lördag 21 april 2018

Det går framåt


Vårstädningen i rabatterna är min uppgift. Det är för övrigt en uppgift jag inte vill ha hjälp med. Orsaken? På våren är det så lätt att råka rensa bort något man faktiskt vill behålla om man inte känner till vad som finns i rabatterna, lika lätt är det att råka trampa sönder små spiror som är på väg upp och knappt syns.

Det tar tid att städa hela trädgården och det är många hinkar med nerklippta perenner, fjolårslöv och ett och annat ogräs som ska bäras i väg till komposten. Men det är ett kärt nöje, det är få saker som är lika roligt som att just vårstäda trädgården.

Förra helgen rensade jag i torvbäddarna. Tjälen låg fortfarande och på sina ställen var det lika hårt i rabatten som vore det ett parkettgolv. Jag plockade bort nästan allt, men några fjolårslöv och perennrester låter jag alltid ligga kvar. Maskarna och alla andra som bor i jorden ska ju ha något att leva av de också. Till sist fyllde jag på med ny Rhododendronjord och då ser det rätt fint ut även om alla Primulor, Ormbunkar och Hostor som växer här inte syns än,
Kombinationen tjäle i marken och varm vårsol är ingen bra kombination, risken är att allt vintergrönt som växer här tar skada. Denna lille Rhododendron tex ser ju allt annat än pigg ut. Det är bara att hålla tummarna för att det ska gå bra med alla Rhododendron som växer här. Så här långt har jag aldrig förlorat någon Rhododendron i just detta partiet - hoppas den turen håller i sig även i år!


Desto piggare ser denna lilla plantan ut och det glädjer mig lite extra. Denna har jag nämligen fått av Anja som har bloggen Anjas Hill (rekommenderas). Det är en Dvärgalpklocka, Soldanella pulsilla var. carpatica. Jag fick denna våren 2014 så den fyller alltså fyra år i vår trädgård nu och verkar trivas finfint i det halvskuggiga läget i sur jord.7 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Ja, det er jo bare hyggelig å rydde på våren, for da blir det jo så fint etterpå!
Her er det uvanlig store skader på trær og busker. Jeg kan ikke huske at det har vært så ille før. Får håpe at din rhododendron overlever.
Ønsker deg en fin søndag, Nora!

Klem, Marit

Ranten sa...

Hei Nora! Jeg holder også på med å rense bedene og fylle på med kompost og gjødsel. Veldig kjekt arbeid for det blir så fint når det er ferdig :-)) Her er telen ute av bakken og jeg regner med at faren for nattefrost er over for denne gangen. Det er en vidunderlig tid i hagen! Ønsker deg fine vårdager!

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Hej igen! Jag trodde du hade försvunnit från Blogglandia. Så glad när jag hittade dig igen på TrädgårdsFägring! Visst är det mycket städning nu, men samtidigt kan man njuta i fulla drag av lökväxter, fåglar som är så upptagna av sitt att de inte bryr sig om man kommer nära, fjärilar och hulmedrottningar. Härlig tid!

Karsten F sa...

Hei Nora

Mon ikke den kommende uges regn tager den sidste frost i jorden?
Det håber vi.
Spændende med dit tørv-opbyggede haveanlæg!

Ha en dejlig søndag

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Jag gör som du i planteringarna, städar men låter en del ligga kvar och fyller på med ny jord. Simsalabim! så har man snabbt en fräsch och välstädad rabatt. Det är väl därför arbetet känns så roligt, omedelbar behovstillfredsställelse kallar jag det.

Våren är alltid en prövning för oss som gillar det städsegröna, här är det mycket skador i år -tyvärr.

Kram!

Anne-Kristin Sander Naurstad sa...

Hei Nora. Jeg er enig i at det er et kjekt arbeid, det gjør så stor forskjell. Jeg tror frosten har tatt min nyeste rododendron, men jeg krysser fingrene for at det skal komme noen nye blader. I dag blir det fjelltur først, og hage senere. Ha en fin søndag. Hilsen Anne-Kristin

Anonym sa...

Ler igenkännande när du skriver att det där med städningen av trädgården vill du göra själv. Vilka fina torvbäddar du har. Och som du säger, det har varit en hård vår för rhododendron. Jag har haft (har fortfarande) min täckta under säckväv. Det verkar ha fungerat så här långt, hoppas det håller i sig. De som inte var täckta har börjat torka i både blad och knoppar. Men än är inte fatan över känner jag så täckningen får ligga kvar ett tag till. Men dina ser fina ut på bilderna så det kommer nog att gå bra med dom. Den du inte tycker ser så pigg ut kommer säkert att hämta upp sig.

Önskar dig en skön söndag!
/Anita