lördag 15 augusti 2015

En tur till Nyköping


I söndags gjorde vi en dagsutflykt till Nyköping med hela familjen. Första stopp gjorde vi hos Roos trädgård. Trädgården är med i Besöksträdgårdar i Sörmland  och var verkligen en upplevelse! Jag kommer inte visa några bilder från trädgården eftersom ägarna var tydliga med att det var ok att fotografera men att bilderna bara skulle vara för privat bruk. Nu är ju inte min blogg vare sig kommersiell eller har många läsare, men det skulle inte kännas rätt att lägga ut bilder ändå. Men jag rekommenderar ett besök på deras hemsida där det finns både film och bilder från trädgården som verkligen är något utöver det vanliga, klicka här och se själv.

Nästa stopp blev på Linudden Trädgård som är en verklig favorit! Linudden är en liten plantskola utanför Nyköping som drivs av en riktigt kunnig entusiast. Här hittar man inga sommarblommor eller jordsäckar men utbudet av Magnolior, Rhododendron, Lönnar, Ljung, Liljor och spännande träd, buskar och perenner är otroligt för att vara en så liten plantskola. Här handlade vi givetvis också och denna gången blev det

Rhododendron williamsianum
Cyclamen hederifolium
Wulfenia x schwarzii
Oxalis depressa
Oxalis e. alba
Cassiope 'Cross Branklyn'
Cassiope 'Edinburgh'
Phyllodoce 'Drummondi'
Calluna 'Firefly
Cornus sanguinea 'Compressa'
Acer palmatum, 'Mikawa Yatsuba'

Dessutom en pytteliten rödbladig Rhododendron som Björn på Linudden själv har tagit fram samt ytterligare en ljung som har tappat etiketten.


Gladast blev vi nog för den lilla Lönnen, Acer palmatum, 'Mikawa Yatsuba'. Min man hittade denna på nätet för någon månad sedan och vi föll som furor båda två för den lilla skönheten. Titta bara hur fin den är


Läcker är även Rhododenron williamsianum tycker jag.


Och till sist den lilla rödbladiga Rhododendronen. Om den vet vi inte mycket, det ska bli spännande att se hur den blir med tiden:-)


Sista stoppet i Nyköping blev vid en badplats till treåringens stora förtjusning. En perfekt avslutning på en mysig och givande dag:-)

7 kommentarer:

Ranten sa...

Så mye lekkert du har handlet i sommer :-))Jeg skeiet skikkelig ut sist helg da det var Hagehelg på Hamar :-)) God sensommer til deg!

Gunilla Teckenberg sa...

Den söndagen måste ha varit en perfekt trädgårdssöndag....en underbart vacker och originell japansk trädgård i Sörmland samt en av de bästa plantskolor som finns i närområdet.

Jag planterade `Mikawa yatsuba´ i våras efter ett besök på Linudden. En växt som man faller pladask för!

Kram!

Anja sa...

Wow! Den rödbladiga rododendron väckte verkligen ett starkt habegär.
Ser härligt ut med alla nyförvärv hos dig!

/Anja

Marit Sønstebø sa...

Den rødbladede rhodoen gir meg må ha begjær hos meg også. Mye fint du kjøpte!

Klem, Marit

Tittis trädgård sa...

Härliga fynd du gjort! Visst är det trevligt att besöka andras trädgårdar och få massor av inspiration./ Titti

Anonym sa...

Vilka fina växter du har handlat denna sommar, den rödbladiga roddisen verkar ju spännande minst sagt. Ser fram emot att höra om projektet i trädgården. :)
Kram Kristina

Inger sa...

Ännu fler spännande växter till er trädgård! Rödbladig rododendron ser väldigt trevlig ut. Lycka till med planteringen.
Kram