lördag 23 juli 2016

Blomsterprakt i Gamle Stavanger


På sommarens Norgeresa besökte vi Stavanger och då givetvis stadsdelen Gamle Stavanger som består av 173 trähus från 17- och 1800-talet.  Här växte min mormor upp och av den anledningen betyder platsen lite extra för mig. Mormor (som skulle ha fyllt 100 år i år) lever inte längre, men huset finns fortfarande kvar i släkten, nu är det min mammas kusin som bor där.

De allra flesta husen i Gamle Stavanger är små och vita och de ligger tätt. Alla har inte egna tomter och de som har turen att ha en tomt får nöja sig med några få kvadratmeter. Trots platsbristen odlas det på nästan alla möjliga (och omöjliga) platser och det är sommarblommor och rosor som dominerar. Mitt intresse för sommarblommor är i det närmaste obefintligt och intresset för rosor är inte heller så stort (även om det är bra mycket större än intresset för sommarblommor), men när jag går i gränderna i Gamle Stavanger tänker jag att om jag bodde här skulle jag nog också odla just sommarblommor och rosor, eftersom det passar perfekt in i miljön:-)5 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Så flotte bilder fra Stavanger! Ja, det er så vakkert med alle de hvitmalte husene og alle blomstene. Sånn er det langs hele kysten av Norge, og det er så sjarmerende.

Klem, Marit

Anja C. Hill sa...

Men kära nån så otroligt vackert! Sanslöst poetiskt, estetiskt, fantasifullt och helt förtrollande!
Att kunna uppleva tiden bakåt är mycket underskattad. Det är en fantastisk känsla att återuppleva barndomsminnen och dess miljöer.

Tusen tack för denna guidning!
/Anja

Inger sa...

Vilka fina miljöer. Skulle gärna besöka Stavanger.
Kram

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Forstår at jeg må ta en tur her neste gang jeg er i Stavanger, som bare ligger to timer fra Haugesund, hvor jeg bor. Flotte vilder.
Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

Anonym sa...

Så vacker stadsmiljö och samtidigt så oerhört frustrerande att bo där om det kliar i odlingsfingrarna! Jag hade ju blivit tokig av att inte ha mer yta att odla på... ;) Men det är vackert med rosor, det är det, tur att de finns där som uppmjukning av husytorna. Tack för att du visade!
Kram Kristina