torsdag 10 maj 2018

Älskade Vitsippor


Vitsippor, Anemone nemorosa' finns i en uppsjö av varianter. Jag har inte så många men planerar att skaffa flera. Här är några av de som finns i vår trädgård.

Anemone nemorosa 'Lena'. Ny för året hos oss. Makalöst vacker om du frågar mig :-)Anemone nemorosa 'Green Fingers'


Anemone nemorosa 'Leeds Variety'. Ser ut som vanliga Vitsippor, men är minst dubbelt så stora.Svavelsippa, Anemone x lipsiensis. Svagt gul och den sista sippan som börjar blomma här hos oss.


Och så plötsligt......mitt bland Svavelsipporna har den här dykt upp. Inget jag har köpt så antagligen är det något jag har fått med "på köpet"? 10 centimeter högre än Svavelsipporna och med större blad och blomma samt en svagt lila färg står den där. Vacker som bara det så den får vara kvar, men undrar vad det är? Om någon har ett tips så tas det gärna emot.


Alla våra Vitsippor står i det jag brukar kalla Julrosrabatten. En rabatt i en backe längs med grusgången och under det stora gamla körsbärsträdet. 


Här växer det förutom Vitsippor och Julrosor även Pioner, Doftvioler, Löjntnantshjärtor, Blåsippor, Stjärnflocka och några Aklejor.


Rabatten ligger ungefär mitt i trädgården och under Körsbärsträdet ligger dessa två stenar som fungerar finfint som en sittplats. Vi har burit och placerat otroligt många stenar i den här trädgården, men dessa två har någon annan lagt där - på dessa har jag suttit och filosoferat många gånger under de åtta åren vi har bott här.


11 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Hei Nora!

Så mange fine hvitveis du har! Det finnes så mange forskjellige av de. Den blå heter antagelig 'Robinsoniana'

Klem, Marit

Karsten F sa...

Hei Nora

Sikken dejlig siddeplads:)

Anemoner er fantastiske - selve symbolet på våren!

Ha en dejlig aften

hagen vår sa...

Hei Nora!
Kjenner nesten at jeg misunner deg alle de forskjellige hvitveisene. Har prøvd med noen andre enn de vanlige, men de kommer ikke tilbake etter en vinter.
God natt! Anne

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Vitsipporna som tar över när blåsipporna har gjort sitt är så underbara, det finns massor av sorter att välja på.

Jag tror som Marit att det är en `Robinsoniana´som råkat följa med i någon kruka.

Kram!

Maribel sa...

Hej Nora!
Så fina vitsippor, och variationerna är många. Köpte en stor förra året, som jag glömt bort. Den är större än de vanliga, men något namn har jag inte. Kanske är det Leeds Variety. Svavelsipporna blommar hos mig också nu, de har fröat av sig, och brer ut sig. Skall försöka flytta en tuva till lunden.
Ha en trevlig helg /Marika

Eirin - Lars Bjerke sa...

Hei Nora.
Skrev en kommentar i går kveld,men et kraftig tordenskrall, og nettet ble borte. Det gjaldt hele Sponvika..
Men hvitveis/anemoner er vakre. Har fått en svakt lilla/blå ev en venninne, med navnet halvveis. Anemone nemorosa "Green Fingers", falt jeg helt for, så den er notert.
Ellers skjønner jeg godt at de to steinene fungerer godt for å tenke, og filosofere litt. Luking, rensing av planter og så sette seg ned på en stein, fungerer sånn for meg:-)
Trilliumene vi har, sturet litt de første årene. Trengte vel litt tid på å etablere seg, de som står i samme bed som julerosene trives best. En jeg fikk samme året som den fylte hvite, har doblet sg fra ifjor, og har 4 blomster. Den står under en hassel, sammen med peoner. Tror det er litt tørt der.
Ha en riktig fin helg/Lars og Eirin

Inger sa...

Jag har bara en fylld vitsippa som jag tycker mycket om. Svavelsippan är jättesöt. Vackert med mossa på stenarna.
Kram

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Så kul med alla dessa vitsippor! Jag vill också ha många fler. Just nu har jag ett litet bryderi över 'Lena' som är mycket lik 'Olofstorp'. Kanske du eller nån vet skillnaden?
Ha det gott
/Anette

Anja C. Hill sa...

Hejsan Nora!
Visst är vitsippor med alla olika sorter fina. Anette ovan undrar vad det är för skillnad på din 'Lena' och 'Olofstorp'. Den sistnämndas yttersta blomblad är helgröna och mycket längre än den vitare delen. Jag är ingen "expert" som bekant, men detta syns med blotta ögat. Om det finns mer subtila skillnader vet jag inte.
Och Nora, jag som trodde att du saknade vår- och försommarblomning ;-)
Ha det gott
/Anja

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Nydelige. Spesielt de grønnlige. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

Nora sa...

Tack Anja, för att du förklarade skillnaden mellan 'Lena' och 'Olofstorp! Tack också för att du påpekade att jag trots allt har lite försommarblomning.....ibland känns det inte så, men det är nog mest gnäll från min sida :-)
Kram Nora