tisdag 29 december 2009

Projekt "landet" del 2

Efter att ha gjort mycket grundarbete i 2008 blev det några mindre projekt i 2009.

Vi fick börja med att ta bort körsbärsträdet som stod mitt på gräsmattan efter att den här "killen" hade haft en festmåltid. Nästan alla grenar åts upp och de som var kvar var brutna. (På bilden är det ett träd i skogkanten som var "middag". Jag har inget kort på när älgen är i trädgården)



Jag sörjer inte körsbärsträdet så mycket. Det var vackert när det blommade, men jag tycker inte riktigt att det passade in på vår tomt som ju är en skogstomt. Dessutom åts alla bär upp av fåglarna (och grenarna av älgarna)

Vi fick virke över efter altanbygget så min händige man snickrade snabbt ihop en blomlåda framför nedersta altanen (den framför köksingången)

Jag sådde låga solrosor, persilja och gräslök i denna "rabattlådan". Dessutom satte jag gula gladioler. Jag tycker det är fint med gula blommor, men jag försöker hålla färgteman i rabatterna och hemma passar det inte med gult. Tur då att jag har två trädgårdar så jag kan frotsa i gula nyanser på landet:-) Denna rabatten blev helt ok, men både solrosorna och gladiolerna blommade "för sent". D.v.s. i andra halvan av augusti efter att vår sommarsemester var slut. Nästa år får jag satsa på något som blommar tidigare, men jag har inte riktigt bestämt mig än. Kanske blir det bara grönsaker eller kryddor.

Här är en bild av rabatten innan sådd. Stenarna har jag hittat på tomten. Tyvärr har jag inga bilder från när det blommade i denna rabatten.



På väg ut till landet passerar vi Ösmo Plantshop. Jag har handlat en del där i år, både till landet och hem. Bra sortiment och trevlig personal gör det till ett nöje att stanna till i Ösmo! Här är resultatet efter ett besök där i maj. Några av dessa hamnade på landet och några hemma.



Jag la mycket fokus på planteringarna "på berget" iår. Berget har några skrevor som funkar bra att plantera i. En liten ormhassel står i en av rabatterna på berget. Just där är det en ganska djup skreva och jorden verkar vara tillräckligt djup för att den skall klara sig. Jag planterade 5 stk Jättedaggkåpa runt ormhasseln i maj.



Jag tyckte de var pyttesmå när jag planterade de och trodde det skulle ta tid innan de fyllde ut rabatten, men oj vad fel jag hade. De växte så det knakade och efter sex veckor var de så här stora.



I en av bergsskrevorna fanns det dagliljor, förgätmigej och praktlysing bland allt ogräs. Dessa valde jag att behålla. Vi har inte bara älgar som besöker oss och äter av det som finns, rådjuren brukar inte heller vara nödbedda när det vankas perenner:-) Så här såg det ut efter ett besök i maj:



Men trots detta ovälkomna besök var det så här fint i juni:



Och så här fint i juli:



Silverarven trivs bra i en av skrevorna:



Taklök, sedum och strandtrift trivs också.



Det blir mycket vatten i några av skrevorna när det regnar. Det funkade bra med grus som dränering i sommar, skall bli spännande att se om växterna klarar vintern också.

Här växer sedum, bergsnejlikor, timjan och citrontimjan



Hosta fanns också på tomten när vi tog över. De är riktigt fina tycker jag.



Rabarber fanns också på tomten. Jag älskar rabarber! Det har blivit goda pajer, sylt och efterrätter med rabarber i sommar, och i frysen ligger mera rabarber som vi kan njuta av i vinter (medans vi väntar på sommaren). Dessutom är ju rabarern så häftig när den är på g på våren:-)



Detta var några axplock från våren och sommaren på landet 2009. Som avslutning kan jag ju berätta att det blev ett stort projekt samt en del grävande även detta år. Husen (friggeboden, gästhuset och "stora huset") målades vita och jag påbörjade en ny rabatt. Tidigare var det gräs på båda sidor av grusgången, men jag ville göra en rabatt på vänstra sidan. Jag ser för mig en rabatt i gult och lila nyanser. Tyvärr upptäckte jag att det inte var så lätt att lösa dräneringen som jag hoppades:-(. Jag började plantera i ena delen av rabatten på hösten, dräneringsproblemet och plantering av resten av rabatten kvarstår att lösa i 2010. Har jag tur så har det funkat bra under vintern med dräneringen och då är det bara att plantera utan att lägga ner mer jobb på dränering......tyvärr tvivlar jag på att det kommer bli så. Problemet är allt vatten som rinner ner från berget tar med sig jorden och en del jord hamnar då i grusgången. Jag trodde att jag skulle kunna lösa det med en plastkant mellan jorden och gruset, men eftersom det är berg under både rabatten och grusgången kan jag inte gräva så djupt som jag behöver.

Här är en avslutningsbild på vit friggebod, påbörjad rabatt och en fundersam "trädgårdsmästare" som planterar flicköga, dagöga, färgkulla m.m.:-)obs! datumet på bilden är fel.

4 kommentarer:

josimo sa...

Så lekkert!!!
Deg vil jeg følge og se flere innlegg fra

Ha en flott kveld

Mia sa...

Så fint att berget blomstrar, gula blomster är flotta solar om sommaren tycker jag och komination med lila och purpur är väl extra slående. Har man så mycket plats som du kan man frossa i gult. Ja, vad gör man med dräneringen? Jag har det problemet också i köksträdgården, all jord försvinner från mina jordgubbar. Hoppas du hittar en lösning så ska jag gladeligen ta efter!

Anjas Hill sa...

Nora!
Så glad jag blev när jag såg att DU har lämnat kommentar i min blogg!
Och vilken trevlig blogg du har själv då!

Du beskriver i din profil att du har norska som modersmål (eller som det nu mera heter: förstaspråk) och att det kan finnas skrivfel därför.
Ha! Mitt förstaspråk är finska och det vimlar av genusfel m.fl. fel hela vägen i min blogg. Därför hoppas jag att du rättar mig nästa gång du ser att jag skriven EN hus (det korrekta är ju NATURLIGTVIS ETT hus;))!)eller när jag säger att Per är en hon - typ;))!
Därför tar jag mig friheten att säga att det skrivs dränering (hehhee, ÄNTLIGEN får jag leka lärare igen!)
Jag gillar din blogg jättemycke' och det skall bli så spännande att följa dina två trädgårdar!/ Anja

Nora sa...

Josimo; så koselig og takk i like måte!

Mia; ja, jag gillar också berget när det blommar. Det skall bli spännande att se vad som överlever till nästa år. Jag har försökt hitta perenner som är torktåliga (eftersom det är sol där hela dagen, och som inte behöver ständig passning) Om jag hittar lösningen på dräneringsproblemet så lovar jag att säga till.....och jag tar tacksamt emot tips om du kommer på lösningen!

Anja; va kul att du gillar min blogg! Tack för dom fina orden - det värmer!! Och stort tack för att du säger till när jag stavar fel! Det är inte alla som skulle våga göra det, men jag vill ju gärna stava korrekt och blir bara glad när någon säger till. Så säg gärna till igen om du hittar flera fel:-)
Jag har följt din blogg sedan i våras och har förstått att du (precis som jag) också har en trädgård som är allt annat än platt och fyrkantig. Jag har fått massor av inspiration av dina bilder och inlägg skall du veta!