torsdag 31 december 2015
Ett gott slut
I trädgården är det lite aktivitet för tiden, men i tankarna är den ständigt närvarande. Nya planer smids och förra årets intryck och erfarenheter bearbetas. På bloggen har det varit väldigt tyst de senaste månaderna, men tanken är att det ska bli bättring framöver. De senaste månaderna har jag prioriterat annat och spenderat minimalt med tid vid datorn.
Så här på årets sista dag summerar jag trädgårdsåret och är på det hela taget nöjd. Vi hann inte allt vi hade planerat, men å andra sidan hann vi med några nya ideèr och projekt istället som kom upp under året. Det var en blöt sommar och det var skönt tycker jag. För en gångs skull behövde vi inte oroa oss för torkan utan kunde fokusera på annat än vattning och väderleksprognoser.
Vi har besökt fina trädgårdar och fått inspiration och träffat trevliga trädgårdsvänner.
Och inte minst har vi haft roligt och njutit i vår egen trädgård, hur stökig och ofärdig den än är.
Och medan jag skriver detta står maken i köket och tillagar vår nyårsmiddag, och minsann har han inte varit ute och skördat jordärtsskockor som skall ätas ikväll. I helgen tänkte jag beskära vinrankona - en bra början på det nya trädgårdsåret :-)
söndag 1 november 2015
Lönnar
Oktober är de japanska lönnarnas storhetstid. Visst är de fina på sommaren också, men nu på hösten är de som allra finast tycker jag. Här är några av våra lönnar i trädgården
Acer plamatum 'Dissectum Viridis'. Vi har två exemplar av dessa och det är bara denna som står i ett ganska skuggigt läge som blir så här höstfin. Den andra som står i ett mera soligt läge blir bara gul och sedan snabbt brun och tappar löven på bara några dagar efter att de har blivit gula. Om det har med placeringen att göra eller om det är andra orsaker till varför de beter sig så olika låter jag vara osagt.
Acer palmatum 'Dissectum Garnet'. Denna har mörkt röda blad hela sommaren, som ljusnar och blir tomteröda på hösten.
Acer palmatum 'Atropurpureum'. Även denna är mörkt röd på sommaren för att sedan bli tomteröd.
Acer palmatum 'Mikawa Yatsuba'. Denna köpte vi i somras och eftersom den är så liten har vi planterat den i en kruka som har stått på ett upphöjt trädäck vid ena dammen. Där har den kommit till sin rätt och varit ett riktigt blickfång! Nu har vi grävt ner krukan (men bara till kanten på krukan) i en av komposterna för övervintring. Ska bli spännande att se hur det går!
Till sist Acer palmatum 'Katsura' som med sin gula färg riktigt lyser upp en skuggigare del av trädgården. Kontrasten mellan de gula bladen och röda grenarna är riktigt läcker tycker jag.
måndag 5 oktober 2015
Nu börjar det
Höstblommande perenner i all ära, hösten är ändå lövträdens storhetstid och nu börjar showen. Först ut att bli så där riktigt "höstsnygg" i vår trädgård är Katsuran, Cercidiphyllum japonicum.
Just nu har det lilla trädet ett otal olika färger och när man tittar nära ser man även att varje blad kan ha många olika färger.
Vår lilla Katsura fick jag för två år sedan av trädgårdsvännerna Eva och Sören när jag var där på öppen trädgård (rekommenderas - kolla länken!). Den är frösådd och var då bara 30-40 cm hög. Nu har den vuxit till sig och utan att jag har mätt så skulle jag gissa att den är ungefär 120 cm.
På sikt kan Katsuran bli ett ganska stort träd. Det är härdigt till zon 4-5 ungefär och vill gärna ha mullrik och lerig jord med jämn fukttillgång. Det bör även placeras så det är skyddat från vårsolens första strålar.
Vår Katsura står mitt i en rabatt nedanför gäststugan. En ganska konstig placering kan tyckas, men det var den som bäst uppfyller Katsurans önskemål och där det dessutom finns plats för ett träd som kan bli några meter. Förra året syntes det knappt bland Höstsilverax, Plymspireor och stora Hostor, men i år har det tagit för sig lite mer.
