söndag 13 april 2014

Iris winogradowii


I höstas petade jag ner fem små knölar av Iris winogradowii i min upphöjda Rhododendron-rabatt. Sedan har jag väntat, hoppats och längtat. Jag har läst någonstans att de kan vara knepiga att lyckas med så gissa om jag var glad för några veckor sedan när de första små spirorna dök upp. Inte har de haft bråttom inte - det är över en månad sedan de spirade - men så igår började de första två äntligen att blomma.


Iris winogradowii härstammar från Georgien där den växer i alpina ängar. Odlingsråden jag har hittat säger att den gärna vill växa på en sval och lite fuktig plats, gärna i ett torvparti.


De är inte så vanliga i handeln, jag hittade mina hos Pia på Torvan Trädgård.Jag är så glad att jag planterade mina Iris winogradowii i en rabatt som är drygt en meter hög - nu kan jag njuta av blommorna utan att behöva ligga på knä :-) Titta bara vilka fina detaljer blommorna har.


Dessa kommer jag helt klart köpa fler av till hösten om jag hittar de till försäljning! De är dyrare än andra våririsar - men värda varenda krona!

7 kommentarer:

Hélena sa...

Men så snygga! Förstår att du njuter i kubik :-)
Kram Hélena

Maribel sa...

Riktigt fin, och en härlig mild färg.
Ha det gott /Marika

Tittis trädgård sa...

Så söta de är! Måste kanske göra ett besök hos Pia. Toppen att ha dem i ögonhöjd, så man kan beskåda undren på nära håll/ Kram Titti

trädgårdsdrömmar sa...

Verkligen fina.Toppen med rabatter som är höga.Borde man satsa på.Kram.

lavendia sa...

Så fin. Tänk att det finns ängar med sådana.

Marit sa...

Så nydelig! Den kjenner jeg ikke til :-)

God påske!

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Skjønner godt din beundring av denne irisen. Nydelige gule nyanser. God påske! Klem Anne