lördag 18 juli 2020

Besök i trädgården


För ganska många år sedan besökte jag trädgården Sanda Cottage i Upplands Väsby norr om Stockholm. Vi pratade då om att Veronica och Stefan som äger Sanda Cottage skulle komma till vår trädgård på besök också inom kort. Denna gången visade sig "inom kort" betyda 7-8 år (!), men bättre sent än aldrig :-)

Igår var dagen då vi äntligen kunde ses i vår trädgård, och va trevligt det var! Lite smånervös är jag alltid när jag bjuder in till besök i trädgården - jag har inte så stor erfarenhet med att visa trädgården och det är alltid så mycket som känns ofärdigt och stökigt. Veronica och Stefan har ju dessutom en superfin trädgård som de visar ofta och de är jätteduktiga på allt som har med trädgård att göra. Men en fördel med att bjuda in andra trädgårdsnördar är att de förstår och ser saker som "vanliga" människor inte ser. De förstår till exempel varför det ser tomt ut där man har klippt ner Nävor och Daggkåpor nyligen, de kan se för sig hur fint det var för ett par veckor sedan när alla Pioner blommade eller föreställa sig hur gott det doftade när Doftschersminerna blommade.

Så vad fick Veronica och Stefan se när de var här då? Nedan några bilder från trädgården som den ser ut just nu . Mycket är överblommat eller har inte börjat blomma än, men grönska är inte så dumt det heller :-)

Skruvpilen jag fick som liten stickling av en trädgårdsvän för några år sedan har blivit ett stort träd och är en av trädgårdens höjdpunkter tycker jag.


I Dagliljerabatten är det massor av knoppar och några enstaka blommor. Här är det gula och orangea blommor för hela slanten.


Palmliljan Yucca filamentosa blommar just nu och den är bara så läcker. Om några dagar är det nog blommor på den andra blomstängeln också.


En av våra barrväxtplanteringar som blev klar så sent som i våras.


En annan barrväxtplantering som har några år på nacken.


Hortensian, Hydrangea serrata 'Veerle, är finare än någonsin. Detta  är två plantor som står i halvskuggigt läge utanför vår bod. En riktig insektsmagnet dessutom.


Mycket grönska blir det när alla Rhododendron har blommat över.


Gamla perenna Stockrosor som fanns i trädgården när vi flyttade hit för tio år sedan. 


Men allt är ju inte fint i trädgården tyvärr och de fick också se tomma ytor där växter har grävts upp och flyttats......


......och tomma ytor där vi inte ännu har kommit på (eller kommit överens om) vad vi ska plantera


Tiden bara flög iväg och att hitta samtalsämnen är inte svårt när man träffar andra trädgårdsnördar. Vi pratade växter (förstås), utbytte erfarenheter och tips, och pratade om växter vi båda har och som är favoriter i bådas trädgårdar som till exempel Asklönnen, Acer negundo 'Flamingo' (här fotograferad uppifrån).


En härlig trädgårdsdag som gav massor av energi och inspiration! Och till er som inte har varit där, kolla in Sanda Cottage och passa på att besöka dem när de har öppet - du kommer inte ångra dig!

11 kommentarer:

Marit sa...

Så hyggelig med besøk, Nora, og så fint der er hos deg! Jeg ble helt betatt av din Hydrangea serrata 'Veerle'. Så nydeligd den er da! Må du tilsette noe i jorden, eller bare er den så blå?

Klem, Marit

Maribel sa...

Hej Nora!
Att det är lite tomt här och där, är helt förståeligt. Det sker något nytt i trädgården hela tiden. Ser riktigt fint ut.
Ha en trevlig helg /Marika

Nora sa...

Hei Marit!
Ja, den er helt nydelig og i år har den rekordmange blomster. Når vi plantet den for fire-fem år siden så blandet vi vanlig plantejord med torv (de står i en slags kasse) Siden har jeg bare lagt på litt hagekompost og kugjødsel på våren, jeg har ikke tilsatt noe mer for å få lavere PH. Klem Nora

Karsten F sa...

Hei Nora

Ja, en levende have er jo ikke en facitliste, men er i konstant udvikling.
Din have præsenterer sig flot, det lyder til at have været et rigtig hyggeligt besøg!

Ha en dejlig helg

Nora sa...

Tusen tack! Trevlig helg till dig också!

Nora sa...

Hej Karsten!
Ja i hagen skjer det stadig noe nytt og saker endres. Det er en del av sjarmen med det hele!
Ha en deilig helg du også!

Rost och rädisor sa...

Så fint du har det och mycket att titta på!
/Anette
Ätliga trädgården

HWIT BLOGG sa...

Härligt med besök av trädgårdsvänner och jag följer hennes blogg...magisk! Med din trädgård är också helt magisk!!
Sommarkram från Titti

Lars Bjerke - Kunstner sa...

Hei Nora.
Hyggelig med innlegg fra deg igjen:-)
Som alltid morsomt å se hva som har skjedd i hagen deres. og.. når man driver med hage, så er det jo alltid noen steder man jobber. Og egentlig er det alltid hyggelig med besøk av hagefolk...
Det blir spennende å se hva dere kommer fram til i det siste bedet:-)
Ha en fin sommer videre!

Bàn cầu một khối sa...

Rất cám ơn sự chia sẻ của bạn! Xin mời bạn đón xem sản phẩm phía bên chúng tôi tại đây nha:
Mua ngay bồn cầu hai khối Inax C333VTN chính hãng tại Bùi Minh để nhận được sản phẩm chất lượng và giá tốt nhất cho bạn

Melania macron sa...

Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick min ex-kärlek tillbaka. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt plats där jag kommer att få mitt hjärtebegär utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det var gjort. Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att tillgodose mitt hjärta. Baba Wale är specialist på alla slags trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare