söndag 3 juni 2018

Det måste kännas rätt i magen


För ungefär ett år sedan blev vi tillfrågade om vi kunde tänka oss att visa vår trädgård på Sällskapet Trädgårdsamatörernas riksmöte 2018 som ska vara i Stockholm nu i mitten av juni. Vi blev förstås jättesmickrade och tackade ja nästan med det samma. Att dessa "proffs bland amatörer" skulle vara intresserade av vår trädgård var ju väldigt roligt och kändes som ett kvitto på att vi håller på att skapa något bra.

Efter några veckor, när det hela började sjunka in, blev vi dock mer tveksamma. Vi känner oss själv rätt och vet att vi skulle vilja hinna fixa till en hel del ofärdigt i trädgården först och insåg då även hur mycket tid detta skulle kräva. Och eftersom vi båda jobbar skulle den tiden i så fall behöva tas från vår lediga tid på kvällar och helger och det skulle inte kännas rätt mot dessa två - våra söner på tre och sex år.


Så vi ändrade oss och tackade nej till detta trevliga erbjudande redan förra sommaren. Det kändes lite som att jag sviker min förening, men samtidigt inser jag ju att dygnet inte har mer än 24 timmar och det ska vara praktiskt genomförbart också.

Beslutet att tacka nej innebar att vi kan fortsätta jobba på i den takt och ordning vi vill i trädgården (och även ta pauser från den ibland), och ett av makens viktiga och stora projekt denna våren har varit att göra detta.


Kanske inte så lätt att se vad detta är, men det är numera helt och hållet ungarnas område. Vår trädgård är ju väldigt brant och även om det är roligt att springa, klättra och leka kurragömma här så kan man ju inte leka helt obehindrat. Det finns en hel del trappor, planteringar och annat i vägen om man säger så:-)

Så på en av trädgårdens plattare delar (givetvis en terrasserad del det också) står numera studsmattan i sällskap av en inhägnad hemmabygd bollplanHär spelas det fotboll, innebandy, basket mm. Orsaken till att det är inhägnat är att man ska slippa springa långt ner i trädgården för att jaga bortsparkade bollar. Med en höjdskillnad på tolv meter på sina ställen kan en boll som sparkas iväg lätt försvinna annars.


Strax nedanför finns en altan där vi föräldrar kan sitta i hammocken och njuta av matcherna (om vi nu inte blir inbjudna att vara med)


Och tidiga, vackra morgnar som igår, kan man även prioritera bort trädgårdsprojekten för att istället gå över vägen och ner till badbryggan och fånga nya småfiskar till en av trädgårdsdammarna - ett roligt äventyr. Fiskarna brukar klara sig ett par-tre år och växer till sig och är pigga.


Det är morgnar som dessa, när man inte känner vare sig stress eller press på att fixa klart till en visning utan kan njuta av livet med barnen, som beslutet känns extra rätt och det känns extra bra i magen:-) Trädgården kommer vi säkert hinna visa så småningom ändå och trädgårdsvänner och bloggläsare är alltid välkomna - det är bara att höra av sig!

10 kommentarer:

Marit sa...

Jeg må bare si at jeg forstår deg så godt! Det må kjennes riktig i magen ja, og når det ikke gjør det er det riktig å la det være. Dere får nok muligheten til å vise den frem senere! Det er jo så fint hos dere, så det får dere mulighet til når dere vil. Så flott ballbinge som de kalles her. På skolene i nærheten har de noe lignende. Veldig praktisk for både dere og barna.

Ønsker deg en fin søndag!

Klem, Marit

Karsten F sa...

Nei Nora

Ja, det kan jeg godt forstå!

Man vil jo godt vise noget man selv er helt tilfreds med...
Der kommer andre år, andre anledninger.

Og jeg ser de har 18 andre haver på programmet (og ialt 13 timer til det?).
Jeg synes jo jeres have fortjener tid, tid til virkeligt at blive set. Tid til dialog om overvejelser og tanker bag.

