måndag 17 april 2017

Vem har sagt att det ska vara lätt?


Arbetet med området längst ned mot nordost i trädgården (som jag berättade om här) fortskrider och som vanligt är det maken som (bokstavligen) har dragit det tyngsta lasset. Nu har han kommit till den roligaste delen, nämligen att börja plantera och här är några bilder från idag.

Längst bort mot berget står Ginnalalönnen


Det har fått sällskap av StrandIrisar och en Plymspirea som förhoppningsvis ska bilda en ganska tät, grön plantering.


I nästa del av rabatten står ett Elefantgräs längst bort (planterat i en nergrävd stor plasttunna för att undvika spridning.) Därefter står en Körsbärsbenved och en Kopparlönn. I krukorna står Pioner som ska få stå längst ut mot kanterna.Till höger om Kopparlönnen ska Skruvpilen stå. (står i ktukan till höger om Kopparlönnen på denna bilden.) Här syns även en del av underlaget. Vi har fyllt på med kompostjord samt fjolårslöv och rens från rabatterna och ovanpå det ett tjockt lager med ny jord.


I rabattens avslutningsdel ska vi ställa Hängsälgen som ska få flytta från en annan del av trädgården samt även ett Judasträd vi planerar att köpa. Några prydnadsgräs och Klematisar kommer vi också att placera i hela rabatten.


Så till den jobbiga delen av projektet; att få på plats jorden.

Ett lass med ny fin jord levererades för ett par veckor sedan och ligger vid tomtgränsen högst upp.
Här fyller maken skottkärran....


....och går sedan in genom grinden och genom ytterligare en grind....


....sedan ner för den branta backen....


....förbi gäststugan.... (där gräset bär tydliga spår av många vändor med skottkärra)....


....sedan bär det nerför ytterligare en bit på krokiga grusgångar....


....innan det äntligen blir en plan sträcka (åtminstone om man väljer den högra stigen....
 

....äntligen framme vid målet och dags att tippa av lasset....


....för att sedan gå upp samma väg som man kom och hämta nästa lass som ligger ungefär i takhöjd med gäststugan som syns längst bort i bild


Som sagt; vem har sagt att det ska vara lätt att ha en trädgård? :-)

14 kommentarer:

Marit sa...

Nei, det lyder kjent ;) Sånn er det å ha hage, og det er mange tunge lass. Men det er frivillig, og så får en jo mye frisk luft og trim :)
Det blir jo veldig fint hos dere!

Klem, Marit

Gunilla Teckenberg sa...

Ibland kan man undra varför vi håller på, ingen annan än trädgårdsmänniskor förstår detta slit och släpande men belöningen kommer till slut - det blir jättesnyggt med det nya planket som bakgrund.

Kram!

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei på dere.
Både dere og vi har jo erfart at det absolutt ikke er lett, og at det tar flere år. Men vi registrerer daglig at vi lever i en tid der alt skal være enkelt og lettvint. TV, reklame og tidsskrift forteller oss hvordan vi kan "bli ny" på en dag, få boligen ekstremoppusset på en dag eller to, og at et forbrukslån kan sørge for at vi kan få alt vi ønsker oss, nå - med en gang, og "betale når det passer". Det er mange hageprogram på TV. De fleste av dem er ganske overfladiske, men får likevel alle hageeierene til å rope "Oh, my god" når de får lov til å åpne øynene. Programmene gir inntrykk av at drømmehagen kan lages i løpet av et litt langt øyeblikk. Noen drømmer kanskje om å lage hage den dagen slikt kan kjøpes flatpakket på Ikea, og monteres hjemme på mellom ti og tyve minutter, avhengig av om en har kjøpt rekkehus-, villa eller gjør-naboen-misunnelig-varianten. For en gal verden som forsøker å lykke til å bli like lett tilgjengelig som fastfood og milkshake på Mc Donalds. Så, hvem har sagt alt alt skal være så lett? Jo, alle som forsøker å selge oss lykke på 1,2,3... Men jeg er enig med deg: Lett skal det ikke være. Hverken hagen, livet eller kjærligheten. Det vi i det lange løp setter mest pris på, er det vi har slitt og kjempet hardest for! Hilsen Lars/Sponvika

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Jättesnyggt staket, men som sagt det frestar på att få det fint och komplett. Det gäller att skynda långsamt.
ha en bra vecka
Luna

Unknown sa...

