söndag 26 juni 2016

Jag har blivit en bladvändare


I veckan har vår nya Rhododendron 'James Burchett' börjat blomma, och med den avslutas årets Rhododendronblomning.Säsongen inleddes med att 'Tibet' började blomma i slutet av april så i ungefär två månaders tid har vi alltså haft blommande Rhododendron i trädgården.

I och med att så gott som alla buskar har blommat färdigt är "det roliga" över för i år kanske många nu tänker. Så är det inte - det är nämligen efter blomningen som väldigt många Rhododendron bjuder på en andra show - minst lika spektakulär som blomningen!

Här är några av våra finaste Rhododendron just nu

Rh. yakushimanu 'Teddy Bear'


'Teddy Bear' i närbild - både bladen och stjälkarna är helt underbara!


När det gäller Rhododendron så får man inte glömma bort undersidan av bladen som även de kan vara otroligt vackra - återigen 'Teddy Bear'.


Rh. pachysantum, ny i vår trädgård i år.


Undersidan är något ljusare än ovansidan


Rh. pachysantum 'Silbervelours' - även den ny för i år.


Undersidan även här ljusare än ovansidan.


Till sist en Rh. bureavii cox-form.


De nya bladen är ljusa på undersidan, men titta bara hur läckra de gamla bladens undersida är!


Mitt intresse för Rhododendron är ganska nytt, det är inte så många år sedan jag fick upp ögonen för dessa skönheter (dvs. det var då jag insåg att det finns så otroligt mycket mer än bara de vanliga parkrhododendron som man ser "överallt"). Och ju mer jag läser om Rhododendron ju mer inser jag att det finns mycket att lära och upptäcka så därför gjorde jag slag i saken och gick med i Svenska Rhododendronsällskapet tidigare i år - är man en nyfiken och vetgirig nörd så är man:-)3 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Åhh, så mange fine du har kjøpt! Teddy Bear og de andre med lyse blader var helt nydelige! Moro med sånne nye diller :)

Klem, Marit

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Ja, nu är det verkligen vackert på buskarna. Jag har nyss lärt mig att indumentet också fyller en funktion, vita flygare som kan vara besvärliga på Rhododendron går inte på de buskar som har indumenterade blad, det är alltså ett skydd som växten skaffat sig.

R. pachysantum anses av många som en av de vackraste vildarter bland Rhododendron. Den är endemisk på ett berg i Taiwan och är hotad i naturen, som tur är för oss som beundrar dessa växter finns den i odling.

Kram!

Karin - Mina Rum sa...

Kul att kunna ha mer än blomningen att njuta av. Hos mig finns bara en enda rhododendron och den är sannerligen inte speciellt spektakulär. Men så är min sandiga jord inte direkt anpassad för rhododendron heller.

Kram, Karin