söndag 1 november 2015

Lönnar


Oktober är de japanska lönnarnas storhetstid. Visst är de fina på sommaren också, men nu på hösten är de som allra finast tycker jag. Här är några av våra lönnar i trädgården

Acer plamatum 'Dissectum Viridis'. Vi har två exemplar av dessa och det är bara denna som står i ett ganska skuggigt läge som blir så här höstfin. Den andra som står i ett mera soligt läge blir bara gul och sedan snabbt brun och tappar löven på bara några dagar efter att de har blivit gula. Om det har med placeringen att göra eller om det är andra orsaker till varför de beter sig så olika låter jag vara osagt.


Acer palmatum 'Dissectum Garnet'. Denna har mörkt röda blad hela sommaren, som ljusnar och blir tomteröda på hösten.Acer palmatum 'Atropurpureum'. Även denna är mörkt röd på sommaren för att sedan bli tomteröd.
Acer palmatum 'Mikawa Yatsuba'. Denna köpte vi i somras och eftersom den är så liten har vi planterat den i en kruka som har stått på ett upphöjt trädäck vid ena dammen. Där har den kommit till sin rätt och varit ett riktigt blickfång! Nu har vi grävt ner krukan (men bara till kanten på krukan) i en av komposterna för övervintring. Ska bli spännande att se hur det går!
Till sist Acer palmatum 'Katsura' som med sin gula färg riktigt lyser upp en skuggigare del av trädgården. Kontrasten mellan de gula bladen och röda grenarna är riktigt läcker tycker jag.

                       


10 kommentarer:

Ranten sa...

Lønn er en riktig slager i høsthagen :-)) Fin ny uke!

hagen vår sa...

Hei! Man skulle ha mange lønnetrær slik som du har. De er vakre. Har ett som står i krukke og bæres inn i kjelleren. Er så redd for at det ikke skal klare vinteren. Den skal tåle H3 og det er på grensa her. Men jeg tror jeg må plante det ut til våren for krukka begynner å bli altfor liten.
Klem Anne

Inger sa...

Vilken färgprakt! Alla fina, var och en på sitt sätt.
Kram

Gunilla Teckenberg sa...

Så vackert de lyser era lönnar, riktiga blickfång och jag gillar dem skarpt, även under säsongen. `Mikawa yatsuba´ har jag planterat ut i rabatt, få se hur den klarar sig. Den är verkligen speciell med sina vackra blad och bonsailiknande växtsätt.

Kram!

Anonym sa...

Så snygga!! Finns inget bättre än lönnar på hösten. :)
Kram Kristina

Marit sa...

Så mange vakre lønner du har! De er så flotte alle sammen. Jeg er veldig glad i lønner, og den Katsura likte jeg veldig godt.

Klem, Marit

Mia sa...

Läckert, lönn ser ut att vara på sitt vackraste på hösten :)

Rost och rädisor sa...

Det var många fina lönnar! Riktiga favoritträd.
Allt gott
Anette

Daniel Lindholm sa...

Snyggt! Fin samling av lönnar

Anonym sa...

Vilka härliga färger! Katsuralönnen är väldigt lik en jag har som saknar namn. Kanske är den...