söndag 16 september 2012

Förberett för Dahlior


Jag gillar Dahlior, men har inte haft några i denna trädgården så här långt. Anledningen är att vi knappt har haft några rabatter här tidigare så jag har inte haft plats. Och även om jag gillar Dahlior jättemycket så gillar jag perenner ännu mer, alltså har jag prioriterat perenner så här långt. Nu börjar det äntligen bli plats över och jag tror jag har hittat 2013 års Dahliarabatt:-)

På höger sida om grusgången (när man kommer från övre delen av tomten) har vi en rabatt som så långt har varit lite av ett "bortprioriterat men ordnat kaos". Där växer det Iris och Praktbetonikor som har funnits här sedan före vår tid i trädgården, samt en massa aklejor och fingerborgsblommor som har självsått sig.


Vackert var det inte, men inte heller så illa så att det har prioriterats på "att-göra-listan". Här om dagen kom jag äntligen på vad jag skall göra åt detta; det är givetvis här jag skall ha Dahlior nästa år.

Några av Irisarna fick flytta, sen började projekt "noggrann ogräsrensning". Nu är en del av rabatten på ca 3x2 meter rensat och klart. Resten får vara som den är, det blir alltså inte bara Dahlior här.Rabatten är långt ifrån klar. Här är det tung lerjord så det behövs "jordförbättring deluxe". Tanken var först att täcka med markduk över vintern för att försöka undvika mera ogräs, men igår ändrade jag mig. Istället för markduk täckte jag med flis från några syrener och en rönn som vi var tvungna att ta bort tidigare i sommar. Så här ser det ut nu.Kanske inte jättesnyggt detta heller, men bra mycket snyggare än markduk iallafall. Till våren vänder vi ner detta i leran och fyller på hushållskompost, trädgårdskompost samt kogödsel på påse och köpt plantjord.

Nu har jag vintern på mig att fundera på vilka Dahlior jag skall köpa. Just nu lutar det åt vita, men det är långt ifrån "spikat".

Vart köper ni Dahlior? Tidigare har jag handlat på vårens trädgårdsmässor, men jag skulle gärna beställa på nätet om det finns någon bra återförsäljare. Tips tas tacksamt emot:-)

10 kommentarer:

Hélena sa...

Det kommer att bli hur snyggt som helst! Jag har köpt mina hos Flora Linnea :-) som jag gillar mycket. Bra pris, snabb leverans och bra varor.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marit sa...

Det bedet blir nok veldig fint til neste sommer! Det er lurt å bruke barke eller flis som jordforbedring. Jeg har veldig mye leire her jeg også, så det har jeg brukt med godt resultat. Dahliabedet gleder jeg meg til å se neste sommer! Ha en fin mandag. Klem

Turid sa...

Deilig med store planer. Mine dahliaer er kjøpt på vanlige hagesenter, til og med på Europris, der kom den aller vakreste fra, som var hvit og het My Love.
Ha en råfin mandag.

Ruben sa...

Den platsen verkar idealisk för en skog av 'Café au lait'. Farligt, att åka till Hélena. ;-) Man blir så inspirerad!

Ha det gott!
/Ruben

PS Kul med ditt inslag på norska!

Furulunden sa...

Det er jo en super blanding i leiren det du gjør nå. Flisen kan ta litt nitrogen i starten, men så lenge du blander med annet godis så går nok det bra. Skal selv klippe ned masser av busker i høst og det blir mye fin flis det:)) Ha en finfin uke:)

Anne (Moseplassen) sa...

Synes det ble riktig fint med flisen jeg, lykke til med dahlia-bedet!
Jeg kjøper mine litt her og der, sånn når jeg kommer over noen jeg liker. Hagesenterene har jo alltid endel.


Og gratulerer med finaleplassen i konkurransen!

Ranten sa...

Gratulerer med finaleplassen! Nå blir det spennende videre :) Lykke til!

MarJE sa...

Hei,
Synest bedet ditt har vorte fint allerede....og ekstra flott blir det til neste år med Dahlia.
Eg kjøper mine på heilt vanlige hagesenter eller i butikk. Dei har mange flotte. Har kjøpt dei vakraste på Europris butikken....billige er dei der også :)
Ha ein fin god dag.

Ruben sa...

Stort grattis till vinsten! Tydligen fler än jag som tycker din höstanemon är oemotståndlig!

Ha det gott!
/Ruben

Anne (Moseplassen) sa...

Hei Nora :)
Du vant løk! Kan du ta kontakt med meg og gi meg din postadresse så snart som mulig?
(anne @ moseplassen.com)