måndag 29 juli 2013

Solrosen 'Moulin Rouge'


Solrosen 'Moulin Rouge' är en ny favorit i år. Hög och stadig, fin från alla vinklar och i alla stadier. Enda "minuset" är väl att det är svårt att få rätt färg på bilderna (den är något mörkare i verkligheten än på mina bilder)Ettåringar är normalt sett inte "min grej", det är perenner som är det stora intresset. Även buskar och träd är intressanta. Jag vet inte riktigt vad det är med ettåringarna som gör att de inte tilltalar mig, kanske är det för att de inte är bestående. En del av tjusningen med perenner är ju spänningen på våren när man undrar om de har klarat vintern, glädjen när de utvecklas och blir stora så de kan delas och även utmaningen när de inte växer som man vill. Att det blev Solrosor i en hel rabatt i år beror på att jag plötsligt "fick" en lång rabatt längs tomtgränsen som behövde fyllas och det med något högt (hur rabatten kom till kan du läsa om här)  Men undrar om inte det blir några 'Moulin Rouge' nästa år trots allt......för dessa föll verkligen i smak:-)

17 kommentarer:

Marit sa...

Jeg er akkurat som deg, for jeg liker også best stauder. Men noen ettåringer er flotte som denne solsikken du viser. Lekker farge på den! Jeg må ha blodbeger og lilla lobelia hvert år ;-)

Klem!

Gunilla Teckenberg sa...

Jag håller heller aldrig på med ettåringar förutom några krukor då med sommarblommor och funderat en hel del på varför det inte är intressant.
En del är att jag är mer förjust i växter som har något mer att erbjuda än en underskön blomma - en målsättning om att ha en vacker trädgård årets alla månader. Dit når jag aldrig men att ha den målsättningen gör att jag numera väljer växter på ett helt annat sätt.

Det andra är väl utmaningen - att lyckas med växter som inte fullt ut går att kontrollera. Ettåringar sviker sällan och är ingen utmaning - knepigt eller hur???

Ruben sa...

Är det spänning du är ute efter skall du definitivt satsa på ettåringarna! Om du sår själv förstås!
Men det var en riktigt häftig solros.
Ha det gott!
/Ruben

Ranten sa...

Her er staudebedet litt fargeløst for tiden og jeg savner i grunnen noen sommerblomster tiil å sprite det opp litt. Heldigvis kommer snart dagliljene i blomst : )

Tittis trädgård sa...

Jag tycker också bäst om perenner, men några sommarblommor sår jag varje år. Din solros var verkligen läcker. Såg din Praktbrunört i förra inlägget. Jag sådde också för 3 år sedan och är jätte-nöjd med den. Tycker att det är så fint att de har olika färger, från vitt till rosa och blått. Verkligen en bra perenn!/ Titti

Bettina Bäck sa...

Se där vad jag missat! Köpte frön men så blev det liksom aldrig av att jag förgrodde, och sedan blev det aldrig av att stoppa direkt i backen heller. Men det kommer ju nya år. Supersnygg!

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vacker och dramatisk den är. Har sått ringblommor som kommer fint nu, annars blev det inte mycket sått för min del. Har kollat in lite olika fröer för nästa år, det blir allt endel ettåringar.
Kram Maria

Susie på Stjärnarve... sa...

Mina "sommarblommor" har jag normalt sett bara i krukor, men i år föll jag och satt tre jätteverbenor i min nyaste rabatt där jag ville ha något riktigt högt. Fast det var en överloppsgärning, dom blev för vida så jag kör över en del grenar ibland med åkgräsklipparen!
Men den där snygga Moulin Rouge skulle passa perfekt (det är orange och gult i rabatten under) om den växer rakt upp!?

Carita och Bertel sa...

Vilken härlig färg på solros. Jag är inte heller så inne på ettåringar, det finns många fina men då 'måste' man ju så nya hela tiden. Det behöver man inte göra med perenner om man inte vill ha många nya sorter förstås.Jag håller på och samlar fröer till STA som jag skall skicka in i år. Här regnar det, vilken lycka med regn.Jag hör av mig om det blir flera betongkurser, men det blir nog inte i år. Ha det bra/Carita

MarJE sa...

Den solsikka var virkelig flott med sin mørke farge.
Kjekt når ein treff ein sort som fell i smak og vil ha den til neste år igjen.....suksess :))
Nyt siste rest av Juli.
Klem frå MarJE.

Törnrosa sa...

Håller med dig i vad du skriver om ettåringar kontra perenner. Jag klarar inte av dem så bra eftersom de oftast måste pysslas och fixas och duttas med. Klippa överblommat, vattna, gödsla, putsas. Men i år har jag några maffiga krukor ettåringar, så jag ska väl aldrig säga aldrig...
Kramar

Törnrosa sa...

Men uj, uj, jag glömde ju skriva att dina solrosor är underbara. Vackert fotograferade också, med spännande vinklar.
Hej hopp!

Turid sa...

Denne er bare sååå lekker :) Jeg elsker solsikker, sår mange hvert år, men denne har jeg ikke i år. Kjenner det blir helt feil :) Noterer meg bak øret at den må såes til neste år.
Kos deg i hagen, Nora.

Veronica sa...

Ja!
Vi är lika du och jag !

Men man kan ju ändra sig :)

Superfin !

Kram

Mia sa...

Läcker, charmerande, slika solrosor tycker jag om. Jag såde Ruby rätt på land, det var inte smart, den har inte fått knopp ännu en gång. Nästa år ska jag så tidigt och sätta Moulin Rouge på kom ihåg listan :)

Bettina Bäck sa...

Jamensedär! Fast jag fattade inte att det var en hel underbar rabatt. Åh, habegäret späs på. De röda är helt fantastiska, och det är inte dumt att ha en del gula och gulvita att jämföra med heller. Det måste bli ett hav till nästa år. :-)

Vigdis sa...

Tenker akkurat det samme om stauder og sommerblomster. Sommerblomster kan man dyrke i potter og sette i rabatten der det virker tomt.