lördag 24 juni 2017

Acer shirasawanum 'Aureum'


Jag har tidigare berättat om vår förkärlek för Lönnar och för ett par veckor sedan utökades samlingen med ytterligare fyra nya sorter:

Acer conspicuum 'Phoenix' (Strimlönn med röd bark)
Acer palmatum 'Sangokaku' (Japansk lönn med röda grenar och stam)
Acer tegmentosum (Manchurisk strimlönn)
Acer shirasawanum 'Aureum' (Japansk Gyllenlönn)

Sistnämnda har stått på önskelistan länge och maken lyckades hitta ett riktigt snyggt exemplar. Trädet har vi planterat i vårt nygjorda stumpery (eller stubberi som jag har fått tips om att det kan kallas på svenska).


Acer shirasawanum 'Aureum' kan bli ca 2 meter högt och har ett utbrett växtsätt. Den trivs i mullblandad jord i skyddat läge och är härdig till ungefär zon 3/4.


Även den manchuriska strimlönnen, Acer tegmentosum fick sin plats i stubberiet precis som vi hade planerat från början (längst till höger i bild)


Manchurisk strimlönn kan bli ungefär fem meter högt och har en vacker stam som är vitstrimmig. Den är härdig till zon 5 och trivs som de flesta lönnar i en svagt sur jord i halvskuggigt och skyddat läge.


Jag är jätteglad över att äntligen ha dessa båda i trädgården och hoppas att de ska trivas och utvecklas till de skönheter jag vet de kan bli med rätt förutsättningar.

6 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Heldige deg! De lønnene er så fine :)
Den gule shirasawanum er så vakker. Jeg prøvde å ha den i potte der jeg bodde før, men den overlevde ikke det. Stubberiet ble veldig fint!

Klem, Marit

Gunilla Teckenberg sa...

Go´morgon Nora!

Ja, den gula `Aureum´ är i en klass för sig och det var verkligen ett snyggt exemplar. Vi har prövat tre ggr med den men det verkar omöjligt att etablera den här och jag vet inte riktigt varför. Den grönbladiga däremot fungerar hur bra som helst.

Snyggt blev det, stubberiet!

Kram!

Eirin - Lars Bjerke sa...

Gyllenlønn har en nydelig grønnfarge. Tror vi har en som er to tre år (og den er plantet riktig). Vi har en tendens til å plassere ting litt feil:-)Har et par lønner som er plantet feil, hadde tenkt å flytte dem, men fikk råd av en gartner, om å vanne godt og jevnt isteden.
Nå er vi på jakt etter en lys grønn med svært flikete blader..
Stubberiet ble veldig fint !
Imponert over hva dere får til.
Ha en fortsatt fin kveld.

Ranten sa...

Her er det bare å si at selvgjort er velgjort! Utrolig fint hos dere nå! Og gratulerer med nyanskaffelsene :-))

Inger sa...

Tror det har blivit populärt att ha ett stubberi. Strimlönn är fin, hoppas dina nya lönnar ska trivas.
Kram

Anna-Karin Rickardsson sa...

Åh så kul. Lönnar är verkligen underbara och *Aureum' i en klass för sig. Vilket fint exemplar ni hittat. Har många gånger funderat på den men inte vågat. Har det ganska uppvuxet men ändå så blåser det här när vinden tar fart över Vänern och drar in. Funderar dock fortfarande och blir ju inte mindre sugen nu när jag ser er. Stubberiet ert blev väldigt fint.
Kram Anna-Karin