lördag 15 april 2017

Knoppar


Det är något extra när trädens knoppar blir större och börjar öppna sig. Man kan se skillnad från dag till dag och jag tröttnar aldrig på att gå riktigt nära och betrakta detaljerna. Här är några från morgonens iskalla runda. Till trots för flera minusgrader inatt ser de ut att vara like fina som före kylan kom.

Hänglärk, Larix decidua 'Puli'


Blodplommon, Prunus cerafisera 'Nigra'


Körsbärsbenved, Euonymus planipes


Risvide, Salix 'Arbuscula'


Detta lilla träd är årets första växtinköp till trädgården och har fått sin plats längst ner i trädgården i en plantering som i övrigt bara består av Daggkåpor. Jag tror det kan bli fint när det har grönskat så småningom.


Ullungrönn, Sorbus ulleungensis 'Dodong'


Gulbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Angel Gold'


Hortensia 'Deep Purple'


Lärk, Larix decidua 'Krejce'


Till sist vår hiskligt fula gamla Måbärsbuske som har funnits här sedan decennier. Vi har sagt många gånger att vi ska ta bort den, men det är alltid andra projekt som ska göras före. Varje år när den grönskar tidigt förlåter jag den att den är ful, men varje höst när den är den första som tappar bladen och bara är allmänt ful och risig tänker jag att "nästa vår klipper jag ner den helt och hållet". Som synes blev det inte av den här våren heller, men vem vet? Kanske nästa år? :-)8 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Det er så vakkert å se knopper springe ut! Bladknopper, blomsterknopper og roseknopper er verdt et studium :)

Så mange fine lerker du har! De liker jeg også, og har fire forskjellige her, men ingen av de navnesortene du har.

Fortsatt god påske!

Klem, Marit

Carita och Bertel sa...

Visst är det härligt med allt som händer i naturen nu. Varje dag är det något nytt. Undrar vad som händer med en här kölden vi fick, vi hade -9 grader i natt. Jag ser inte så mycket skador ännu ute men det brukar synas efter någon dag och blir det flera kalla nätter blir det besvärligare för växterna. Vi får hoppas på det bästa. Glad Påsk. Carita

Karin ~ Mina Rum sa...

Underbart med denna knoppning nu. Det är så mycket på gång.

Ullungrönnen kommer du säkerligen inte att ångra. Jag har en med några år på nacken och den är så fin. Måbärsbusken är kanske inte så vacker utan blad men om du klipper ner den rejält så kan du ju formklippa den sedan.

Glad påsk!
Karin

Anonym sa...

Många vackra knoppar och blad hos er! Du får klippa ner måbäret annan årstid helt enkelt. ;)
Glad påsk!
Kram Kristina

Inger sa...

Så hoppingivande med alla bladknoppar i kylan.
Ha en fortsatt skön påskhelg!
Kram

Rost och rädisor sa...

Knoppningen bästa tiden. Jag har samma förhållande till nävor som du till måbärbusken. Nu är de så kuddiga och vackra, om en månad är de också underbara, sen börjar förfallet med överblommade buskar och tråkig nerklippning alternativt välta buskar och fröplantor i mängder. Tänker varenda höst att de ska bort, men nu drar jag mig.
Glad påsk
/Anette

Eirin - Lars Bjerke sa...

Det er vakkert å se knoppene springe ut, og kulda gjør jo at vi kan nyte det litt lenger. Her har dodongen vokst raskt, og blitt ganske stor, et virkelig flott tre.
Kjenner oss litt igjen i det med mårbærbusken :-)
Ha en fin uke.(fridag her idag)

Marta Ronyai sa...

Haha, jag har precis beställt 10 st ribus alpinum pumilum till en låg häcksnutt, just för den tidiga grönskan. Den ska vara så himla anspråkslös, härdig och villig att bryta på äldre grenar så du kan nog ge dig på den när som helst och forma den hur som helst. Säger jag som inte har testat.....
Marta