torsdag 1 januari 2015

Aralia cordata 'Sun King'


I våras köpte jag en Gulbladig Sallatsaralia, Aralia cordata 'Sun King' på Torvan Trädgård. Odlingsråden jag hittade på nätet varierade från allt från soligt läge till skuggigt läge i woodland, den gemensamma nämnaren har varit att det inte får vara för torrt läge.

Jag placerade min Aralia cordata i den nya rabatten mellan övre parkeringen och det nya växthuset. Rabatten kom till i juni så allt här är nyplanterat. På bilden (från den 14:e september) syns den till vänster bakom Jättedaggkåpan. Rabatten ligger i söderläge och det är först på sena eftermiddagen/kvällen som det blir skugga här.


Aralia cordata 'Sun King' kan se ut som en buske men är en perenn. Den kan bli drygt 1,5 meter hög på sikt, men det lär nog ta några år. Min blev ungefär 60-70 cm hög i år som alltså var första året.

Den stora behållningen med denna växten är bladfärgen tycker jag, jag är svag för gul/limefärgade blad som ett komplement till grönt - det livar upp på något sätt.


I denna rabatten växer det bland annat Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, Hakonegräs Hakonechloa macra ' Aureola', diverse dagliljor med blommor i olika gula nyanser, Koreagran, Abies koreana 'Prostate Beauty', Hosta 'Sum and Substance' och Tuvrör, Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'.


Växterna som är placerade närmst Aralian är jag beredd att ta bort efterhand som den växer till sig och behöver platsen, just nu står de bara där som utfyllnad. Daggkåporna blir nog de första som ryker. Jag använder dem ofta som utfyllnad, de växer snabbt och klarar de flesta lägen (det gäller bara att passa på att de inte får fröa av sig - då har man snart en rabatt fylld med daggkåpor)

10 kommentarer:

Ranten sa...

Lekker farge på den ja :-)) Ellers å er jeg ikke så rent lite misunnelig på det flotte drivhuset ditt ;-)) God helg!

krepsemor sa...

Jeg er også svak for bladplanter, og din gule Aralia var vakker! Den kommer til å bli enda vakrere når den vokser til.
Drivhuset ditt var rålekkert! Ikke noe blir så fint som hjemmelaget med ordentlige vinduer.
Godt nytt år!

Anjas Hill sa...

Läckert! Läckert! Du har fått din Gula rabatt också ;-))!
Själv håller jag på att gymma hemma för att eventuellt kunna ha den kropp som krävs till vårens trädgårdsövningar. Jag blir så sjukt inspirerad av ditt inlägg kära trädgårdsvän ;-)))!

Suck, vilken hääärlig årstid vi går tillmötes;-))! /Anja

Mia sa...

Som vanligt avis, buskar får jag inte plats med. och wow, ditt växthus! stiligt :)

Vigdis sa...

Godt tips! Er på jakt etter noe lignende :) Godt nyttår!

Susie på Stjärnarve... sa...

Vansinnigt snygg färg, jag älskar "gula" bladväxter i alla nyanser!
GOTT NYTT ÅR
Susie

Gunilla Teckenberg sa...

En helt okänd växt för mig men snygg är den!

Tack för ett fint inlägg på min blogg, det värmer!

God fortsättning!

Kram

Inger sa...

Limefärgade växter är verkligen snygga. God fortsättning på nya trädgårdsåret!
Kram

Unknown sa...

Stilig bladfarge på den. Fint med noe som lyser opp.

nilzie sa...

Googlade på Salladsaralia och hittade hit, fint inlägg och bild :-). Så här 6 år senare - verkar den trivas i detta läge, aralian? Är nyfiken på hur jag ska placera den hos oss...