torsdag 28 juli 2016

Clematis 'Etoile Violette'


I våras var både maken och jag övertygad om att vår Clematis 'Etoile Violette' hade dött. Medan våra andra Klematisar hade vuxit en bra bit visade 'Etoile Violette' inga tecken till liv överhuvudtaget. Men efter lite extra kärlek (= stödbevattning) vaknade den till sist och nu är den som vanligt vår allra finaste Klematis.


'Etoile Violette' tillhör Viticella-gruppen och beskärningsgrupp 3 vilket betyder att den ska beskäras ner till 20-30 cm över marken sent på hösten eller tidigt på våren. Den är härdig till zon 5 och blir 3-4 meter hög.


'Etoille Violette' blommar som synes rikligt och blommorna är som namnet antyder violetta. Blommorna är ca 5-10 cm stora och blomningen börjar i juli och håller på 2-3 månader.


Vår 'Etoile Violette' är planterad i vår ena rosenrabatt i  söderläge och klättrar på uthuset. Från början hade vi tänkt att den skulle få sällskap av klätterrosor, men nu har vi ändrat oss och kommer plantera flera Klematis här istället. Nya sorter är beställda, det kommer ett nytt inlägg så småningom när vi har fått de nya plantorna.

5 kommentarer:

Charlotta sa...

Så snygg! Klematis är bland de vackraste växter som finns för våra trädgårdar tycker jag.
Ha det gott!

Inger sa...

'Etoile Violette' är pålitlig även hos mig, och jättefin. Har ingen spaljé till min, växer vid en stolpe och jag har slarvat lite med att hjälpa den komma upp till riktigt höga höjder som den kan. Fler klematis låter kul. Vill gärna se.
Kram

Maribel sa...

Den är väldigt fin, och en vacker färg.
Ha det gott!

Karin - Mina Rum sa...

Vilken tur att hon lever. En sådan skönhet vill ni förstås inte vara utan. Jag har blivit "klematis-biten" på senare tid och kan absolut tänka mig fler.

Kram, Karin

Marit Sønstebø sa...

Utrolig flott! Så bra at den overlevde, og jeg tror at clematis noen ganger har godt av en skikkelig nedklipping/nedfrysning. Da kommer de så flott tilbake!

Klem, Marit