tisdag 7 juli 2015

Sambucus nigra 'Black Lace'


För ganska exakt tre år sedan fick jag sticklingar av den mörkbladiga flädern Sambucus nigra 'Black Lace' av min norska bloggvän Marit.


Fem sticklingar fick jag och två lyckades jag rota och få att överleva. De två har nu blivit två fina, stora buskar.

Den största har vi planterat i rabatten vid parkeringen. Den växer i ett varmt och skyddat läge och trivs hur bra som helst där. Titta bara hur stor den har blivit både på höjden och bredden.


Den har "vuxit ihop" med en Skobandssolros, Helianthus salicifolius, och en orange Praktklätt, Lychnis x arkwrightii 'Orange Zwerg'.


Just kombinationen med Praktklätten är faktiskt rätt snygg även om färgerna på blommorna inte alls är i samma färgskala.


Den andra busken står i slänten ner mot garaget, även den i ett skyddat läge. Den är något mindre och framför allt inte lika bred.


Sambucus nigra 'Black Lace' är härdig till zon 4 och trivs i soliga lägen. Hos mig växer den i sandig jord. På hösten får den svarta bär och man lär kunna göra saft på bären och blommorna precis som med vanlig fläder, men det har jag aldrig testat.

Så här lätt kan det alltså vara att få stora, fina buskar av sticklingar. Stort tack än en gång till Marit!

7 kommentarer:

Charlotta sa...

Vilka läckra fläderbuskar! Jag gillar starkt kontrasten med praktklätten, så där mörka färger a din fläder har görs sig otroligt fint tillsammans med något färgstarkt.

Ha det gott!

Marit Sønstebø sa...

Så hyggelig å se at avleggerene trives så godt hos deg! Tenk at de har blitt så store :)
Jeg er så glad i den planta, for den ene jeg har fikk jeg også som avlegger. Nå har den igjen blitt til mange nye planter. Det er ekte hageglede å få være med på det :)

Klem, Marit

Maribel sa...

Vad kul, nu skall jag knycka några grenar av dottern. Gillar den busken mycket, den är så vacker med det mörka bladverket.
Ha det fint !

hagen vår sa...

Hei Nora!
Det er så morsomt å lykkes med stiklinger, særlig busker. Har en svarthyld, men den har ikke så fine blad.
God natt! Klem Anne

Karin - Mina Rum sa...

Det var sannerligen inte illa att få dessa sticklingar till att växa till sig så bra. Jag har också en mörkbladig fläder (som jag just nu inte kommer ihåg namnet på) men den vill minsann inte växa till sig. Jag köpte den som planta från plantskola men den har knappt blivit större alls på de åren jag haft den.

Kram, Karin

Marta Ronyai sa...

Lustigt, jag håller också på med att skriva ett inlägg om denna fläder. Jag tycker att den är svårfångad på bild, att den blir färglös på något sätt, i verkligheten är den ännu snyggare med sina rosa blommor. Att den var relativt lättförökad med sticklingar visste jag inte, så jag ska testa. Jag klipper nämligen min buske regelbundet för att få en högre, smalare och överhängande siluett. Den är anspråkslös som de flesta fläder och i år verkar den klara sig från lössen också.
Och hur mycket älskar man inte sina växter som man själv har förökat?
Kram
Marta

Anonym sa...

Men så bra, då ska jag ta sticklingar av min för jag vill också ha flera plantor av denna fina fläder! Tycker den är så snygg med sina rosa blommor, så trevligt att få sticklingar i gåva. :)
Kram Kristina