söndag 28 juli 2013

Praktbrunört, Prunella grandiflora


I vintras sådde jag Praktbrunört, Prunella grandiflora. Jag sådde den 5:e februari och redan den 14:e februari tittade de första spirorna fram. De första omskolades den 20:e mars, men spirorna kom väldigt ojämnt så några omskolades senare också.

Totalt blev det 10 plantor. Några av dem har jag gett bort och några har jag planterat ut för några veckor sedan. Hos mig står de soligt i en upphöjd rabatt. Eftersom de är nya tillhör de den lilla skara växter som har fått vatten ibland trots torkan och det tackar de för med att bjuda på underbar blomning.


Prunella grandiflora blir ca 20 cm hög och är en långblommare som blommar från juni och ut augusti. Den trivs på de flesta jordar bara det inte blir för torrt och skall vara härdig i hela landet enligt de uppgifter jag har hittat.

Fröna köpte jag från STA's fröförmedling i vintras. Lätt som en plätt att så och blomning redan första året är ju extra trevligt:-) Fröna är mörker- och värmegroende (dvs täck fröna och låt sådderna stå inomhus)

6 kommentarer:

Veronica sa...

Det är kul när man lyckas!
Ännu roligare när de blommar första året!

Jag har inte haft sån tur med någon av mina perenner men nästa år....

Då!!

Kram

Ranten sa...

Vi liker at de blomstrer første året! Søtnos var den :)

Furulunden sa...

Neste gang du er på de trakter, (Høysand) så kommer du innom altså. Vi hagere er snille folk vet du!! Hadde jo vært hyggelig å hilse på deg.

Hélena sa...

Grattis till lyckad sådd :-)
Alltid härligt när det tar sig!
Kram Hélena

Turid sa...

Artig sak som jeg ikke har sett før. Bonus med blomster første året på staudesådden.
Ha en fin dag på jobben i dag du også :)

Susie på Stjärnarve... sa...

Härligt att dom blev så otroligt vackra och blommar så länge!