måndag 20 juli 2015

Klematis 'Arabella'


Förra sommaren köpte vi fem Klematis från Klematisbutiken, en av dem var Klematis 'Arabella'.


Klematis 'Arabella' tillhör Integrifolia-gruppen och är en ganska ny sort (framtagen 1990). Den är i beskärningsgrupp 3 och ska klippas ner till ca 20 cm över marken på sen höst eller tidig vår.


'Arabella' klättrar inte själv så den behöver lite hjälp för att ta sig upp, men fungerar också bra som marktäckare. Vår 'Arabella' växer i en av våra våtbäddar och får klättra på en gammal stubbe som vi har försökt (men inte lyckats) elda upp i en vårbrasa för några år sedan. Kanske inte världens snyggaste klätterstöd, men tanken är på sikt att Klematisen skall täcka hela stubben så den inte syns.


'Arabella' blommar från juni månad och håller sedan igång tills hösten kommer. Blommorna är blålila och knappt en decimeter stora. Den är härdig till zon 4 och kan bli ca 2 meter hög.

Jag handlar inte växter på nätet så ofta, men just när det gäller Klematis gjorde jag ett undantag. Främsta orsaken är att jag inte kan så mycket om Klematis och beskärningsgrupperna har en tendens att förvirra mig. Då är det lättare att sitta hemma och i lugn och ro kunna läsa sig fram till vilka sorter man vill ha och sedan beställa dessa samtidigt. Och för att göra det lite lättare för mig själv har jag så här långt hållit mig till beskärningsgrupp 3, då kan det inte bli fel när alla skall beskäras på samma sätt och till samma tid.

Att handla hos Klematisbutiken kan jag rekommendera. Snabb leverans, fina växter och dessutom följde det med både näring och informationspapper om hur Klematisarna skulle skötas. Jag kommer nog handla där igen om/när det blir dags för flera Klematis i vår trädgård.

11 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Så fin! Tycker att det såg riktigt läckert ut med den svarta stocken mot de blå/ lila blommorna. Ha en skön vecka/ Titti

Rost och rädisor sa...

Läcker och blommorna framträder så fin mot det svarta kolet. Kände inte till den klematissajten, får nog titta in vid tillfälle. Håller med dig om att det är snärjigt att håla reda på beskärningarna, men jag brukar komma ihåg om de blommat tidigt eller sent eller hela tiden och beskär efter det.
Ha det så gott
Anette

Den lykkelige Hagen sa...

Den kjøpte jeg i fjor, og nå har det kommet mange knopper som jeg gleder meg til skal blomstre. Planen er at blomstrene skal vikle seg inn blant andre blomster i staudebedet, og da tenkte jeg det passer bra at den ikke blir så veldig høy.

Marit Sønstebø sa...

Så fin 'Arabella' er! Den kjenner jeg ikke fra før.
Jeg har mange Clematis, men beskjærer de sjelden. De fryser alltid litt ned, og da ordner naturen det selv :)

Klem!

hagen vår sa...

Hei!
Nydelig blåfarge. Utrolig at den blomstrer så lenge. Synes den svartbrente stubben ga en fin bakgrunn.
Ha det godt! Anne

Gunilla Teckenberg sa...

Så fin din Arabella är, den kommer säkert att täcka stubben så småningom om du vill det, jag tycker inte att den svarta stubben stör.

Kram!

Karin - Mina Rum sa...

Jag gillar klematis mer och mer, men jag är väldigt kräsen när det gäller sorter. Den som du visar är en riktig sötnos. Helt i min smak.

Kram, Karin

Maribel sa...

Det var en vacker klematis, fin färg. Skall titta in på sidan, kan vara skönt att välja i lugn och ro.
Ha det fint!

Mia sa...

Härliga Clematis, att den kan användas som marktäckare visste jag inte. Min har haft några år på sig men blir aldrig en meter hög en gång. Men jag har nog satt den för torrt. Våtmark låter bättre än vid foten av en trådcypress. Stilig plantering mot den stubben. Det är ju tur att den inte brann upp med vårbrasan, nu har du ju en fin staty till den blå skönheten :)

Anja sa...

Den brända stubben är superhäftig - används en del i exklusiva trädgårdsarrangemang på utställningar mm. Riktigt snyggt!

Roligt att få ett tips om nätbutik med klematis. Jag ska ta och kolla.

En annan, som är vida känd för sin otroligt kunniga ägare är Cedergrens i Råå: http://www.cedergrens.com/
Du får ett häfte som beskriver rosor och klematis på ett sätt som det är svårt att hitta någon annanstans.

Ha det gott!
/Anja

Veronica sa...

Det är så häftigt med klematis som blir stora och maffiga. Jag tycker dock inte att jag lyckas med alla. Vissa blir små och taniga eller torkar in... Borde nog in och läsa lite hos din leverantör ! Vi har semester i en och en halv vecka till: har du möjlighet att ta emot oss ?

Veronica