Tanken är att flytta perennerna som står runt omkring Katsuran efter hand som den växer till sig och det har vi redan börjat med, några Jätterams och en Hosta fick flytta i våras.
Nu hoppas vi bara på att få känna Katsurans omtalade doft av nybakat också. Än så länge doftar den inte och det gjorde den inte heller förra året. Jag har googlat och försökt hitta information om varför vissa Katsuror inte doftar, men teorierna om detta verkar vara lika många som det finns Katsuror. Så vi lever på hoppet och blir det ingen doft så får vi åtminstone njuta av vackra färger och det är ju inte fy skam det heller:-)
tisdag 29 september 2015
September 2015
I hela mitt liv har jag haft eksem. Vid några få tillfällen så mycket att det har begränsat mig (som när jag inte kunde vara med på idrotten i gymnasiet) men med hjälp av salvor och tack vare att jag har hållit mig från saker som jag inte tål så har det för det mesta inte stört mig så mycket. Saker jag bör undvika att vidröra är främst förbundet med fuktighet eller kemikalier och parfymer. Att skala skaldjur eller potatis och använda parfymerade tvålar är exempel på saker jag undviker så gott det går. Att bli fuktig eller smutsig om händerna är andra saker jag borde undvika, men det går ju inte ihop med trädgårdsintresset så just det brukar jag förtränga och "köra på" ändå. Som oftast brukar det vara uthärdligt och värt det även om en dag i trädgården brukar innebära en kväll/natt med jobbig klåda och såriga händer (och ja, jag använder handskar i trädgården - alltid!).
I början av september blev det ändå för jobbigt och jag tog det tråkiga beslutet att hålla mig ifrån trädgårdsarbete tills eksemet hade lugnat sig lite. Det tog längre tid än jag hade trott (det går ju trots allt inte att undvika tvål och vatten till exempel) och nästan hela månaden har gått utan att jag har jobbat i trädgården. Under tiden har ogräset frodats och ett par besök av hjortar och rådjur har också bidragit till att trädgården inte precis är på sitt bästa just nu. Men några timmars rensning i helgen tillsammans med min mamma som var på besök gjorde susen och även om det finns massor kvar att göra så känns det inte lika illa som bara för några dagar sedan.
Och även om det är tråkigt med ogräs och rabatter som borde ha rensats så njuter jag av vår trädgård ändå. Det går nämligen alltid att blunda för det fula och titta åt ett annat håll - alltid är det något som är fint och vackert trots allt!
Här är några exempel från idag - en underbar, vindstilla, solig höstdag med klar luft och hög njutningsfaktor:-)
Miscanthus sinensis 'Malepartus' är som finast just nu.
Rabatten vid tomtgränsen på parkeringen är en riktig höstrabatt. Här växer solrosor, ringblommor, jordärtsskockor, prydnadsgräs, skobandssolros, mörkbladig fläder och rödbladig perukbuske.
Området vid övre dammen har varit fint hela säsongen. Just nu börjar det mattas av, men vissnande växter kan också vara vackra.
Rådjuren åt så gott som alla rosor och rosknoppar för ett par veckor sedan, men en knopp på 'Stockholm' lämnade de kvar och nu flockas insekterna runt den nyutslagna blomman.
Även Strålrudbeckiorna är populära bland insekterna.
Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'
Höstsilverax, Actaea simplex 'Brunette' - en väldoftande höstfavorit!
Humlen är större än någonsin i år.
Underbart vackra knoppar på Höstgentiana, Gentiana sino-ornata 'Blauer Zwerg'
Japansk Lönn, Acer plamatum 'Atropureum'
Finflikig Brakved, Frangula alnus 'Fine Line'
Etiketter:
Damm,
Gräs,
Höst,
Insekter i trädgården,
Klätterväxter,
Rosor
måndag 7 september 2015
Står stadigt
Efter en torr och solig augusti månad och på det septembers första vecka med 60 mm regn är det många perenner i trädgården som ligger ner och/eller ser halvvissna ut. Några undantag finns det som tur är:
Solhatten, Echinacea 'Hot Summer' med Rudbekcian, Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' i bakgrunden. Båda fräscha och fina trots torka och hårda regnskurar.
