söndag 20 april 2014

Morgonrunda i trädgården


En tidig morgonrunda i trädgården är bland det bästa jag vet. Här är några bilder från igår morse, tagna innan dimman hade lättat och solen hade torkat upp daggen.

Fänrikshjärta, Dicentra formosa. En växt som är som finast just nu tycker jag.


Pionerna är på gång


Nytillväxten på julrosor (här Helleborus 'Blue Metallic Lady) är läcker!


I år får jag förhoppningsvis se hur Blådårörten, Physoclaina orientalis ser ut när den blommar. Jag sådde denna förra vintern, men eftersom den är vårblommande hanns det inte med någon blomning det året. Sniglarna gick hårt åt de små plantorna förra året, men de ser ut att ha klarat sig bra trots allt.


Gullflocka, Haquetica epipactis 'Thor'. Än så länge en liten planta, förhoppningsvis växer den till sig med tiden.


Kungsängsliljorna, Fritillaria meleagris, har knoppar


Vårkragen, Dorinicum, har återhämtat sig efter att ha "beskurits till fotknölarna" av rådjuren inte mindre än tre gånger så här långt i år. Trots det har den massor med knoppar.


 Irisarna är också på gång. Detta är den som har kommit längst, Iris pumila 'Cherry Garden'. Nyinköp från förra året som jag inte har sett blomma än. Håller tummarna för att den vill blomma i år!

6 kommentarer:

hagen vår sa...

Hei Nora! Nå er det utrolig spennende å ta morgenrunde i hagen. Der er den og den har overlevd vinteren. Det er særlig spennende med nye planter. Du har flere spennende planter som jeg ikke kjenner. Ha det så godt! Anne

Susie på Stjärnarve sa...

Håller verkligen med dig, morgonprommisen med hunden (varannan dag, husse och jag delar på det) kan vara en riktig höjdare den här årstiden. Det händer så otroligt mycket både i naturen och i trädgården att man knappt hinner med att se allt nytt och så har man ju så mycket att stå i på dagen. Men på morgonen kan man ta det lugnt och njuta.....

Charlotta sa...

Det kommer starkt i din trädgård. Tänk att rådjuren äter vårkragen hos dig... Det är typ en av de få växter som de inte har smakat på hos mig. En riktig solstråle är den ju och jag hoppas att de får lysa ordentligt hos dig snart. :)

Rost och rädisor sa...

Blådårörten och Gullflockan nya bekantskaper för mig. Satte en orange dårört för några månader sedan men den har inte kommit upp. Blå låter ju mycket finare!
Morgonrundor i trädgården är verkligen en bra början på dagen. Jag har dock en tendens att fastna och bli efter med annat...

/Anette

Ranten sa...

Jeg elsker også disse morgenstundene i hagen :-)) Lyset og friskheten! Den Physoclaina orientalis har jeg ikke i hagen, så om du får noen frø tilovers til høsten så kanskje du husker på meg?! Ha en deilig ny våruke!

Tittis trädgård sa...

Just nu känns det som om varje minut är dyrbar, man vill inte missa något så rundorna i trädgården blir tätare och tätare för varje dag. Mina fänrikshjärtan kommer också fint nu, de är en av mina favoriter så här års. Härliga vårbilder du bjuder på/ Kram Titti