lördag 1 juli 2017

Besök i trädgården


Den första trädgårdsföreningen jag gick med i är Nacka-Värmdö Trädgårdssällskap och där är jag sedan drygt tre år med i styrelsen. För ett tag sedan fick jag frågan från en av de andra styrelsemedlemmarna om de inte kunde få komma hit och titta på trädgården och i torsdags kom det åtta personer hit - så många besökare samtidigt har vi aldrig haft förut. Vi hade en jättetrevlig kväll och som vanligt när man har ett gemensamt intresse är det inte svårt att hitta samtalsämnen.

Vi har inte haft så jättemånga trädgårdsbesök än, men jag tycker alltid det är fascinerande att se vad det är besökarna fastnar för eller särskilt lägger märke till. Det är nämligen allt som oftast inte alltid samma sak som jag själv håller fokuset på.

En sak vi alltid får kommentarer om är vår tomts läge och vi har förmånen att bo på ett väldigt vackert ställe med en magnifik utsikt över Erstaviken. Det var faktiskt för läget och utsikten vi köpte denna fastigheten för sju år sedan. Huset i sig är inte särskilt märkvärdigt. Här är vyn från övre parkeringen, det första besökarna ser när de kommer hit.


Ute på parkeringen finns en av våra allra finaste buskar som också brukar få mycket uppmärksamhet, flädern Sambucus nigra 'Black Lace'. Denna fick jag som liten stickling av norska bloggvännen Marit sommaren 2011. Nu är den allt annat än liten, den är flera meter både på höjden och bredden och är extra fin nu när den blommar. Nu fick flera av besökarna med sig sticklingar hem och förhoppningsvis blir de om några år lika fina som vår buske har blivit.Detta är toppen på en av våra nya Lönnar som också väckte många frågor. Detta är en Acer conspicuum 'Phoenix', en strimlönn med stora blad. Vårt exemplar har inte planterats än, vi måste flytta på en stor sten först.


Våra Schersminer fick också många kommentarer och det är inte så konstigt. De är gamla och stora och just nu är de på sin absoluta höjdpunkt. Doften känns på flera meters håll och jag tycker den är helt underbar. Detta är den minsta busken, vid övre dammen och växthuset.


Nästa står bara några meter bort från den första och har blivit riktigt bred och fin efter att vi rensade upp runt om den för ett par år sedan. Tidigare trängdes den med en massa andra buskar och sly och kom inte alls till sin rätt.


Vi har faktiskt ännu en Schersmin i samma storlek som dessa och en som är ännu mycket större men de har inte börjat blomma än.

Hostan 'Sum and Substance' har vi flera av och de fick också många kommentarer, och det är klart - de är enorma och svåra att inte lägga märka till.Det var inte bara stora dominerande växter som fångade besökarnas uppmärksamhet. Denna lilla Rhododendron 'Scotian Rosebud' var det flera som lade märke till. Den sjunger på sista versen nu, men blommorna är verkligen något alldeles extra.Den här slänten var det flera som gillade. Den får maken ta åt sig hela äran för. Det är han som har anlagt den, handlat växter och planterat. Färgerna går i röda och gula nyanser och resultatet har blivit riktigt fint tycker jag. Allt gjordes under förra våren så planteringen är bara ett år gammal, men har utvecklats bra på den korta tiden.
Yucca filamentosa var det inte många som kände till. I år ser den ut till att kunna blomma för första gången och visst är den speciell. Flera undrade om vi övervintrade den inne, men det gör vi inte. Den står ute året om och är lika fin och grön på vintern som den är nu.


Vår gamla Liguster var det flera som gillade och den gillar vi också.


Våra terrasseringar blev det mycket prat om. Att bo i en brant slänt medför en del utmaningar och detta har varit en av de största. Vi är inte klara med detta området ännu, mycket återstår att plantera och anlägga men det största jobbet är nog gjort ändå.Vi har många Pioner i trädgården och det är klart att det blev mycket pionsnack. Detta är en 'Festiva Maxima', den första Pionen jag köpte för några år sedan.


