söndag 12 februari 2017

Sågen har varit framme


I vår trädgård finns det tre gamla äppelträd. Deras vara eller inte vara har varit osäkert mer än en gång, men än så länge står de kvar. Ett av dem blev kraftigt decimerat när vi var tvungna att byta reningsverk för ett par år sedan, men fungerar nu som klätterstöd för en Klematis. De andra två har fått stå kvar.....ända fram tills idag.

Eftersom vi har bestämt oss för att göra ganska stora ändringar i den nedre delen av trädgården har vi återigen funderat på att eventuellt ta bort ett eller flera av äppelträden. Men det är inte bara att såga ner gamla äppelträd, även om de inte mår riktigt bra, inte alltid ger frukt eller åtminstone ätlig frukt och dels är ganska mycket i vägen när man ska gå i trädgårdens nedre del. För å andra sidan är de charmigt gamla och mossiga och fina åtminstone när de blommar.

Äppelträdet som har varit mest aktuellt att ta bort är det i mitten på bilden (från juni 2016). Så medan två-åringen sov i förmiddags gick resten av familjen ut med sågen.


Först en "före-bild" tagen idag från samma ställe som bilden ovan.


Maken sågar


Medan femåringen och hunden hjälper till med att dra bort grenarna.
För det blev bara grenar, vi tog nämligen inte bort trädet den här gången heller. Stammen och ett par grenar får stå kvar och vara snyggt mossiga och krokiga klätterstöd till en ros och/eller en Klematis. Tips på klätterrosor tas gärna emot om ni har några. Trädet är knappt tre meter högt och vi bor i zon 2/3. Jag ser för mig en vit eller svagt rosa ros, men är även öppen för andra förslag.

Till sist en "efter-bild". Inte så lätt att någon skillnad på så långt håll när det mesta går i grått, men mer för att det känns obligatorisk med före-och efterbilder i ett inlägg som detta:-)10 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Ja, ibland måste man ta till sågen fast gamla äppelträd kan vara väldigt charmiga i sitt åldrande - vi har några stycken som är svårt sargade men än så länge får de stå kvar.

Kram!

Marit Sønstebø sa...

Ja, de er så fine disse gamle epletrærne, men noen ganger må en bare ta et valg. Men det er et vanskelig valg.

Godt at du har så god hjelp! :)

Klem, Marit

Veronica sa...

Inte alltid ett lätt beslut att ta ner vackra gamla träd men ibland är det ändå bäst
Smart att behålla stammen men en tanke jag fick var att: Är det inte risk för att det skjuter mängder med vattenskott?

Mitt tips på ros är Valdemar :)

Kram

hagen vår sa...

Hei Nora!
Jeg ble nesten glad for at treet ble stående. Trær har en historie, men noen ganger så man jo bare.
Ha det godt! Klem Anne

Karin ~ Mina Rum sa...

Önskar att jag hade gamla, krokiga äppelträd att använda som klätterstöd. Här fanns inga fruktträd alls när jag flyttade in, trots att det är en gammal trädgård. Härligt att få hjälp av hela familjen (nästan) när man ska kapa grenar.

Kram, Karin

Eirin - Lars Bjerke sa...

Å fjerne gamle epletrær er vanskelig, men av og til så må man..
Hyggelig å jobbe i hagen sammen, og morsomt med bilde av mannen oppe i treet og ikke sønnen:-)
Ha en fin uke.
Eirin

Anja C. Hill sa...

Nämen kom inte å säg att det är två år redan när när minstingen kom till världen! Helt tokigt som tiden går!
Även om ett gammalt krokigt äppelträd har ett högt prydnadsvärde med eller utan frukt - så måste man ibland ändå ta drastiska beslut...
Det blir fint hur ni än gör!

Ha det gott och hälsa två-åringen från mig :-)! /Anja

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Fint å være ute i hagen og jobbe. Jeg har også et epletre jeg tror må bort, så ut som det var kommet en sykdom på det i fjor, men jeg vil vente til det får blader for å være helt sikker.
Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

Beatrice Wiström sa...

Hahaha! Äppelträdet kommer till att växa utav barfote!! Vänta du bara. Men det är bra, för det blir frisk ved om man ger det en omgång! Du har så fin trädgård, jag kan tänka mig att det är jobbigt att köra skottkärra upp och ner på berget, men jag ser ju bara det fina!
Ha en bra dag! / Bea

Anonym sa...

Skönt att trädet får vara kvar som klätterställning, många små insekter som blir glada för det. :)
Kram Kristina