onsdag 9 april 2014

Det är inte mycket kvar nu....


....av  högen med diverse trädgårdsavfall


Efter några timmars eldande i lördags återstår nu bara detta


Tyvärr är det heller inte mycket kvar av dessa stackare efter att rådjuren återigen har tagit sig in på tomten

Nunneört, Corydalis 'Beth Evans'Blåsippa, Hepatica transsylvanica 'Blue Jewel'Julros, Helleborus hybridus 'Red Lady'Förutom dessa åt de även upp alla tio Dvärgtulpanerna Tulipa turkestanica, alla fyra Vårkragar Doronicum, en Backsippa Pulsatilla vulgaris 'Alba' och en massa krokus och tulpaner.

Att Tulpaner, Krokusar, Julrosor och Vårkragar går åt är jag van vid. Men detta var första gången de åt Blåsippor, Nunneört, Backsippa och Dvärgtulpaner.

Två saker har jag lärt mig under åren med trädgård i ett område där det kryllar av hjortar och rådjur. Det ena är att inte lita på termen "rådjurssäker". Det andra är att inte vänta med att fotografera en vacker knopp eller blomma, för det som är vackert idag kan med stor sannolikhet ligga i en rådjursmage imorgon.

13 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Fy, så trist med dessa marodörer. De kan väl hålla sig i skogarna. Där finns nog med mat kan man tycka.

Kämpa på.
Kram!

Marit Sønstebø sa...

Ikke mye igjen av bålet, og ikke mye igjen av plantene dine :-(

Rådyr skulle ikke ha lov til å ferdes i hagene...

Klem!

Tittis trädgård sa...

Usch så trist det är med rådjuren! Vi har många rådjur här omkring, och de brukar mumsa i sig alla vårblommor i ett nafs. Men förra året fick jag tipset att hyvla hård tvål(typ duxtvål som luktar starkt)över tulpaner och annat begärligt. Hittills har de fått stå ifred, jag vet inte om det är tvålen eller om det är något tillfälligt med jag vore glad om jag fick se några tulpaner blomma i år. Man kan ju alltid hoppas:-)

Ranten sa...

Huffda! Stakkers deg! Her er det sneilene som er på ferde i hopetall.. Giften har kommet ut flere ganger allerede så jeg får håpe det hjelper på. Stor trøsteklem til deg!

hagen vår sa...

Rådyr, hva skal man si? Har en del sterke gloser, men jeg skal la være. Det hjelper så lite. God rådyrfri vår! Anne

Pilgrim sa...

Rådjur är ett gissel! Är så glad att hela tomten är inhägnad för jag blev verkligen tokig förut. Kunde inte riktigt njuta av allt vackert eftersom oron alltid fanns där att marodörerna skulle komma :-)
Kram Hélena

Beatrice Wiström sa...

Åh, så synd på blommorna. Jag lever ett synnerligen lindrigt trädgårdsliv, det enda jag bekymrar mig om är äppelträd kontra älg, men älgen går ju att skrämma bort.... Och han äter faktiskt bara äpplen och äppelträd, jag har några stycken.
Det jag egentligen tänkte säga är: Åh vilken backe att skapa i. Har du sett Wisley Gardens i England? Dom har en liknande backe. Titta på den här länken, bild 3,4 och 5 visar ju hur din backe skulle kunna se ut!
Ha det gott! // Bea

Beatrice Wiström sa...

Och länken glömde jag...
http://www.rydlingeplantskola.se/tradgardsresor/wisley-gardens

Gunilla Teckenberg sa...

Attans så ledsen man blir! Jag hade för mig att ni satt upp rådjursstängsel men minns nog fel.

I alla fall är det stängsel som är lösningen på sikt, värt varenda krona och arbetsinsats för att få sova lugnt på natten. När man så småningom har tusentals växter i en trädgård är det ogörligt och dyrt! att hålla på med all sköns klet som sedan regnar bort.

Kram!

lavendia sa...

Man tycker ju att det skulle finnas tillräckligt i skogen. Men de är väl finsmakare.

Eirin og Lars sa...

Ja, sånt som ikke skulle skje, skjer. Skjønner frustrasjonen. Rådyra brøt seg regelrett inn i hagen vår 22/3, ved å lage hull i gjerdet,og forsynte seg grovt av det meste. Nå har vi forsterket gjerde,som nå er 180cm rundt hele tomta. Så vi får håpe på tulipaner og krokus neste vår.
Spennende å følge "nybrottsarbeidet"
Lykke til"
Eirin og Lars

Carita och Bertel sa...

Det är ju så trist med rådjur men sen vi satte upp nätet har vi klarat oss bra, fast vi kan inte stänga ute kaninerna. Ha en fin dag/CArita

Anja sa...

Hejsan Nora!
Att du inte blir vansinnig?! Vilket elände!!! Det återstår bara lite av din otroligt vackra blåsippa!
Annars må jag då säga att hemma hos dig sitter man inte och latar ;-)! /Anja