söndag 28 december 2014

Vintern kom på besök


Efter en lång och mild höst kom vintern till slut på besök. Snötäcket är lite för tunt (ca 2mm) och minusgraderna lite för många (pendlar mellan 6 och 10) för min smak. Jag blir alltid orolig för vad barfrosten kan ställa till med för skador. Nu går det ju som oftast bra med det mesta, men oron finns där ändå - inte minst för alla nyplanterade växter.

Även om jag inte är någon större fan av varken vinter eller vinterväder måste jag ändå erkänna att det är vackert med snö och kyla. Här är några bilder från vår trädgård idag.

Parkolvonet, Viburnum lantana, är snyggt oavsett årstid.


Vidjehortensian, Hydrangea arborescens 'Annabelle' är även den fin på vintern.


Vår Kerria började blomma om i november (!). Ett par blommor sitter fortfarande kvar, fräscht gula under snötäcket.


Fiberpalmliljan, Yucca filamentosa,  övervintrade ute förra vintern nergrävd i en kruka i en odlingslåda. I år har den fått sin plats i rabatten. Jag håller tummarna för att den skall klara sig för detta är en riktig favorit!


Rhododendron 'Tibet', även den ny för i år, ser inte heller ut att njuta av kylan.


Fröställningar är fina på vintern även om det kanske ger ett lite skräpigt intryck. Här Krolliljor, Lilium martagon och Solhatt, Echinacea purpurea.


 Till sist Glansmiskantus, Miscanthus sinensis 'Malepartus'. Nyplanterad i somras så det är inte så kraftigt ännu, men fint ändå.
7 kommentarer:

Ranten sa...

Jeg pleier å bekymre meg jeg også, men som regel er det helt bortkastet for det går vel helst greit?! jeg er er enig med deg angående kulde og snø, men nå var det litt deilig med begge deler! vakkert og lyst ble det :-)) Ha en fortsatt trivelig romjul!

Annika Christensen sa...

God fortsättning på dig.
Ja så blev det lite vinter. Ganska skönt faktiskt och vackert iallafall hos dig.
Allt gott
Annika

hagen vår sa...

Vakre vinterbilder. Jeg har det som deg, er redd for barfrosten. Særlig for de plantene jeg planta sist i høst. Men er det noe plantene er i nå, så er det dvale. Så vi får krysse fingrene.
Fortsatt god romjul! Anne

Carita och Bertel sa...

Vintebilder är ju så vackra men jag är också orolig över att vi har så lite snö när det blev så kallt. Men det är bara att vänta och se. Ha det fint.Carita

Marit sa...

Vakre snøbilder! Her er det like lite snø som hos deg, og bare enda kaldere. Jeg er livredd for hva denne barfrosten har ødelagt...


Ha en fortsatt god jul!

Klem, Martit

Lykkelig i hagen sa...

Visne planter blir ofte svært vakre når de får et lag med frost og snø over seg! Ønsker deg et godt nytt hageår!
Hilsen Anne-Kristin

Unknown sa...

Håller tummarna för din yucca. Den ska klara en normal vinter, min granne har jättestora gamla exemplar och vintrarna före 2013/14 har inte varit snälla. Jag skaffade en sommaren 2013 och jag tycker att den lider mer av sin egen blomning än kylan. När blomstängeln vissnade ner trodde jag att hoppet var ute, moderplantan var döende. Som tur var, hann jag inte slänga bort den och när jag tittade till den nästa gång hade den massor med små ungar som växte till sig jättesnabbt. Så det är som vanligt, hav tålamod.
Önskar dig och dina kära ett gott nytt år.
Marta