onsdag 18 mars 2015

Vårfina prydnadsgräs


På sensommaren och hösten kan olika prydnadsgräs verkligen vara ett lyft för trädgården och bidra med både struktur och skönhet. På våren är de samma prydnadsgräsen inte alltid lika vackra....
Men det finns undantag. De städsegröna gräsen är fina året om, men syns allra bäst nu när allt annat i rabatterna inte har vuxit upp ännu.

Carex morrowii 'Ice Dance'. 'Ice Dance' sprider sig med utlöpare. Denna rabatten började med de två plantorna som står närmast, alla andra är utlöpare från dessa två.Carex comans 'Frosted Curls'


Dessa är fräscht gröna det första året, därefter får de den lite "vissna" färgen som visas på bilden.


Festuca glauca, tyvärr vet jag inte vilken sort det är men det är fint i alla fall :-)


Ett annat Festuca glauca utan namn


Om några veckor kommer denna rabatten fyllas med olika Iris men fram tills att de kommer upp är det gräsen som spelar huvudrollen (tillsammans med Yucca filamentosa)


10 kommentarer:

Laila sa...

Städsegröna gräs - det vill jag ha! Tack för att du visar dina! Skriver genast upp dem på inköpslistan.
Allt gott!
Laila

Marit Sønstebø sa...

Ja, den 'Ice Dance' er så fin. Jeg har også den, og har satt den et sted hvor den bare kan breie seg utover. Liker stripene på den, og de går jo an å holde i sjakk :)

Klem!

Inger sa...

Gillar gräs mer och mer, har bara några få. Vill ha ett i gult eller lime.
Kram

Tittis trädgård sa...

Ja Ice Dance är väldigt fin. Jag har ett annat Carex som också är jättesnyggt året om, det heter Everest, som jag verkligen kan rekomendera. Verkar tåligt och lättskött också. På två år har den blivit en enormt stor tuva. Ha det gott/ Titti

Eirin og Lars sa...

Vintergrønne planter er et pluss, og så lærte jeg noe idag og... "Ice Dance" må flyttes slik at den kan få bre seg. Yuccaen din kommer til å bli fantastisk etterhvert. Gled deg.:-))
(ellers la Lars inn et svar på vår blogg ang bilder, dersom du ikke har sett det.)
Eirin

Rost och rädisor sa...

Snygga gräs, särskilt Carex morrowii 'Ice Dance' och 'Frosted Curls'. Är på jakt efter lite mer vintergrönt.
Ha det så gott
Anette

Berit sa...

Det finns måånga fina gräs men som du säger en del är inte vackra på våren men på hösten:)
Min carex 'Ice dance' gick bort förra vintern då vi hade en vinter med måånga växter som dog.
Ha en underbar dag!!

Gunilla Teckenberg sa...

Men trots allt skräp så är gräsen odlingsvärda, de fyller många funktioner i trädgården. Snart har jag klippt ner alla de stora så man slipper plocka allt som flyger omkring.

Carex comans `Frosted curls´gillar inte att klippas ner fast den kan se död och trist ut på våren, man kan kamma den lite lätt för att få bort torra strån.

Kram!

Karin - Mina Rum sa...

Vad många fina gräs du har. Själv har jag inte ett enda städsegrönt. Ska snart gå över mina miscantusar. De ser verkligen skräpiga ut.

Kram, Karin

hagen vår sa...

Hei! Jeg får flere og flere typer gress i hagen. Skal prøve å så Festuca glauca. Har flere ettårige som skal sås og som er sådd. De er så innmari fine som kontrastplanter eller alene. Har en veldig fin som er vintergrønn. Den heter et eller annet med havre.... Smale blågrønne blad. Deilig med vår. Ha det godt! Anne