söndag 8 mars 2015

Årets första projekt


En fördel med tidig vår och en snöfri trädgård är att man kan börja med grovjobbet redan nu. Här har vi, eller rättare sagt maken, kommit igång med ett projekt som såvitt påbörjades förra året men som inte hanns med då.

En stor del av vår trädgård består av en ganska brant slänt där nästan inget växte när vi flyttade hit. Förmodligen är det alla träd utanför tomtgränsen som tar all näring och vatten här. Lösningen har varit att bygga våtbäddar och upphöjda rabatter. Vi gjorde flera stycken förra året och det har fungerat bra. Mycket arbete kvarstår, bland annat att fixa till gångar och kanter samt inte minst det projektet vi har kallat "Trekanten".

Trekanten är just en trekant ovanför partiet med våtbäddar. En jordhög har legat under presenning för att undvika ogräs så gott det går och i den stora säcken ligger det täckbark. Alla stora stenar har maken flyttat dit under vintern. Vi har ju gott om sten på tomten och med hjälp av pirra har han slitit hårt och flyttat hit stenarna som skall användas som rabattkant.
Idag fick stenarna rullas bort så grässvålen under kunde grävas bort och jorden grävas om.


Efter det var det på med markduk där stenarna skulle ligga och så flytta tillbaka dem igen.


Sedan på med markduk (för att hålla ogräset borta) och ovanpå det täckbark. Några planteringshål har förberetts och markerats med pinnar, men de syns knappt på bilden (bilden nedan).


Allt detta har maken uträttat under några svettiga förmiddagstimmar. Här skall det planteras huvudsakligen barrträd och buskar. Riktigt hur det skall se ut är inte bestämt ännu, men det finns en "arbetsteckning" och en idè.

Detta har länge varit den delen av trädgården som jag har blundat för och förträngt eftersom den har varit så trist och svårarbetad. Nu är det på god väg att bli favoritområdet och när vi bara får ordning på gångarna och planteringarna får några år på nacken tror jag att det kan bli riktigt bra.

6 kommentarer:

Vivi sa...

Hei
så utrolig flinke dere har vært. Dette var jo litt av en jobb, og jeg er sikker på at dette kommer til å bli flott. Gleder meg til å se når du får plantet.

Klem Vivi

Karin - Mina Rum sa...

Vad spännande! Du får visa när ni kommit ytterligare en bit. Inget litet jobb att baxa omkring på så stora stenar inte!

Kram, Karin

Anja sa...

Just nu beskrev du "min tes", dvs att de jobbigaste "fulhörnen" i trädgården kan bli en av de mer intressanta och fina eftersom de kräver så mycket både tankearbete och fysiskt dito samt en mycket god portion kreativitet.
Din plan med barrväxter låter trevlig. Har du tänkt dig minivarianter?

/Anja

Maribel sa...

Det ser spännande ut, kommer säkert att bli fint, är intresserad av dina torvblock i slänten, har ni fäst dem i marken, eller hålls de kvar ändå? Härligt med projekt i trädgården, längtar att få börja. Ha det gott!

Marit Sønstebø sa...

Du verden så tidlig dere får startet! Men så godt det må være å komme så tidlig i gang i hagen :)
Spennende bed, og det blir jo plass til mange planter der.

Klem!

Eirin og Lars sa...

Supert at dere tar bilder fra starten!!
Gleder oss til å følge med.:-))
Hos oss holder Lars med noe flislegging i kjelleren som må være ferdig før han kan begynne i hagen, og akkurat nå har influensaen slått ham ut. Han blir nok litt misunnelig når han ser disse bildene.
Nyt våren !!