söndag 3 september 2017

Lycka är 30 mm regn


I torsdags regnade det hos oss, inget vanligt regn med 2-3 mm som vi brukar få utan hela 30 mm kom det. Ett stilla fint regn som började på natten och höll i sig en bit in på dagen. Inga skurar som bara rinner bort för att jorden inte kan ta till sig vattnet och ingen vind som direkt torkar upp utan ett perfekt regn i vindstilla förhållanden.


30 mm regn på ett dygn är nog inget speciellt om man kommer från t ex Bergen eller Göteborg kan jag tänka mig, men här hos oss är det en stor grej. Det kan ta år mellan varje gång vi får så mycket regn på ett dygn, vår högstanotering så här långt i år var 11 mm. 30 mm är mera regn än vi fick i hela april (29 mm) och juli (28 mm) och det är dubbelt så mycket som vi fick i hela maj månad då vi fick ynka 15 mm. Med dessa 30 mm sista dagen gick därför augusti om juni som årets regnigaste månad hos oss med sina 78 mm mot junis 55 mm.

När man som vi bor på ett torrt ställe med låga grundvattennivåer och utan kommunalt vatten gäller det att ta till vare varenda droppe som kommer från ovan och nu är det påfyllt i alla våra "reserver". Att vattna med vatten från egna brunnen undviker vi så långt det bara går.

Vattnet från ena växthustaket samlas i hinkar, det blir några liter trots att taket är litet.


Vattnet från det andra växthustaket rinner ner i stuprännan som leder ner till dammen nedanför. Från dammen tar vi vatten både till växthuset och rabatter i närheten. Skulle dammen bli full rinner överskottsvattnet ut i rosrabatten nedanför altanen som denna rabatten är en del av.


Vattnet från ena sidan av uthuset rinner ner i en vattentunna och direkt vidare via gula slangen som syns på bilden....


....ner till Rhododendronslänten strax nedanför. Här har vi lagt ut droppslang som gör att vattnet inte går till spillo utan går direkt till växterna.


Vattnet från andra sidan av taket på uthuset hamnar i en annan tunna som vi också kan koppla slang till för att vattna rabatterna nedanför, alternativt hämta vatten i kannor.


Vattnet från hustaket rinner ner i denna kopparkitteln och direkt ner i ett rör....


....som går under en grusgång och rinner ut i vattenfallet ner mot trädgårdens nedersta damm. Här hämtar vi också vatten med kannor eller så använder vi pumpen i dammen och pumpar ut vatten till rabatterna med hjälp av droppslang. Även här rinner vattnet ut i närliggande rabatter om det mot förmodan skulle bli fullt i dammen.


Det är som att hela trädgården och även jag drar ett lättnadens suck när det äntligen regnar....samtidigt känns min klagan över torka som ett riktigt "i-landsproblem" jämfört med alla andra i världen som lider av extrem torka eller extrema nederbördsmängder och för vilka det faktiskt handlar om liv eller död.....men mitt egoistiska jag njuter och hoppas att morgondagens prognos på ytterligare ca 20 mm regn stämmer.


11 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Nora!
Vilket fantastiskt system, ni tar verkligen vara på varenda droppe.
Vi hade otroligt torrt tills augusti, och det märks i rabatterna. Förstår att det gäller att vara sparsam, med egen brunn.
Ha en fin söndag /Marika

Lykkelig i hagen sa...

Du har virkelig gjort mye for å ta vare på regnvannet, Nora. Imponerende! Som du sier er det mye nedbør i Bergen,og denne sommeren har vært nesten ekstrem. Men de siste to ukene har det vært mange fine sommerdager og lite nedbør, så da har vi nesten glemt alt regnet som har vært. Jeg har også brønn, så jeg har noen tønner og kar stående utenfor drivhuset til å samle opp regnvann i. Det er langtfra så imponerende som ditt, men det hjelper godt på for drivhusvanningen. Ha en fin søndag. Klem fra Anne-Kristin

Inger sa...

Grattis till ett härligt regnande, kan man säga så. Väldigt genomtänkt hur ni tar tillvara vattnet. Själv har jag placerat några hinkar i anslutning till bodtaket som jag sedan vattnar komposten med.
Kram

Marit sa...

Jeg forstår din glede, for dere er ikke vant med mye nedbør akkurat ;)
Flott system med malsimal utnyttelse av regnet. Jeg er bortskjemt til tusen, for vi har et vanningsanlegg som pumper vann rett fra Numedalslågen. Jeg må selv vanne, men det er overkommelig. Men uten det hadde det bare vært en ørken her etter denne sommeren...

Ha en fin søndag, Nora! :)

fruens flora sa...Hei Nora. Jeg forstår gleden din. Her har vi fått enormt mye regn i sommer. Flott system dere har lagt. God søndag til deg.
Hilsen Hanne-Lise.

hagen vår sa...

Hei Nora!

Fantastisk at det kom så mye regn. Det gjør en lykkelig.
Blir virkelig imponert over vanningssystemet dere har laget. Vi har også bare en brønn og være forsiktig med vannet, men tross alt her regner det mer enn hos dere. Juli var veldig tørr, men vi kom oss helskinnet gjennom.

Ha det godt! Klem Anne

Ranten sa...

Dette er jo, som du vet, en ukjent problemstilling her hos oss.. Men jeg er imponert over hvor flinke dere er til å ta vare på det vannet dere får! Her er det jo mer drenering det går i, hvordan lede vannet vekk fra tomten :-)) Fin høst!

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Vi delar ju i stort sett era erfarenheter av bristande nederbörd. Visst är det ett i-landsproblem om man jämför hur det ser ut i riktigt torra områden i världen men nu är detta våra världar och såklart önskar vi prunkande grönska i våra kära trädgårdar.

Torkan började tidigt i år och inledde den kamp som sedan fortsatte till augusti när äntligen skyarna började fälla regn över oss.

Smarta lösningar ni har gjort!

Kram!

Hageidyll i Sonvika sa...

Godt at dere endelig har fått litt regn. Da gjelder det å samle så mye vann som mulig. Vi ble imponert over "vannings systemet" hos dere, og hvordan dere utnytter det regnvannet som kommer:-)
Her kan vi se fram til regn hele denne uka.
Ellers skulle vi prøve å fjerne en ny følger i forbindelse med spamming, og greide å slette alle følgerne våre, så nå må vi ha litt pc hjelp....vi henger ikke helt med i svingene.
Hyggelig med innlegg fra deg igjen !

Anonym sa...

Grattis till regnet! Så skönt att det kom stilla och fint och ni kunde få nytta av det.
Kram Kristina

Anna-Karin Rickardsson sa...

Förstår din lycka över det stillsamma rikliga regnet. Kände samma glädje när det äntligen kom lite regn i augusti här hos oss också, efter en hel vårs och sommars torka. Läste precis om hur det varit i Göteborgstrakten och insåg att där har sommaren regnat bort istället. Stora skillnader, men som du skriver små bekymmer om man jämför med stora delar av världen i övrigt.

Beundrar hur du ordnat till det för att kunna samla och ta tillvara på det regn som kommer. Fina och smarta dammar och dammsystem också.
Kram Anna-Karin