tisdag 1 maj 2018

Inte bara Rhododendron och barrväxter


Om man vill ha en vintergrön trädgård är Rhododendron och barrväxter självklara växtval. Men det finns andra alternativ också. Ett av dem er Pieris, roslingar. Vackra buskar med fin form, snygga blad och vacker blomning.

Detta är en Pieris japonica 'Purity. Som synes har den klarat vintern galant. Den sägs vara härdig i zon 1-2, men här hos oss i zon 3 går den också fint.


På sikt kan denna bli ungefär 1,5 meter hög. Den blommar nu på våren och senare på året får den röda nya skott som är riktigt vackra de med.


Vi har ytterligare två Pieris i samma plantering som är i sur jord och halvskuggigt läge.


Man ser inte Pieris så ofta. Synd tycker jag för de är riktigt fina. De verkar dessutom inte falla rådjuren i smaken, åtminstone har de fått stå i fred här hos oss.


5 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Ja, rhododendron må en jo bare ha i en hage. De er så verdifulle hele året. Pieris er ikke mye å se her dessverre. De er veldig fine.
Jeg svarte deg på bloggen min angående rhododendron.
Ha en fin uke, Nora!
Klem, Marit

Karsten F sa...

Hei Nora

Pieris er ny for mig, Den har en noget anderledes og finurlig blomst!
Stiller den de samme krav som Rhododendron?

Ha en dejlig aften

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Jag har några sorter av Pieris japonica och jag har alltid gillat dessa buskar. Här har de också klarat sig bra, de går att klippa i ganska brutalt om de blir för stora.

Kram!

Eirin - Lars Bjerke sa...

Pieris er en flott vintergrønn plante. Har prøvd den noen steder i hagen, og det er kun et sted den trives. Står i full blomst nå.
Nyt våren/Eirin

Maribel sa...

Hej Nora!
Så många olika varianter det finns av den. Var tvungen att googla, riktigt vackra blommor.
Ha det fint /Marika