fredag 19 juli 2013

Medelhavsträdgårdar


Det pratas och skrivs mycket om Medelhavsträdgårdar i media. Jag måste erkänna att jag tycker att temat Medelhavsträdgård är lite uttjatat och att det inte intresserar mig särskilt mycket. Visst har jag några Lavendel och vindruvsplantor och visst odlar jag några kryddor som är typiska för Medelhavet, men syftet är inte att göra någon Medelhavsträdgård.

Nu är det inte så att jag inte gillar Medelhavsträdgårdar, de kan vara jättefina - i alla fall om de ligger vid Medelhavet :-) Jag har tillbringat senaste veckan i franska Les Issambres, ett stenkast från Medelhavet och huset vi hyrde hade en trädgård som nog hade fått en Medelhavsfantast att jubla (så gjorde även jag - det var en helt underbar trädgård med en fantastisk utsikt över just Medelhavet)Väl hemma igen kan jag konstatera att jag kanske borde ompröva min syn på Medelhavsträdgårdar i Norden. Inte en droppe regn på hela veckan och långtidsprognoserna visar inga tecken på ändringar i väderleken. Hela trädgården slokar och nu är det omöjligt att hålla torkan borta. Att vattna så mycket varken kan eller vill jag göra. Jag kanske borde satsa mer på Medelhavsväxter ändå? Då skulle jag ju slippa oroa mig när vädret är som nu (och torrt är det ofta här på sommaren). Nja, jag låter nog Medelhavet ligga kvar där det ligger. Här vid Erstaviken i Östersjön kommer det byggas våtbäddar i framtiden istället. Då blir förhoppningsvis både jag och mina växter lite mindre "väderstressade":-)


3 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Hej Nora! Jo! jag jublar när jag ser dessa underbara bilder!Snacka om Medlehavsträdgård:)! Kanske försöker någon där skapa en Nordträdgård? I deras öron låter kanske det exotiskt?
Annars tycker jag som du samtidigt som jag kan förstå vår längtan efter Medelhavet i vårt, förhållandevis, kalla klimat.
/Anja

Marit sa...

Så flotte bilder! Nei, her er det ikke så mye som minner om middelhavet, og jeg prøver heller ikke å etterligne det. Det går jo ikke i vårt nordlige klima! Men det er vakkert der, det er helt sikkert :-)

Ha en deilig dag!

Klem!

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora och välkommen åter till nordliga landen!

Vackra bilder på en vacker trädgård men den passar nog bäst där den står.

Ja, nu är det kris med torkan här i Mälardalen och torkskadorna börjar synas. Att välja bort vilka växter man skall överge är verkligen inte roligt.
Tacka vet jag sommaren i fjol!