Ha en dejlig sommerdag

Maribel sa...

Hej Nora!
Det var ett rätt beslut när det känns bra i magen. Trädgården hinner ni visa många gånger, de kommande åren. Vilken härlig bollplan. Ljuvlig bild på pojkarna när de spanar efter fisk.
Ha en härlig söndag /Marika

Lykkelig i hagen sa...

Hei Nora. For noen heldige gutter som får så flott lekeområde i hagen! Årene med barns går fort, vår jente blir 17 om en måned og leker ikke mer i hagen. Litt vemodig, men deilig å ha gode småbarnsminner fra hagen. Nå blir mer av plenen omgjort til bed, og det er jo kjekt for meg, da. Ha en fin søndag. Klem fra Anne-Kristin

Inger sa...

Så klokt att prioritera barnen och så fint ni ordnat för dem i trädgården. Jag åker på riksmötet och ser fram emot att få se nya trädgårdar.
Kram

Anjas Hill sa...

Nora!
Så klokt och moget beslut. Precis som du säger har ni både småbarn och heltidsjobb. Att dessutom börja pressa sig med trädgården för att få den visningsfin är faktiskt ett riktigt heltidsjobb.

Du/ni har tagit rätt beslut och trädgården finns kvar även när barnen blivit större, men just denna tid i barndomen är så kort, och det har ni förstått och tar tillvara.

Trädgården kommer bara att bli finare för varje år och så småningom kommer ni att känna er mogna för trädgårdsvisning. STA är i stort behov visningsträdgårdar och er trädgård skulle säkert varit en succé även utan extra ansträngningar.

Själv var jag inne i denna "karusell" 2013, då STA hade riksmötet i GBG. Det var den där mardrömsvåren då tjälen gick ur i maj trots sju veckors ständig solgass på dagarna och många minus på nätterna. Då ljungväxter och barrväxter plus mycket annat dog eller blev brunbrända. Tyvärr tog jag ut mig totalt. Körde mig i den där berömda väggen...Har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Den tog skruven och sedan dess är jag väldigt restriktiv med visningar. Det är inte OK att vara så beroende av bekräftelse som jag var tydligen då. Jag förstod inte att det är alltid ont om visningsträdgårdar... Att vara "beroende" av vad andra tycker var ju väldigt omoget av en gammal tant som jag. Fysiskt återhämtade jag mig aldrig från den våren/försommaren. Och "belöningen" blev att läsa i TA: "Anja Hills fantasifulla enklav". Tydligen lyckades jag inte impa på någon - inte konstigt med tanke på den hemska våren då tom rosenbräckan hade gett upp....


Det är nog så mycket viktigare att lyckliggöra era fina barn än att glädja en förening på bekostnad av barnen.


Ha det så gott och ha det så supertrevligt med bollspel och andra aktiviteter.
Kram! Anja

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei Nora.
Vi visste vel egentlig at dere var kommet fram til det, og det virker veldig riktig. Og..området til gutta. Helt supert, og Peter er skikkelig driftig og kreativ. Flott tumleplass for barna, og kanskje greit å kunne være tilskuer:-)
Nyt sommeren/klem Eirin og Lars

hagen vår sa...

Hei Nora!

Hadde dere gjennomført dette, tror jeg det fort hadde blitt en pest og en plage. Dårlig samvittighet og mange timer dere ville ha brukt til noe annet enn gutta.
Hage skal ikke være en belstning.
Ha det godt! Klem Anne

Merja sa...

Vilket toppen ställe ni har ordnat med för grabbarna. Tycker att ni gjorde helt rätt. Var sak har sin tid. Passa på och ta vara på tiden när de är små. Rätt vad det är har de inte tid med er längre och ni har all tid i världen:) Mina "små" blir i år 23 0ch 26 och jag har all tid nu om jag vill.
Ha det gott och njut!

Daniel Lindholm sa...

Bra prioriterat!