Solhattarna för annars en tynande tillvaro i vår trädgård. Enligt mina noteringar har vi under åren köpt nio olika namnsorter, men de försvinner en efter en. I år är det bara nämnda 'Hot Summer', den vita 'Alba' och 'Virgin' (bilden nedan) som har dykt upp.
lördag 22 augusti 2015
Äntligen i min ägo
Ibland kan det ta tid innan jag skaffar en växt jag gärna vill ha även om den finns att köpa. Orsaken är oftast att jag antigen inte har någon bra plats för den i trädgården eller att jag har fått för mig att växten är svår att lyckas med.
En av de som har stått på önskelistan men som jag inte har köpt är Solfjäderstallen, Sciadopitys verticillata. Senast i söndags funderade jag på att köpa hem en från Torvan Trädgård men lät bli eftersom jag har fått för mig att den är svår att lyckas med. Jag nämnde för maken att jag hade funderat på att köpa den men låtit bli och som tur är så är inte maken alltid lika försiktig som jag. Ett par dagar senare kom han nämligen hem med denna
Ett stort fint exemplar av Sciadopitys verticillata köpt på Trädgårdshuset i Skarpnäck. Jag tycker den är så fin så att "klockorna stannar" och är så glad att den nu är min:-)
Solfjäderstallen kommer ursprungligen från Japan och kan där bli över 20 meter hög. Så hög blir den inte här hos oss. Den lär vara långsamväxande och enl. min "bibel" "Odla barrväxter" av Brita Johansson så föredrar den näringsrik, sur sandjord och den fordrar kväve. Den kräver minst halvskugga, men klarar sig tydligen bra i ganska skuggiga lägen också. Härdighet brukar anges till zon 2, möjligtvis 3 i skyddade lägen.
Vår Solfjäderstall har inte fått någon plats i trädgården än, men planen är att plantera den nu i helgen. Sen får jag väl hålla tummarna för att den inte är så kinkig som jag har fått för mig och att den ska trivas bra här i vår trädgård.
onsdag 19 augusti 2015
Ännu flera inköp
I söndags åkte yngste sonen och jag till Pia på Torvan Trädgård. Det var första besöket hos Pia i år och det var så trevligt att träffa henne igen och prata växter och njuta av hennes fina trädgård. Handlade gjorde jag också förstås, jag har nog aldrig åkt tomhänt hem från Pia tror jag:-)
Denna gången blev det två små barrväxter och en Lewisia. Barrväxterna är tallen Pinus strobus 'Tiny Kurls' och Idegranen Taxus cuspidata 'Amersafoort'.
Den lilla tallen har riktigt läckra vridna barr
I måndags var det så makens tur att komma hem med växter. På vägen hem från jobbet stannade han till på Trädgårdshuset i Skarpnäck och kom hem med fyra träd och buskar och en ormbunke. Träden planterade vi i en ny rabatt som vi påbörjade i söndags. Denna rabatten ligger nästan högst upp i den branta slänten som maken håller på att göra i ordning.
Inköpen i måndags var Lönnen Acer negundo 'Flamingo' (som står längst bak i rabatten), Buskroslingen Pieris japonica 'Katsura' (som vill ha lågt PH och därför fick lite extra torv och rhododendronjord i sin del av rabatten), samt minibarrträden Abies koreana 'Kohout's Icebraker' och Abies koreana 'Oberon'.
Denna rabatten är inte klar ännu, vi kommer förmodligen plantera något mer i bakkanten bredvid lönnen och dessutom ska jorden täckas. Om det blir bark eller grus som täckmaterial har vi inte bestämt än.
