fredag 26 maj 2017

Dille på Lönnar


När både maken och jag gillar samma växter brukar det kunna bli många exemplar i trädgården, det är knappast så att vi hejdar varandra i inköpen. Lönnar är ett av våra gemensamma intressen och här är de vi har just nu......flera står på önskelistan och kommer garanterat inhandlas!

Acer palmatum 'Dissectum Viridis'


Ett snyggt litet träd som vi har två exemplar av.


Acer palmatum 'Dissectum Garnet'. Denna har sin höjdpunkt på hösten då den blir alldeles knallröd. Detta är den första Lönnen vi köpte för ungefär 6 (?) år sedan, nu ungefär 1,5 meter hög.


Acer palmatum 'Orange Dream'. Även denna är som finast på hösten då den blir vackert orange/gul.


Acer palmatum 'Mikawa Yatsuba'. En liten Lönn planterad i kruka och som har överlevt i två vintrar nergrävd i trädgårdskomposten. En favorit!


Acer palmatum 'Pung Kil', en av årets nykomlingar inköpt på Linudden för bara några veckor sedan.


Läckert finflikiga blad


Acer palmatum 'Tsuma Beni', även den ny för i år och inköpt på Linudden.


Snygga rödkantade blad.


Acer palmatum 'Fireglow'Acer griseum, kopparlönn. Vårt exemplar är bara tre år och behöver några år till på nacken innan den vackra stammen kommer till sin rätt.


Löven är ännu inte fullt utslagna


Samma sak med Ginnalalönnen, Acer tataricum ssp. ginnala FK Uppsala som mer liknar en björk just nu.


En liten stackare som jag misstänker har varit felmärkt. Namnet vi har är Acer palmatum 'Butterfly', men jag är tveksam till att det är rätt.


Den har som synes haft en tuff vinter, men kämpar på.


Acer negundo 'Flamingo' är trög i starten varje år, så småningom får den stora löv i den lite märkliga färgkombinationen vit-grön-rosa. Vårt exemplar är drygt två meter högt och ska förhoppningsvis bli minst det dubbla på sikt.


Acer palmatum 'Going Red'


Acer palmatum 'Atropurpureum'Och till sist en Acer palmatum 'Green Glory'


Vi har bra erfarenheter med Lönnar (både Japanska och andra) även fast de enligt alla "goda råd" egentligen inte borde trivas här eftersom trädgårdens läge är ganska blåsigt. Det händer att de fryser tillbaka lite i topparna, men det är sällan det blir några större skador. Så här långt har vi bara förlorat en Lönn och det hade inte med vädret eller vinden att göra. Vår fina Acer palmatum 'Katsura' med gula blad och knallröd stam föll nämligen offer för ett fejande rådjur förra sommaren och det var mer än det klarade av tyvärr.

11 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Åhhhh, sier jeg bare! Ja, vi har mange planter til felles, og jeg har samme dille som dere. Lønner er så vakre. Min 'Garnet' legger seg bare utover. Den vokser ikke i høyden,men har blitt ganske bred.
Jeg må ha flere lønner :)

Klem, Marit

Trädgård i Torslanda sa...

Så fina, och och ni har ju några hundra eller tusen olika lönnar kvar att önska er. Det är ju bra! Är särskilt svag för de ljust gröna/gulgröna.
//Helene

Anja C. Hill sa...

Hehhee! Jo, jag säger då det....Har ni park, eller ;-)?

Jag är själv en trädgfreak i allmänhet och har under stundom glömt att det är bara 800, inte 8000 kvadratmeter jag har ...,-)

Javisst är lönnar underbara!

Ha det supermysigt!

Fruens Flora sa...Hei. Jeg synes også lønner er nydlige. Men skulle gjerne hatt mer plass. Hadde en som jeg hadde hatt i 3 år, men i vinter gikk den. Ønsker deg en fin dag.
Hilsen Hanne-Lise.

Inger sa...

Lönnarna är verkligen dekorativa. Kul att ni gillar lika.
Kram

Marta Ronyai sa...

En härlig samling. Det passar fint med lönnar på er bergiga tomt. Jag har också dille på lönnar och känner igen de flesta namnsorterna. Butterfly är nog fel, som du misstänker, men det är lika bra, för er är häftigare. Påminner om aconitifolium, blir den röd på hösten?
Själv har jag förlorat fler än en, men generellt är de mycket tåligare än sitt rykte. Det sägs att de japanska inte blir gamla, den som lever få se. Vackra som de är blir de ompysslade och kanske får ett långt liv i alla fall.
Kram
Marta


Anonym sa...

Snygga lönnar och precis som ni gillar jag dem. Har för bara några dagar sedan dreglat över en trädgård på Chelsea med en massa lönnar, heeelt underbar. Måste ha fler lönnar. :) Ska googla dem du visar. Tipsa gärna om det är någon särskild du rekommenderar.
Kram Kristina

Daniel Lindholm sa...

Vilken härlig samling!

Jag kommer att göra ett tredje försök på Acer Palmatum `Osakazuki´ som jag tyvärr förlorat två gånger. Ursnygg, men gillar inte torra somrar alls vilket vi fått uppleva nu under några år här i stockholmstrakten.

Fortsatt härliga dagar i trädgården önskas.

Ranten sa...

Så mange lekre lønnetrær du har! Her på tomten har vi fått sykdom på asketrærne som vokser vilt, det er leit men vi ser at en av de som tar over er lønn. Ikke av det eksotiske slaget men dog ganske flott :-)) Ønsker deg en fortsatt fin vår i hagen!

Eirin - Lars Bjerke sa...

Kjekt å ha samme "dilla":-)
Her kommer det også inn endel lønn. Denne våren flyttet vi kobberlønnen vår, og håper den trives bedre på en ny plass, med litt fuktigere forhold.
Ha en riktig fin uke.
Lars og Eirin

Merja sa...

En fantastisk samling ni har där!! Gillar dom också. Ska försöka få in sambon på det spåret också...;))
Ha det gott!