Ett samtalsämne lika givet som utsikten är alla stenar som finns överallt på tomten. Vi använder dem ofta som rabattkanter i våra upphöjda planteringar och får många frågor om hur vi har lyckats få dem på plats. Några har lagts på plats med en grävmaskin när vi anlade nytt reningsverk för några år sedan, men de allra flesta har vi (mest maken) flyttat själv med hjälp av spett och pirra.Denna flädern Sambucus racemosa 'Sutherland Gold' har vi köpt som gulbladig, men lime är nog en mera korrekt färg. Den "bor ihop" med ett flertal Smällspireor och flera av besökarna både kommenterade och hade frågor om dessa.
Att få besök i trädgården är verkligen trevligt - vi har börjat inse det nu. Själv ser jag oftast bara allt vi inte har gjort och alla ofärdiga områden i trädgården, men våra besökare har fokuserat på helt andra saker. Några stora visningar har vi ju inte haft ännu och det medför nog helt andra utmaningar än en liten grupp på åtta personer men besök i trädgården har verkligen gett mersmak för vår del!

9 kommentarer:

Marit sa...

Så fint dere har fått det i hagen, Nora! Og det er jo så gøy at Black Lace har gitt mange avleggere allerede. Skal si den har blitt stor på 6 år. Her fryser den litt ned hver vinter. Du har jo et veldig godt klima der du bor. Mosomt at du likte å ha besøki haven,og det blir nok ikke siste gangen :)
Klem, og god helg!

Anonym sa...

Vad roligt att det gav mersmak att få besök. Det är Tusen Trädgårdar nästa år vet du... ;)
Jag är så glad att jag fick komma och hälsa på er och se er trädgård, ni har både många spännande växter och idéer.
Jag fastnar också för den fina rosa roddisen och schersminerna är magnifika.
Önskar er en fortsatt fin helg!
Kram Kristina

Gunilla Teckenberg sa...

Ett trevligt minne som förhoppningsvis ger mersmak, det är trevligt med trädgårdsbesök!

Ni har åstadkommit en så vacker trädgård på en plats som inte är enkel på något sätt men ni har verkligen lyckats och så ert stora växtintresse, det både syns och märks att ni borrat er ner i växternas komplicerade värld och letar och finner förstås odlingsvärda växter.

Gratulerar er båda till vad ni lyckats åstadkomma under relativt kort tid!

Kram!

fruens flora sa...Hei Nora. Nydelig hage dere har fått. Kjempelurt og bruke all steinen. Den gir varme til plantene. Jeg hadde også hagevandring ifjor. Besøkende er opptatt av helt andre ting enn vi tror. Har også Yucca palme som står ute hele året. Har ikke fått blomster på den enda. Ønsker deg en fin helg.
Hilsen Hanne-Lise.

Inger sa...

8 personer är lagom för trädgårdsbesök, då hinner man prata med alla. Vilken spännande trädgård ni har och med en fantastisk utsikt. Där kommer ni att hålla er i trim.
Kram

hagen vår sa...

Jøje meg Nora for en hage dere har skapt og skaper. Det må ha vært en opplevelse å se alt sammen. Sjøutsikt er virkelig luksus.
Ha det godt! Anne

Anjas Hill sa...

Nora! Vilken fin trädgårdsrunda du tog mig på så här i cybervägen! Så här har jag inte upplevt din trädgård någon gång tidigare. Fantastiskt fint redan!
Den mörkbladiga flädern har även jag, men den tycks trivas mycket bättre hos dig än här. Och så fin placering av den. Suck!
Tyvärr inser jag att din trädgård förblir "bara" bilder för mig. Mina ryggproblem skulle aldrig tillåta trapporna och upp-och nedförsbackarna. Så att min uppmaning blir: Mer och oftare trädgårdsrundor hos dig - mitt enda sätt att få se din trädgård (Vaddå självcentrerad? Jag ;-))?)
Tusen tack för visningen!
Ha det gott!
/Anja

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Så fantastisk den store hostaen var, den må jeg se etter.
Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

Veronica sa...

Oj!Oj! Så otroligt vackert!

Nu vet jag vad vi har att vänta oss när vi kommer :)
Vi jobbar ndenna vecka och sen har vi semester kanske ni är hemma nåt under den närmsta månaden?

Att öppna trädgården är verkligen roligt och för varje gång blir det bara roligare och roligare :)
Var med på Tusen Trädgårdar nästa år vetja :)

Kram