg.

10 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...

Känner igen läget:) Sedan orangeriet blev klart bor många som tidigare stod i fönstret därute och det kan se lite öde ut på fönsterbrädorna. Men inte så här års! Trist med hungriga rådjur :(

Anja sa...

Hejsan Nora!
Den första delen av ditt inlägg kunde jag ha skrivit :-)! Så var det för mig innan jag fick trädgård. Min lägenhet var en djungel;-) Och intresset för inomhusväxter har minskat dramatiskt. Det går inte att att hålla på både inne och ute - inte i min ålder i varje fall. Men, precis som du säger: Många stora tomt gapande fönster är inte så kul ens på sommaren. Därför bjuder jag aldrig i princip folk in under sommaren utan vi tar det i växthuset ;-))!
Däremot slipper jag att ha odlingar inne (skulle bli galen! )utan har dem i mitt drivhus inne i växthuset.

/Anja

Rost och rädisor sa...

Känner igen det där med att intresset för krukväxter minskade när jag blev med trädgård. Hemtrevligt med alla plantor på fönsterbrädorna. Fullt här också.
Allt gott
Anette

Turid sa...

Praktisk :) Jeg er skikkelig dårlig med inneplanter, de er ikke interessante i det hele tatt. Har noen få kktuser/sukkulenter ellers er det chiliplantene som regjerer vinduskarmene her for tiden.
Ha ei finfin våruke fortsatt :)

Marit Sønstebø sa...

Sånn har jeg hatt det også, selv om huset er fullt av inneplanter fortsatt ;)
Min interesse for planter startet med potteplanter, men veien ut i hagen kom bare av seg selv :) Tror mange har det sånn, ja :)

Klem, Marit

Vivi sa...

Hei
Ja, her var det tett i tett, men det er jo herlig også da :)
Kjempe flotte planter.

Klem Vivi

hagen vår sa...

Hei! Innari frodige planter du har i vinduskarmen. De fleste av stueplantene er uteplanter i sommerhalvåret. Men jeg er veldig glad i krukker ute. God kveld! klem Anne

Tittis trädgård sa...

Det ser härligt ut med alla krukor som trängs på dina fönsterbrädor! Men nu börjar jag längta efter att få ut växterna i växthuset så det blir lite ordning på torpet igen. Det börjar bli lite trångt i matsalen:-)

Gunilla Teckenberg sa...

Samma sak här, jag har haft välskötta krukväxter överallt där jag bott men det var innan trädgårdslivet. Nu för mina krukväxter en tynande tillvaro som ger mig dåligt samvete.

Kram!

Berit sa...

Måste erkänna att hos mig i mina fönster är det många av plast och en del fula krukväxter.Mer intressant med det som växer ute nuförtiden :)
Ha en underbar dag!!