söndag 1 augusti 2010

Persilja är gott:-)

Idag har jag varit på landet och rensat ogräs och klippt gräsmattan. Jag tog några kort på rabatterna och tomten i övrigt, men de kommer jag visa i nästa inlägg.

Just nu vill jag visa några kort på vår slätbladiga persilja som växer på landet. Vi har knappt varit på landet denna sommaren pga flytten så det har inte blivit till att vi skördat någon persilja. Plantorna har vuxit enormt på höjden och är nu ca en meter höga. Dessutom har de börjat blomma.

Här är våran lilla kryddrabatt framför verandan.Här växer det gräslök, persilja, salvia och malört. Kryddväxter som klarar sig bra även om det skulle råka bli torrt och ingen är på plats och vattnar.

Jag har aldrig låtit persilja gå i blom tidigare. Det visade sig att den var ganska fin som blommande och inte minst var den populär hos insekterna. Det kryllade av fjärilar, humlor och andra insekter på den. Jag är inte så bra på alla "svart/gul-randiga" insekter. Jag vet att bin och getingar är svart-gula förstås och jag kan känna igen en geting när den är stor. Men när insekterna är mellanstora har jag svårare att särskilja de. Så om någon vet vilka insekter jag har lyckats fånga på bilderna nedan så upplys mig gärna:-)

Visst är de vackra, både persiljeblommorna och insekterna? (Klicka på bilderna så blir de större)Persilja är en av mina favoritkryddor, och framförallt då den slätbladiga varianten. Perfekt att frysa in och sedan använda till vinterns soppor till exempel. Undrar om jag inte skall så flera plantor till nästa år och sedan låta några gå i blom bara för insekternas och fjärilarnas skull. Jag har nog aldrig sett så många insekter på en och samma växt någon gång tidigare. Jag försökte räkna (inte helt enkelt) och det var 25-30 "svart/gul-randiga", 8-10 humlor och 5 fjärilar på den ena persiljan samtidigt. Inte bara jag som är persiljefantast tydligen:-)

6 kommentarer:

Laila -Karin sa...

Takk for koselig hilsen.
Jeg er så heldig at jeg får fuglene ganske nær, men det krever jo litt tålmodighet.
Likte veldig godt dine bilder av vepsen.
Ha en fin ny uke

AnnCharlotte sa...

Håller med om att persilja verkligen är gott...och gott att ha i frysen...det där med att egen skörd smakar bäst stämmer verkligen ;)

Ninnibus sa...

Härligt med en kryddrabatt. Det måste jag fixa i stugan med. De söta krabaterna du fotat ser ut som bin. De samlar nektar till härlig honung. Blir du någon gång stungen och en gadd sitter kvar i skinnet så är det just ett bi och inte en geting som varit framme. Onödigt vetande..javisst! haha!

Unknown sa...

Vilka fantastiska blommor! Jag håller verkligen med om att många kryddor har fina blommor och ofta lockar till sig flygfän. Mina stora favoriter är salvian och myntan när de blommar:)

Tack snälla för din gulliga kommentar hos mig. Det värmde så gott i mitt lilla odlingshjärta:)

Ha det gott,
Charlotta
Cesars trädgård

Mariann sa...

Har aldri sett persille i blomst før. Den har jo riktig søte blomster og en bonus at insektene liker de. Her lar jeg ofte løpstikken gå i blomst og de blir omsvermet av forskjellige insekter.
Ha en riktig fin uke.

Susie på Stjärnarve... sa...

Alltså på biolderna ser det ju ut som en massa getingar - men jag kan ju ha fel!
En väninna som är duktig på det här med kryddor sa att man intre ska äta persiljan när den blommat, den blir giftig!? Fast jag vet inte riktigt om jag tror på henne!!