Jag blir genast avundsjuk på dig för din man, när jag ser detta. Min har visserligen byggt staket, han också, men det var typ 2007 och pargolan, som skulle bli hans nästa projekt väntar jag fortfarande på. Vi delar tyvärr inte trädgårdspassionen.
Skruvpil skulle jag också vilja ha, den är så snygg. Judasträd är nog en risky bisness, min vegeterar bara, från flerstammigt har det nu endast en stam kvar, de andra frysit bort. Även om man lyckas klara den slår den ut väldigt sent på säsongen, så glädjen blir kort. Här i Gbg grönskar den inte förrän i början av juni, varje år tror jag att den är död. Köp stort exemplar om ni ändå vill testa, eller krukodla de första åren med övervintring inomhus.
Men som sagt, mycket snyggt staket och fint samspel med topografin. Ni har samma sits som jag, en tomt som styr med hela handen.
Kram
Marta

Hélena sa...

Men jisses vilket jobb! Ska inte klaga någonsin mer på min lilla runda :) Fint ni har fått det!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Maribel sa...

Ser så snyggt ut, vilket otroligt jobb ni gjort. Tänk vad härligt när man delar intresse och kan hjälpas åt.
Ha det bra /Marika

hagen vår sa...

Hei!
Dette er det spennende å se. Jeg liker at ting tar tid. Ser kjempefint ut.
Ha det godt! Anne

Inger sa...

Bra motion säger jag. Hur stor tror du att Ginnalalönnen blir hos er? Räknar du den som träd eller buske? Tycker den är så fin.
Kram

Rost och rädisor sa...

Ni behöver väl inte lägga så mycket pengar på gymkort eller? Otroligt mycket arbete i varje hörn, men så blir det en spännande trädgård också. Kul att följa.
Ha det så fint
/Anette

Anjas Hill sa...

Hejsan!
Gillar din rubrik. Den är helt rätt!
Ni håller på att skapa något väldigt vackert och en dag kan ni kanske unna er att sitta ned och bara beundra ert verk och utbrista: -Vi har fått slita och det har varit stundtals riktigt motigt, men vem har sagt att det ska vara lätt?

LYCKA TILL! Ha det gott! /Anja

Carita och Bertel sa...

Det ser ut att bli en spännande trädgård efter allt ert slit. Men visst är det kul att bygga upp saker, att planera är nästan det mest spännande och man vill gärna se hur det blir. Ni har mycket att se fram emot. Ha en fin helg. Carita

Turid sa...

Man trenger ikke gå på treningsstudio når man har hage :) Blir kjempefint hos dere.

Anonym sa...

Ja, er trädgård är då sannerligen inte lätt! Andra skulle kanske beklaga, men jag vet ju att ni ville ha denna spännande kuperade tomt och då är ju de långa skottkärrerundorna det onda som kommer med det goda.
Vi har ju en platt tomt, men kört många lass med jord, grus och sten har vi gjort. Vi mutade barnen att hjälpa till. Vi hade två skottkärror. De fyllde en (med hjälp av barnspadar) medan vi körde iväg den andra ich tippade av. För varje full skottkärra la barnen en sten i en skål och varje sten resulterade i en guldtia. Alla parter var nöjda och barnen tjänade den sommaren vi grävde som mest en bra bit över 500 kronor. Numera får mutorna vara större. ;)
Lycka till nu med omvandlingen!
Kram Kristina