söndag 22 april 2018

Man tager vad man haver....


....och denna gången var det en liten tom yta mellan en slänt och stenarna i gången, samt några Flocknävor som har stått i krukor sedan vi tog bort rabatten de växte i förra året (finns att läsa om här)

Jord blandad med trädgårdskompost fylldes på, flocknävorna planterades och plötsligt har vi ett ofärdigt område mindre i trädgården.


Flocknävan, Geranium macrorrhizum, är en anspråkslös perenn som trivs i de flesta lägen. Som synes på bilderna grönskar den tidigt på våren vilket jag verkligen gillar. Den bildar snabbt täta bestånd och används därför ofta som marktäckare.


Jag har ett ganska ambivalent förhållande till marktäckare och jag tycker ibland att de får ett lite överdrivet positivt rykte i tidningar och böcker. Visst kan det vara praktiskt med marktäckare, men väljer man fel sorts marktäckare eller planterar dem på fel ställe kan man snabbt få problem. De har nämligen en tendens att breda ut sig och ta över totalt om man inte håller efter dem.


Med tiden har jag blivit bättre på att använda marktäckare på det jag anser vara rätt ställe för dem. Som i denna lilla glipan mellan trädgårdsgången och den steniga slänten. Här kan de inte tränga bort annat och de kan heller inte breda ut sig utanför sina gränser. Och blir de för stora och yviga är det bara att rensa bort lite eller klippa tillbaka dem. Flocknävan verkar tåla nästan hur hård behandling som helst utan att ta skada av det.


Som synes på bilden ovan finns det liknande utrymmen längre bort som också behöver fyllas. Här tänkte vi plantera Lavendel i en matta av Backtimjan. Mer om det i ett senare inlägg.

8 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Ja, markdekkere er viktig i hagen. Det er bedre en ugress.
Så flotte gangveier dere har, og veldig mye fin stein :)
Ha en fin ny uke, Nora!
Klem, Marit

Ranten sa...

Hei Nora! Hagen din ser helt fantastisk ut! Jeg håper virkelig at jeg kommer forbi deg en gang og får sett den! Jeg er ellers veldig skeptisk alt som omtales som bunndekkende ;-)) Av samme årsak som du skiver om. Jeg har som de fleste med hage opplevd at noen planter kan invadere hele bed i løpet av en sesong eller to.. Geranium er jo ellers en trivelig plante :-)) Ønsker deg en fin ny uke!

Daniel Lindholm sa...

Men ååååh, så snyggt och vilka gångar och stenpartier!

Carita och Bertel sa...

Oj oj, jag ser att ni jobbar på och det blir så fint. Det passas bra med marktäckare där du planterat dom, man kan ju bara klippa bort det som väler över på stengången. Ha en vacker vårvecka. Carita

Anja C. Hill sa...

Hejsan Nora!
Så fantastiskt fint ni gör! Vilka fina trädgårdsgator och vackra stenkanter för att harmoniera berget. Har ni gjort gångarna med gatsten själva eller anlitat proffs?
Flocknäva kommer att klä platserna väl och blir snyggt.
När det gäller marktäckare har jag aldrig haft några problem med dem - åt det invasiva hållet. Men, då tittar jag alltid på rotsystemet. Inga pålrötter eller "kvickrotsrötter" - typ.
Lycka till med allt! Det är och kommer att bli kanon!
Ha det supergott!
/Anja

Eirin - Lars Bjerke sa...

Dere står virkelig på Nora!!
Vi har ikke hatt nettilgang siden fredag ettermiddag, så kommentar på begge innlegg. Litt morsomt det du skrev om den første lukingen på våren, jeg vil også helst gjøre det selv, lett å tro at en liten spire er ugress:-)
Ellers er geranium en grei bunndekker, den fyller godt og tåler kraftig beskjæring. Har akkurat gått hardt til verks mot den i et bed.
Nyt vårdagene/Eirin

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Tänker att det finns marktäckare och marktäckare... Många gånger rekommenderas sorter som är lite för låga tycker jag. Numera planterar jag marktäckare som blir minst 20 cm höga gärna mer. För låga ger bara en massa fröogräs som är urjobbigt att få bort. Nävor är underbart söta - hoppas du blir nöjd :)

Ha det gott! Carina

Veronica sa...

Jag gillar flocknävorna. mest som en grön marktäckare och framförallt på hösten med de fina höstfärgerna de får. Faktiskt så tycker jag att blommorna är mindre vackra och jag tröttnar snabbt på dem så ofta så klipper jag av dem :o

Bra ställe du valt att sätta dem på för de har en tendens att ta över om det inte finns "spärrar"

Kram