Etiketter:
Barrväxter,
Buskar och träd,
Handelsträdgårdar,
Rabatter
lördag 15 augusti 2015
En tur till Nyköping
I söndags gjorde vi en dagsutflykt till Nyköping med hela familjen. Första stopp gjorde vi hos Roos trädgård. Trädgården är med i Besöksträdgårdar i Sörmland och var verkligen en upplevelse! Jag kommer inte visa några bilder från trädgården eftersom ägarna var tydliga med att det var ok att fotografera men att bilderna bara skulle vara för privat bruk. Nu är ju inte min blogg vare sig kommersiell eller har många läsare, men det skulle inte kännas rätt att lägga ut bilder ändå. Men jag rekommenderar ett besök på deras hemsida där det finns både film och bilder från trädgården som verkligen är något utöver det vanliga, klicka här och se själv.
Nästa stopp blev på Linudden Trädgård som är en verklig favorit! Linudden är en liten plantskola utanför Nyköping som drivs av en riktigt kunnig entusiast. Här hittar man inga sommarblommor eller jordsäckar men utbudet av Magnolior, Rhododendron, Lönnar, Ljung, Liljor och spännande träd, buskar och perenner är otroligt för att vara en så liten plantskola. Här handlade vi givetvis också och denna gången blev det
Rhododendron williamsianum
Cyclamen hederifolium
Wulfenia x schwarzii
Oxalis depressa
Oxalis e. alba
Cassiope 'Cross Branklyn'
Cassiope 'Edinburgh'
Phyllodoce 'Drummondi'
Calluna 'Firefly
Cornus sanguinea 'Compressa'
Acer palmatum, 'Mikawa Yatsuba'
Dessutom en pytteliten rödbladig Rhododendron som Björn på Linudden själv har tagit fram samt ytterligare en ljung som har tappat etiketten.
Läcker är även Rhododenron williamsianum tycker jag.
Sista stoppet i Nyköping blev vid en badplats till treåringens stora förtjusning. En perfekt avslutning på en mysig och givande dag:-)
söndag 9 augusti 2015
På resa med trädgårdsföreningen
Igår var jag på en dagstur med min trädgårdsförening (Nacka Värmdö Trädgårdssällskap) och färden gick till norra delarna av Uppland.
Höjdpunkten för min del denna dagen var att få besöka Arboarkticum, en samlarträdgård med inte mindre än 1700 olika träd och buskar. Jag gillar samlarträdgårdar och i denna trädgården fanns det verkligen mycket att se och inspireras av.
Efter denna trädgården besökte vi ytterligare en privat trädgård samt två handelsträdgårdar. Och efter att knappt ha handlat växter i år (bara två perenner och fjorton träd/buskar så här långt) så shoppade jag loss i går, både i de privata trädgårdarna och handelsträdgårdarna :-) Några växter har jag sedan tidigare men andra var nya. Totalt betalade jag bara 1000 kronor och jag tycker verkligen att jag fick valuta för pengarna:
Androsace albana
Astilbe arendsii
Brunnera macrophylla 'Jack Frost' (Kaukasisk Förgätmigej)
Campanula portenschlagiana (Murklocka 2 st
Carex caryophylles 'The Beatles' (Skuggstarr)
Dianthus amurensis (Amurnejlika)
Dianthus webbianus (Igelkottsnejlika)
Erodium manesawii (Bergnäva)
Eryngium alpinum (Alpmartorn) 2 st
Geranium argentum (Silvernäva) 2 st
Gunnera magellanica (Krypgunnera)
Heliosperma quadifidum (Alpglim)
Hemerocallis 'Corky' (Daglilja)
Hemerocallis 'Stella d'Oro' (Daglilja)
Hemerocallis 'Summer Wine' (Daglilja)
Ipomopsis aggregata
Paeonia 'Prairie Moon' (Pion)
Paeonia lactiflora 'Mother's Choice' (Doftpion)
Paeonia lactiflora 'Nymphe' (Doftpion)
Paeonia lactiflora 'Sweet Harmony' (Doftpion)
Phlox douglasii 'Lilac Cloud' (Kuddflox)
Phlox subulata 'Bavaria' (Mossflox)
Ros 'Tivoli'
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)