fredag 2 juni 2017

Två nyligen avslutade projekt


I vår trädgård har vi ständigt en massa pågående projekt och även några som vi inte har påbörjat men som bara är på planeringsstadiet. Men det händer faktiskt att vi gör klart något också, om man nu kan säga att man någonsin blir klar med något i en trädgård. Vi kommer säkert göra ändringar här också så småningom om det behövs, men för stunden är detta faktiskt två avslutade projekt.

Det första är en rabatt vid gamla grusgången som vi påbörjade förra året. För någon vecka sedan planterade jag de sista buskarna och lade på täckbark och kände att nu kan denna rabatten anses vara klar.

Rabatten ligger i halvskuggigt läge och här finns det inga perenner. Huvudrollen innehas av en Skenkamelia (Stewartia pseudocamelia koreana) som står nästan mitt i rabatten (men som inte har blivit så stor ännu) och birollerna innehas av diverse azaleror, buskroslingar (pieris) och ett par hortensior. Mot portalen i bakkant växer tre klematisar som vi hoppas ska klä in portalen så småningom.Och till sist en före-bild från juli 2015 där man längst till höger kan se hur det såg ut tidigare, då växte det på samma plats en häck av Plymspirea.


Det andra projektet vi anser oss klara med är rabatten längs med staketet. Det projektet finns även att läsa om här

I denna rabatten har vi många av våra lönnar, en skruvpil, en hängsälg, några olika prydnadsgräs och pioner. Rabatten är (som majoriteten av våra rabatter numera) upphöjd och kanterna består av sten och torvblock. Även här har vi täckt ytan med täckbark.

Om man tittar riktigt nära här så ser man att vid alla växter finns en liten orange plupp, en ovärderlig detalj för oss som bor på torra ostkusten (i år har vi fått totalt 44 mm regn sedan 1:a april, 29 i april och 15 i maj)


Detta är nämligen en del av vårt bevattningssystem. Växterna droppbevattnas och vattnet tar vi från denna dammen/vattenreservoaren bara några meter bort. I dammen finns en pump som gör att vi lätt kan vattna utan att behöva springa med vattenkannor.


Vattnet i reservoaren är mestadels regnvatten som faller på hustaket och leds ner via stuprören ned i vattentunnan och vidare ner i ett rör under marken och ner i vattenfallet som till slut leder ut i dammen. Det gäller att ta till vara varenda droppe från ovan när man bor i ett område med vattenbrist och dessutom bara har vatten från egna brunnen att tillgå. Nu har det (peppar, peppar) aldrig rått någon brist på vatten i vår brunn, men vi snålar ändå så gott det går och försöker låta bli att vattna med dricksvatten om det inte är extremt torrt.


Och som vanligt när något kan anses vara klart i trädgården brukar vi njuta av det i några dagar innan ögonen och tankarna igen dras till allt annat vi vill göra och som inte alls är varken klart eller fint. Men det är en positiv stress tycker jag, något av själva tjusningen med trädgård för min del är att hålla på med alla dessa projekt och ständigt ha saker som kan utvecklas och bli finare. Under tiden lär vi oss massor och gör oss erfarenheter som vi kan dra nytta av framöver.

11 kommentarer:

Inger sa...

Vilket avancerat bevattningssystem, förstår att det är nödvändigt. Skenkamelian är eftertraktad, vet inte om den går hos oss. Att utveckla trädgården är det roliga, göra om, förbättra osv.
Kram

Ranten sa...

Jeg er veldig imponert over hva dere får til i hagen! Jeg har jo fulgt bloggen noen år nå :-)) Vann har jeg jo sjelden mangel på, men det hender en sjelden gang :-)) Det er jo helst litt mye, sånn som akkurat nå.. Ha en flott helg!

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Jag gissar att den enda mask som inte platsar i den här trädgården är latmasken, här går det undan minsann! Er tomt är ju väldigt speciell och vacker men det krävs en hel del problemlösningar för att få till det ni åstadkommit. Staketet är jag väldigt förtjust i, det blir en så fin och lugnande bakgrund till trädgården.

Vi har samma brist på nederbörd som ni, det är kämpigt minsann. Vi har förstås vattentunnor för att samla vatten men det kan bara bli ett komplement, helt omöjligt att vattna denna stora trädgård med vattenkanna.

Kram!

Karin ~ Mina Rum sa...

Det är ändå något visst med att kunna pricka av projekt från "planeringslistan" (antar att ni också har en sådan). Själv har jag listor för allt i trädgården. Det är en härlig känsla när man kan bocka av och anse som klart.
Snyggt blev det med båda era rabatter. Känns som att ni har en skön enhetlig stil i er trädgård.
Kram, Karin

Marit Sønstebø sa...

Så fint det har blitt hos dere! Godt at dere har fått innstallert et vanningsanlegg. Det kan dere virkelig behøve så tørt som det har blitt på dine kanter av landet. En må være kreativ. Her har vi bare brønnvann, men jeg fikk for flere år siden naboene med på å få laget et vanningsanlegg fra Lågen. Den går ikke tom med det første, så da kan jeg sløse med vannet. Men det beste vanningen kommer når det regner :)
Klem!

Anja C. Hill sa...

Jag både beundrar och avundas er. Beundrar för de fina, välplanerade projekt ni gör och avundas ert ork.
Men, var sak har sin tid. Trots en av mina "dödssynder" kan jag ändå njuta med dig om allt fint ni skapar. Det är er väl unt. Jobbar man hårt och kröner framgångar, ja, då kan ingen med avund sänka sådant. Är det någon trädgård jag är nyfiken på så är det ert/ditt.
Har jag vägarna förbi nära dig kommer jag att ringa och fråga om jag får...?!
Risken är inte så jättestor, men OM!

Ha en underbart fin helg!
/Anja

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Det er gøy med nye prosjekter, og deilig når de er ferdige også. Vi holder på å lage drivhus av gamle vinduer, håper vi noen gang blir ferdig.
Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

Maribel sa...

Intressant att följa era projekt, och fint blir det. Bevattnings systemet är genialt, gäller att ta hand om varenda droppe.
Ha en fin helg /Marika

Trädgård i Torslanda sa...

Så väl genomfört alltihop och så skönt att ha ordning på regnvattnet. Förstår att det är stressande med vattenbrist. Här på Västkusten har vi ju inte det normalt, och inte i år ännu heller. Rabatterna med träd och buskar är jättefina och det ser verkligen sammanhållet och genomtänkt ut.
//Helene

Carita och Bertel sa...

Intressant att se hur trädgården växer fram. En trädgård måste få ta tid. Ibland blir det så att efter ett tag ser man att något måste göras om , kanske blev det inte som man tänkt. Jag tror inte att en trädgård blir färdig. Om den känns så, då vill man göra något nytt. Det är ju själva skapandet som är roligt. Idag har vi äntligen fått ett efterlängtat regn men tyvärr blåser det också så jag är rädd att vissa växter blåser av, men jag försöker stötta. Ha det fint Carita.

Anonym sa...

Nu hoppas jag att ni klappar er själva på axeln för väl utfört arbete! Så bra det ser ut! Fiffigt med droppbevattning, bra både för växterna och vattenförrådet.
Kram Kristina