torsdag 3 april 2014

Grönt och fräscht


"Vitt och fräscht" brukar det heta - jag vill slå ett slag för "grönt och fräscht". Inte för att det är så mycket grönt än i vår trädgård, men några fina gröna blad finns det trots allt.

Nunneörten Corydalis 'Beth Evans' är en liten vacker och tuff dam. Frostnätter biter inte på henne, hon är precis lika fin.Detta är en nunneört som blommar några veckor på våren för att sedan vissna ner och försvinna lika snabbt som hon kom. Jag vill ha flera vårblommande Corydalis i trädgården, det gäller att komma ihåg att köpa knölar till hösten bara.

En annan ljuvlig Nunneört är Corydalis omeiana.


Den blommar med knallblå blommor mitt i sommaren och är underbart vacker! Men redan nu är bladen gröna och fina.

Den gula Nunneörten, Pseudofumaria lutea, (den tillhör alltså inte Corydalis-släktet) har spridit sig och dyker upp på de mest osannolika platser, oftast i skrevor där det knappt finns någon jord att tala om.


Gröna och fina är även mina namnlösa Vårkragar, Doronicum ?. Dessa har jag fått av min mamma som hade gott om dem i sin trädgård. Normalt brukar dessa blomma på "min" nationaldag 17:e maj, men i år har den faktiskt knoppar redan så det kanske blir blomning tidigare än så. Detta till trots för att rådjuren har ätit upp hela plantan inte mindre än två gånger den här vårvintern, men det verkar inte bekomma den. Får den bara stå i fred för rådjuren så bildar den efter ett tag en riktigt fin stor tuva.


Irisarna har också börjat röra på sig och längst av alla har Iris pumila 'Cherry garden' kommit.


Denna köpte jag förra våren och jag har aldrig sett den blomma. Hoppas den vill blomma i år!

Till sist en som har pälsen på för säkerhets skull. Backsipporna, Pulsatilla vulgaris, är bland mina absolut största favoriter. Jag har flera sorter, detta är en 'Alba'Och som en liten påminnelse - så här såg det ut hos oss för exakt ett år sedan. Jag vet i alla fall vad jag föredrar om jag måste välja mellan "grönt och fräscht" och "vitt och fräscht" :-)


9 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Jeg har også fått dilla på corydalis.
Beth Evans kjøpte jeg i fjor og lurer på om den vil blomstre i vår.

Den hvite pulsatillaen er så vakker!

Helt enig med deg, grønt er bedre enn hvitt. Ekkelt hvitt bilde du viser ;-)

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Jeg har ikke en lerkespore i hagen. Det må det gjøres noe med. Har en bitteliten Doronicum som må forøkes. Det samme gjelder kubjeller. Det er så deilig at nå kan man ønske seg ting å få det oppfylt. Våren er på gang. Anne

Karin - Mina Rum sa...

Nunneört har blivit en favorit sedan jag flyttade till Skåne. Innan dess hade jag nog knappt sett sådana förut. Har ingen aning om vad min sort heter. Det är bara en som jag grävt upp i föräldrarnas trädgård.

Kram!

Ruben sa...

WOW, vad du tagit fina bilder, särskilt på nunneörten som är så svår att fånga.

Ha det gott!
/Ruben

PS Vilka vattenarrangemang i förra inlägget! Maffigt!

Tittis trädgård sa...

Visst väljer man hellre grönt än vitt! Oj vad man har längtat efter grönskan i vinter. Jag gillar också nunneörten och vill gärna ha fler färger ihop som jag såg hos Anja. Men det är svårt att hitta i handeln, var brukar du köpa dina? Jag såg att mina backsippor är på gång, de är så söta med de ludna bladen/ Kram Titti

lavendia sa...

Jag visste inte att de gula nunneörten inte är släkt. Kanske därför den är mycket lättare än den rosa och blå. Blå har jag haft, men den tog slut. Mycket vacker blå färg. Trevlig helg!

Carita och Bertel sa...

Tänk vad konstigt vädret kan vara, jag föredrag den här våren. Jag gillar också Corydalis, dom sprider sig rätt mycket med hos oss får dom vara tills dom vissnar ner, dom är ju så söta, blommar tidigt och klarar frost bra. Ha en fin helg/Carita

Mia sa...

rosa nunneört, så söt. jag har bara gul och blå, den rosa får jag se efter tror jag. mycket på gång hos dig nu :)

Ranten sa...

Ganske vårlig hos deg også, selv uten hvitveisen?! Pulsatilla er kommet mye lengere hos deg enn hos meg :-)) God helg!