söndag 31 augusti 2014

Ännu flera växter


Förra söndagen var jag på en dagsresa med Nacka Värmdö Trädgårdssällskap i Sörmland. Vi besökte tre privata trädgårdar och avslutade resan med ett besök på Odlarglädjens Plantskola. Jag var med och arrangerade resan och det var mitt förslag att vi skulle besöka just Odlarglädjen. Jag har aldrig varit där tidigare, men har läst om dem på nätet och inte minst använder jag deras hemsida som uppslagsverk när jag funderar på att köpa nya växter. När vi kom fram till plantskolan måste jag erkänna att jag blev rätt orolig. Den ligger bredvid vägen i ett industriområde och består av en röd lokal (modell lager eller stort garage) med en asfalterad yta framför. Här var det noll inspiration att få - det hela såg ärligt talat riktigt illa ut. Men när vi började botanisera bland växterna vändes besvikelsen till glädje ganska snabbt. Här fanns det mycket fint och till trevliga priser dessutom. Att de dessutom bjöd på fika och gav oss lite extra rabatt gjorde inte saken sämre. Så summa summarum kan jag trots bristen på inspiration och trevliga omgivningar varmt rekommendera Odlarglädjen (och till deras "försvar" skall sägas att de har flyttat till nya lokaler i år, det blir nog säkert finare med tiden).

Handlade gjorde vi förstås - bussen var fullproppad när vi åkte hemåt. För min del blev det följande

Abies koreana 'Prostrate Beauty' (har inget svenskt namn, men det är en liten koreagran)
Athyrium filix-femina 'Frizellae' (en form av Majbräken)
Azorella trifurcata 'Nana' (Dvärggulldyna)
Dracocephalum argunense (Drakblomma)
Hylomecon japonica (Skogsvallmo)
Iris pumila 'Baria'
Iris pumila 'Little Sapphire'
Iris pumila 'Petite Polka'
Picea pungens 'St. Mary's Broom' (en dvärgform av blågran)

Och från en av de privata trädgårdarna följde det med

Anemonopsis macrophylla  (Porslinsanemon)
Saxifraga cotyledon (Fjällbrud)


8 kommentarer:

Ranten sa...

Herlig :-)) Jeg skal snart til Sverige og Peter Korn og snope meg løk! God ny uke!

Karin - Mina Rum sa...

Kul att du hittade lite nya växter. Själv var jag på växtmarknad idag men där fanns inga rariteter och det var svårt att fynda rent prismässigt. Det blev bara helt vanliga saker som fick följa med hem.

Kram!

Marit sa...

En kan aldri få for mange planter :-)

Mye spennende du har fått kjøpt deg der!

Klem!

Turid sa...

Så artig med hageutflukt :) Å du verden så mye fint du kjøpte, får vann i munnen på en måte.
Ha ei fin uke, Nora.

Tant Otteskrufv sa...

Så kul att ha lite nytt att gräva ner i höstfukten. Jo, Odlarglädjens nya ställe är inte någon inspirerande plats men innehållet är desto roligare :)

Törnrosa sa...

Visst är Odlarglädjens nya ställe ganska så charmlöst vid första anblicken, mot hur det låg förut, men som du säger, väl man börjar titta på allt läckert Eva har - då är man förlorad.
Kram från Törnrosa

Carita och Bertel sa...

Hoppas ni hittade nya trädgårdspärlor. Vi har besökt Odlarglädjens nya , kanske lite för asfalterad men den kommer säkert att ändra sig, men hon har spännande växter tycker jag.Ha en fin dag.Carita

Tittis trädgård sa...

Vilken härlig känsla att komma hem med sina fynd! Jag har inte varit på Odlarglädjen, men de verkar ha mycket spännande. Så det kanske blir en tur dit så småningom/ Kram Titti