tisdag 24 mars 2015

Barrinspiration "de luxe"


Som jag har nämnt tidigare så har jag "snöat in mig" på träd och buskar och just nu ligger fokuset på barrväxter. Tankarna snurrar och funderingarna är många. Inspiration är det inte alltid så lätt att hitta just när det gäller barrväxter, men idag fick jag inspiration som heter duga lite som en skänk från ovan:-)

Så här var det; på förmiddagen var jag på läkarbesök med yngste sonen. Jag hade lite tid över innan det var dags att hämta äldsta sonen i förskolan och hade egentligen tänkt tvätta bilen. Kön till tvätten var lång och jag orkade inte sitta där och tog istället en oplanerad sväng med bilen i det fina vårvädret. Jag åkte till en av våra grannbyar - en plats som ligger bara några kilometer hemifrån men som jag inte har varit i så ofta ändå.

Jag hade ingen plan utan åkte bara och plötsligt fick jag syn på en alldeles fantastisk trädgård. Jag var tvungen att stanna bilen och gå ur för att titta lite närmre och tog några bilder från gatan med mobilen. Under tiden kom en av ägarna hem och jag passade på att tala om för henne att jag verkligen gillade deras trädgård. Hon blev glad och bjöd in till en trädgårdsvisning. Väl inne i trädgården tog jag inga bilder, men resten av trädgården går i samma stil som bilderna visar.Huset hade byggts 1959 och hade fortfarande samma ägare. Hon var nu mycket gammal och beroende av rullator så omvisningen fick jag av hennes dotter.


Här finns inga "rariteter" men man kan komma långt med Thujor, Cypresser, Idegranar, Granar, Tallar och vanliga Enar också. En del var uppstammade och/eller formklippta, andra hade kvar sin naturliga form.


I trädgården fanns även andra buskar och några rabatter, men barrväxterna hade huvudrollen.


Tänk vilken tur jag hade som fick njuta av en så härlig trädgård en helt vanlig tisdag i mars när jag bara var ute och "slog ihjäl lite tid" :-)

Vår trädgård kommer aldrig likna denna och det är heller inte målet. Men jag fick bekräftat för mig själv att spåret vi är inne på med att plantera flera barrväxter är helt rätt. Barrväxter är nämligen (tillsammans med Rhododendron och några andra buskar) oslagbara när det gäller att bidra till en trädgård som är vacker året om!

13 kommentarer:

Maribel sa...

Vilken tur du hade som råkade hamna där. En mycket vacker trädgård, blev speciellt förtjust i den uppstammade på bild nr 2. Ha det gott!

Gunilla Teckenberg sa...

Nu gör jag som Svarte Rudolf, böjer min nacke och ler men över skönheten som den trädgården utstrålar!

Smakfullt, genomtänkt och rogivande och då är det bara mars månad.

Tack Nora för inspirerande bilder!

Marit Sønstebø sa...

Så fine bilderfra en vakker hage! Likte godt det oppstammede treet jeg også :)

Klem, Marit

Eirin og Lars sa...

Så heldig du var som også fikk komme inn i hagen, og jeg skjønner godt at du ble inspirert ! Altså akkurat det du trengte idag :-))
Og bildene gir også meg flere ideer...
Ha en fin kveld.
Eirin

Beatrice Wiström sa...

Wow!! Vilka barrväxter. Jag har oxå kommit till en sån punkt, när jag verkligen börjar se barrträden som individer och inte bara gröna barr. Dom är verkligen fantastiska!!
Å vilken fin trädgård!

Tittis trädgård sa...

Fantastiskt vacker trädgård! Och så fin och proper i mars, hur många trädgårdar är det så här års. Min egen ser då ut som ett enda risburr just nu. Och så sade du att damen som äger den går omkring med rullator, vilken kämpe hon måste vara som klarar det./ Titti

Inger sa...

Vilka häftiga träd, bildar en fin stomme. Trädgården ser väldigt välskött ut. Kul att få inspiration när man minst anar det.
Kram

Laila sa...

Ja, det fina med barrväxter är ju åretruntgrönska. Nackdelen är att de kan bli förfärligt risiga. Alla våra enar (vilda) har drabbats av en svamp som långsamt men säkert tar kål på dem. Hemskt! Även tallarna mår dåligt.
Trädgården du hittade avr verkligen fin!
Allt gott!
Laila

Katarinas trädgård sa...

Vilken fin trädgård! Jag gillar verkligen det formklippta och uppstammade, och att det är blandat med "vildväxande".
Tack för hälsningen på min blogg!
/Katarina

Rost och rädisor sa...

Vilket guldkorn i vardagen att hitta vacker trädgård och få privat visning.
Ägaren som uppenbarligen hittat hjälp med skötseln av trädgården borde också vara nöjd. Ett problem när man blir äldre. Låta växa igen, sälja eller köpa tjänster.

Visst är det rofyllt med barr och vintergrönt, men själv behöver jag ibland lite POW också.

Ha det så gott i helgen
Anette

Charlotta sa...

Tema-trädgårdar är väldigt inspirerande. Barrväxter skulle jag aldrig "våga" (vilja?) ha som stomme i trädågrden, men det du visar är ju otroligt snyggt!.

Snäckskalsdalen. sa...

Det är roligt när man mer eller mindre av en slump träffar på en sån där trädgård som bara har "det"! Och kul att du fick titta runt! Jag tycker också att det ser ovanligt läckert ut och som du säger, man kommer långt med vanliga växter också, det är hoppingivande!
Glad Påsk
Agneta

Marta Ronyai sa...

Vintergrönt av olika slag, barrväxter, rhododendron, ljungväxter, bambu, ormbunkar uppmjukat med favoriter bland perenner och lövfällande träd ger en förhållandevis lättskött trädgård året runt. Jag är helt insnöad på ämne och det är kul att finna likasinnade!
I höstas hade jag förmånen att få besöka Britta Johanssons trädgård i Vargön, en av Sveriges vackraste trädgårdar, alla kategorier, men hon vill tyvärr inte figurera på nätet. Man får läsa hennes böcker och artiklar i Trädgårdsamatörernas tidning i stället.
Kram
Marta