söndag 9 april 2017

Årets stora projekt


I januari skrev jag ett blogginlägg om årets planerade ändringar i trädgården (finns att läsa om här). Arbetet är igång sedan några veckor tillbaka och det är så gott som uteslutande maken som har jobbat.

Hela vår trädgård är omringad av ett gammalt Gunnebo-staket som vi har förhöjt för att undvika att rådjur och hjortar tar sig in på tomten. Om Gunnebo-staket kan man säga mycket, men snygga är de definitivt inte. Tankar på andra staket-varianter har därför funnits ett tag, men det är först i vinter vi kom fram till hur det skulle bli. Några av kraven på det nya staketet var att det förutom att hålla oönskade fyrbenta gäster ute även skulle fungera som en lugn bakgrund och lite vindskydd. Många av de finaste trädgårdarna vi har varit i har varit omgärdade av staket eller häckar som gör att det känns lite mer "hemligt" och avgränsat och jag gillar det. Bor man på ett berg som vi gör så är inte häckar något alternativ så då fick det bli staket. Valet föll till sist på ett bambustaket som händiga maken har kunnat bygga på Gunnebo-staketet. Det kommer bli precis den lugna bakgrund vi eftersträvar, samtidigt som det inte är 100% tätt, man kan fortfarande se både ut och in, men inte lika tydligt som tidigare.

Här några bilder från i vintras innan arbetet påbörjades

Slänten ner mot garaget (mot söder)


Och åt andra hållet


Samma vyer idagÄn så länge har vi staketet på två sidor av tomten, mot berget i norr och ner mot vägen i öster. Om vi kommer sätta upp det även mot allmänningen i söder har vi inte bestämt ännu. Mot grannen på tomten ovanför i väster kommer vi troligtvis inte ha något staket mer än det förhöjda  Gunnebo. Från det hållet har det aldrig kommit in något rådjur, de tar sig oftast in från norr och öster samt på vinterstid från parkeringen då de kan gå över isen på dammen där. Hur vi ska lösa det problemet blir en senare fråga:-)

Samtidigt ska vi höja rabatten något. Till detta använder vi torv och sten som rabattkant. I denna rabatten växte det tidigare en Skruvpil, en Ginnalalönn, en Kopparlönn och en Kopparrhäggmispel samt några mindre buskar, ett par gräs, en massa Irisar och Dagliljor samt några Pioner.

Pilen och Lönnarna ska få stå kvar och få sällskap av några gräs och andra mindre träd eller buskar. Perennerna får flytta på sig. Det har även Kopparhäggmispeln fått göra, den bor numera i slänten ner mot garaget.


Här tycker jag att man kan få en föraning om hur det kommer se ut så småningom med en lugn bakgrund istället för en massa sly utanför staketet som det var tidigare.

Kopparhäggmispelns knoppar är för övrigt en njutning så här års, titta bara så fina de är


8 kommentarer:

Marit sa...

Så mye finere det nye gjerdet er! Det må være herlig å få så mye le og slippe innsyn hele tiden. Jeg har nettopp hatt besøk av rådyr i hagen, og det er ikke gøy når de spiser i vei på dyre planter :(
Klem

Gunilla Teckenberg sa...

Blir jättefint Nora! Trädgården med alla planteringar kommer att framträda på ett helt annat sätt och det blir ett vindskydd som gagnar växtligheten.

Här har snickarglädjen verkligen fått utlopp, bra jobbat.

Kram!

Inger sa...

Vilken fin inhägnad. Bra att den släpper in både ljus och luft.
Kram

fruens flora sa...Hei. Gjerdet ble veldig fint. Det er ikke bare med disse dyrene som kommer og forsyner seg. Ønsker deg en fin dag.
Hilsen Hanne-Lise.

Daniel Lindholm sa...

Snyggt Nora!
Precis som du säger är det superviktigt med en ram runt trädgården som ger en känsla av hemlighet och rumskänsla. Sedan blir det ju ett bättre klimat med vindskydd.

Ha en skön vår i trädgården

hagen vår sa...

Hei Nora!
Det blir kjempefint. Rådyr er noe herk. Vi har vært så heldig at de har holdt seg unna i sommerhalvåret, men nå er vi oppdaget. De, tror forresten at det er en, som har tygd i seg krokus. Nå prøver vi blodmel og salmiakk. Uff, det er så irriterende.
Klem Anne

Karin ~ Mina Rum sa...

Ser otroligt fint ut. Vilket jobb han har lagt ned, maken. Alla växter kommer att göra sig så fint emot denna bambu-backdrop. Det ger dessutom genast en japansk, lugn känsla. Som sagt, mycket fint.

Kram, Karin

Anonym sa...

Tummen upp för det fina nya staketet, vilken skillnad! Förstår precis vad du menar med lugnet. Saknar det själv varje vinterhalvår när häcken hemmavid har tappat bladen...
Kram Kristina