torsdag 11 april 2024

Note to self

Varje vår tänker jag att jag borde ha mera lökväxter i trädgården. Nästan varje höst köper jag vårlökar, men tycker dels det är svårt att hitta plats för dem och dels att det är förbaskat tråkigt att plantera dem. Att plantera lökar är nog nästan det enda jag tycker är tråkigt att göra i trädgården. 

Nu i mitten av april däremot är det inte alls svårt att hitta platser för mera lökar, nu ser jag luckor överallt. Så därav detta inlägg, förhoppningsvis kommer jag ihåg att läsa det i höst så att jag köper mer lökar som kommer blomma nästa vår.

För min egen skull kommer här några brungråa bilder på rabatter som skulle vara bra mycket finare med lite blommande lökväxter nu. Förhoppningsvis räcker det som motivation för att ligga på knä i höstkylan om några månader och gräva ner lökar. Rabatterna där det faktiskt finns blomning nu får inte vara med i detta inlägg, här ska det tydligt framgå hur trist det är med tomma rabatter så jag förhoppningsvis gör något åt det 😉

I den här rabatten på vänstra sidan av gången satte jag 200 blå Pärlhyacinter i höstas. De är på gång, men det dröjer ett tag innan blomning. Här skulle man mycket väl kunna sätta massor med Krokusar också.


Nästa rabatt har jord åt det leriga hållet. Jag har börjat flytta hit frösödda Julrosor (syns inte just nu eftersom bladen är bortklippta) och tänker fortsätta med det. Men även här skulle det passa bra med massor med lökar. Utmaningen blir att hitta något som trivs med jorden. Ett par Nunneörter finns redan här, kanske det skulle fungera? Eller möjligen Hundtandsliljor?


Denna rabatten har jord som liknar den på föregående bild. Lägg till skuggigt läge (halvskuggigt på våren) och detta blir en riktig utmaning. Vitsippor finns det litegrann av här, kanske det kan vara något?


Här i vårt stumpery växer det några Krokus och Snödroppar. Även Nunneörter, Balkansippor och Allium har jag satt här. Men här finns fortfarande gott om plats. På våren är det hyfsat soligt här, kanske jag skulle proppa rabatten full med Krokus?


I Dagliljerabatten satte jag Krokus i höstas (syns inte så bra eftersom de dels är nästan överblommade och dels för att bilden togs en sen mulen eftermiddag) och Allium är på gång. Här skulle det vara fint med något som blommar i tiden mellan Krokus och Allium, Hyacinter kanske?


I nästa rabatt ser jag för mig Påskliljor, massor med Påskliljor! Bilden visar bara ungefär hälften av rabatten, så det ryms ganska många skulle jag tro. 


Här är det säkert hundra, om inte flera, Kungsängsliljor på gång. Men det betyder inte att det inte finns plats för något som blommar tidigare också, tex Scilla.


Så där ja, nu finns bildbevisen på att det finns gott om plats för mera vårblommor i den här trädgården. Hoppas bara att jag kommer ihåg att läsa detta till hösten också 😀2 kommentarer:

Margrethe sa...

Jeg må le litt når jeg leser ditt innlegg. Kjenner meg så vel igjen. Når høsten kommer er jeg på en måte ferdig med hagearbeidet, så alle planer om løkplanting blir glemt. Dermed blir det ofte tilfeldig hvor løkene havner, og når. Påskeliljer og tulipaner har jeg likevel en del av. Gamle løker dukker opp av jorden når jeg planter ut sommerblomstene, og da dytter jeg de ned igjen der det er plass. Så får jeg rikelig med både tulipaner og påskeliljer utpå vårparten. Men noe system i det? Nei, det er det ikke!
Ønsker deg lykke til med ditt forsett om løkplanting til høsten!
Hilsen "Hagen i skogkanten"

Marit sa...

Jeg skrev en kommentar i går, men nå er den borte. Noen ganger så "spiser" blogger dem opp ☹

Ja, jeg kjenner meg også igjen i det du skriver. Når det er tid for å legge løk er jeg hagelei, og været er ofte guffent. Klinete jord, og regn i massevis. Da frister det ikke mye å skulle legge ned masse løk.
Men siden du nå har oppdaget flere gode plasser til å plante løk, så lykkes du helt sikkert med det! Når våren endelig kommer er du glad for at du gjorde jobben! Klem, Marit